Stuifmeel en nectar

De werksters, de bijen die van bloem tot bloem vliegen, verzamelen stuifmeel en nectar uit bloemen. Stuifmeel is voer voor de jongen. Nectar is brandstof voor de werkster zelf. Het overschot bewaart het volk in de vorm van honing. Het is een voorraad voor slechtere tijden.
Lidmaatschap NBV

Lidmaatschap NBV

De Nederlandse BijenhoudersVereniging behartigt de belangen van alle imkers in het land. Sluit u aan!
Ontvang 6 keer per jaar het blad BIJENhouden, de maandelijkse nieuwsbrief Imkernieuws. Volg met ledenkorting een of meer studiedagen.
Waar vind ik imkers in het land

Waar vind ik imkers in het land

De NBV heeft ongeveer 200 afdelingen in het land. De imkers in de regio van een afdeling zijn daarbij aangesloten. Afdelingsbijeenkomsten zijn er om bij te praten en kennis op te doen. Imker in de afdeling kennen elkaar en helpen onderling bij het houden van bijen.

Imker worden?

Schaf een bijenvolk aan in een kast en vanaf dat moment ben je imker. Is het zo simpel of is er wat meer voor nodig om jezelf imker te kunnen noemen?

Wat is er voor nodig om met honingbijen om te gaan en hun fascinerende leven te begrijpen. Treed toe in de wereld van de imkers in ons land, waarvan het merendeel is verenigd in de NBV. Een korte introductie om een indruk te krijgen wat het houden van bijen omvat. Links vind je een aantal onderwerpen, waaronder een speciale uitgave over het het imker worden.

Vast een kijkje nemen in de wondere wereld van honingbijen en imkers?
Begin met het bekijken van de onderstaande film 'De bij en Wij'.

 

 

 

 

Eerst op cursus

Zo maar een bijenvolk aanschaffen zonder enige kennis van zaken hoe ermee om te gaan, is geen goede start. Een imker kan je het vak leren. Een cursus volgen is een voor de hand liggende mogelijkheid. De NBV heeft het opleiden van imkers hoog in haar vaandel staan. Goed opgeleide leraren verzorgen tal van cursussen in het land.

Wil je weten of het houden van bijen echt iets voor je is, meld je dan eerst aan voor een Kennismakingscursus. Daarin kom je in kort bestek al van alles te weten. De cursus wordt gegeven door een ervaren imker.

Weet je het zeker en wil je je bekwamen tot bijenhouder dan is de Basiscursus Bijenhouden wat voor jou. Een heel bijenseizoen theorie en praktijk. In najaar, aan het eind van het seizoen met een officieel NBV-diploma op zak. Misschien zelfs al bezitter van een eigen bijenvolk dat je tijdens de cursus hebt gekregen en verzorgd.

Als je de Basiscursus van de NBV volgt, ben je in het cursusjaar gratis lid van de vereniging. Naast de persoonlijke ledenpas ontvang je het ledenvakblad Bijenhouden in de bus.

 

 

Goed om te weten

Je hebt vast nog veel meer vragen over het houden van bijen, hoe je aan bijenvolk komt, wat je nodig hebt als beginnend imker en wat het kost aan tijd en geld?

De belangrijkste hebben we op een rijtje gezet in de brochure 'Hoe word je imker?' Het PDF bestand kun je online doorbladeren.

Enkele hoofdstukken:

  • Wat heb je nodig? 
  • Hoe kom je aan een volk?
  • Een plekje voor je bijen
  • Voedsel voor je bijen
  • Bloemen voor bijen
  • Elk seizoen is er bijenwerk
  • Eigen honing 

Hoe wordt je imker?

Online doorbladeren

 

 

 

De NBV houd je op de hoogte

De imkerij bestaat voor 95% uit mensen die als hobby het houden van bijen hebben. Maar net als de bijenvolken van beroepsmatige imkers dragen ook die van hobbyisten bij aan hun taak in de natuur: bestuiving van gewassen. Daarmee vervullen ze een essentiele schakel in het ecosysteem.

Door allerlei beperkende externe omstandigheden en door ziekten en plagen in de volken gaat het de laatste jaren niet zo goed met de bijenvolken. Er vindt heel veel onderzoek plaats hoe bijenvolken op een zo goed mogelijke wijze kunnen worden gehouden. Uitwisseling van de opgedane kennis gebeurt via de de landelijke imkerverenigingen, waarvan de NBV met bijna 7000 leden de grootste is. 

De NBV onderhoudt contact met haar leden door het 6 keer per jaar verschijnende blad Bijenhouden, het minimaal 11 keer uitbrengen van de digitale nieuwsbrief Imkernieuws.
Via praktijkrubrieken Bijenwerk en BijenBlog krijgen vooral beginnende imkers veel informatie over hoe ze met hun bijenvolken om moeten gaan.

 

Lees meer over de Nederlandse BijenhoudersVereniging