Zwartzucht
Reacties
-
sik, uit den haag
16-04-2016 om 20:05jaaah , die heb ik ook wel gespot en veel lopers! ik dacht eerst ouderdoms verschijnselen zoals bij ons grijs haar .. En varroa valt al sinds ik de bijen met oxaal heb gedruppeld, maar heb ook levende gevonden op de plank ...Ik wil een goede drastische methode... ik heb al t darren bouwraam ingehangen.. en straks jah moet er even nog op studeren de volgende stap mv groeten sikkie
-
Piet van Veghel
15-03-2019 om 07:56Voor de instandhouding van de soort was het voor bijen van eminent belang dat ze rigoureus optraden tegen ziekteverwekkers en daarbij ook aangetaste eigen volk niet ontzagen. In het veredelingsproces van onze honingbijen is er veel natuurlijke agressiviteit ten opzichte van indringers uit gefokt anders hadden we ook geen varroa probleem.
Piet, het varroaprobleem is hier niet opgelost vanwege de permanente bestrijding die we hebben uitgevoerd op de mijten. We hebben de mijten sterker gemaakt en de bijen zwakker. Natuurlijk opruimingsgedrag van besmet broed is een andere eigenschap dan defensief gedrag. Ook zachtaardige bijen kunnen uitstekend poppen met varroafamilies opruimen, mits deze eigenschap voldoende aanwezig is. Groet, Ben -
Oliver
07-05-2019 om 07:50Is het vervangen van de koningin, broedloos maken van het volk en behandelen tegen varoa een goede optie om van zwartzucht af te raken?
groeten Oliver
Olivier, alle drie genoemde maatregelen zijn inderdaad de beste manier om van dit virus af te komen. De moer vervangen is het belangrijkste, daarna de varroa bestrijden.
Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.