11-04-2016

Zwartzucht

Zwartzucht

Hier zie je duidelijk het verschil tussen een gezonde bij en een door zwartzucht aangetaste bij. Zwartzucht kent meerdere oorzaken, maar in dit geval is er waarschijnlijk sprake van een verlammingsvirus, het Chronisch Paralyse Virus (CPV). Voor CPV zijn trillende bijen voor de kast en soms zwarte achterlijven (zwartzucht) kenmerkend. De bijen herkennen het afwijkende gedrag van deze bijen en werken ze de kast uit. Dit volk heeft in de vorige nazomer op een late dracht gestaan, waardoor de varroabestrijding niet effectief uitgevoerd kon worden. De gevolgen waren al te zien tijdens de winterbestrijding, afwijkend van de rest enorm veel mijten.
Gezien de sterke bezetting van normaal uitziende bijen en het beperkt aantal aangetaste zwarte bijen verwacht ik dat dit volk voldoende weerstand zal hebben om de virusinfectie te overleven. Het is positief dat de bijen de aangetaste bijen zelf opruimen.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Reacties

  • sik, uit den haag

    16-04-2016 om 20:05

    jaaah , die heb ik ook wel gespot en veel lopers! ik dacht eerst ouderdoms verschijnselen zoals bij ons grijs haar .. En varroa valt al sinds ik de bijen met oxaal heb gedruppeld, maar heb ook levende gevonden op de plank ...Ik wil een goede drastische methode... ik heb al t darren bouwraam ingehangen.. en straks jah moet er even nog op studeren de volgende stap mv groeten sikkie

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.