12-03-2015

Wintersterfte?

Wintersterfte?

Wel of geen wintersterfte? Vul altijd de uitwineringsenquete in op de homepage van de NBV.

Mocht u een dood volk op de bodem aantreffen, dan is het voor iedere imker vrij eenvoudig via "de schudmethode" vast te stellen of dit volk mede door een te hoge mijtbesmetting is ten onder gegaan. U neemt een honingpot en vult deze voor 1/4 met dode bijen. Thuis gooit u de bijen op een krant en u telt 200 bijen af, gooit het restant bijen weg en stopt de getelde bijen terug in de honingpot. Normaliter wegen 10 bijen 1 gram, maar in de winter is het gemiddelde gewicht van dode bijen niet helemaal betrouwbaar. Vul de pot voor 2/3 met water en voeg daar een paar druppels afwasmiddel  aan toe. Deksel erop en 3 minuten schudden, vervolgens 5 minuten laten staan, herhaal dit proces nog  eens 3 keer. Giet daarna de inhoud uit op uw dubbele RVS-honingzeef.

Spuit de bijen in de bovenste zeef flink af met een harde straal water. Kijk vervolgens op de onderste fijne zeef, daar blijven de mijten achter. Tel vervolgens de mijten.

Treft u bijvoorbeeld 40 mijten aan, dan heeft een mijtbesmetting van (40/200)* 100 = 20%. Indien het gevonden percentage boven de 10% ligt, mag u aannemen dat de hoge mijtbesmetting direct of indirect de aanleiding was voor het dood gaan van het volk.

Bovenstaande tekst komt uit Bijenwerk jan/febr 2014.

Mocht u deze proef doen, laat ons via een reactie eens weten wat uw mijtbesmetting was in het dode volk!

Treft u dit beeld aan in uw volken, dan heeft u vrijwel zeker te maken met een noodlottige hoeveelheid mijten.

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.