06-05-2019

Twee nazwermen

Dat het zwermseizoen vroeg is, blijkt wel uit het appje dat ik gisteravond van Bente en haar moeder kreeg, omdat ze om negen uur 's avonds 2 'kegels' bijen aantroffen aan een struik bamboe.  Om half tien 's avonds begin je niet veel meer, dus vanmorgen om half negen voordat Bente naar school moest, snel de lege zwermboxen in de auto geladen en naar mijn buurmeisje 200 meter verderop gereden. 

 

De zwermen - de grootte duidde op nazwermen - hingen aan bamboetakken op ooghoogte en waren goed geclusterd om zich tegen de kou te beschermen (vrieskou aan de grond vanmorgen). Bente hield de open zwermbox onder de zwerm, duwde de zwermbox rond de zwerm omhoog en met het doorknippen van de takjes viel de zwerm in de zwermbox. Beide keren ging dit feilloos zonder dat er een bij opvloog. Ze konden ook niet opvliegen, omdat ze domweg te koud waren. 

Bij me thuis heb ik ze inmiddels overgezet naar zesramers. Vanmiddag gaan Bente en ik haar volken, waaruit de nazwermen vertrokken waren, controleren. Er zullen ongetwijfeld nog meer jonge moeren in de dop aanwezig zijn. Na 16.00 uur in laten lopen, zodat er morgen een nieuwe majesteit over is. Drie weken later controleren op moergoedheid. Ondertussen kan Bente haar voorjaarshoning deze week slingeren. 

In mijn andere volken trof ik gisteren ook in meerdere volken gesloten doppen aan, maar in alle gevallen was de gemerkte moer nog aanwezig. Blijkbaar was de kou en de zwermtraagheid de reden om niet te zwermen. Dat ligt bij nazwermen anders, die gaan bij lagere temperaturen al op de vleugels.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Reacties

 • Jannes

  06-05-2019 om 14:33

  Dag Ben
  Vrijdag constateerde ik dat in een volk nagenoeg geen broed zat. Dus ben ik vanuit gegaan dat de moer niet meer aanwezi was. Heb zaterdag vanuit een andere bak een raam met gesloten en open broed gehangen in de hoop dat hieruit ee nieuwe koningin zou kome.
  Vanmiddag begon dit volk te zwermen . Betekent dit dat er dan toch een koningin in heeft gezeten en dat deze is gaan zwermen?

  Ik wil de zwerm op een andere plaats zetten. Kan ik deze volken dan later weer verenigen?

  Jannes, het kan een voor- of nazwerm geweest zijn. Je kunt dat meestal aan de grootte zien. De voorzwerm heeft de oude koningin en een nazwerm een jonge.
  Je kunt beide volken begin augustus weer verenigen, voor dat je gaat inwinteren. Groet, Ben

 • Henk

  06-05-2019 om 16:24

  Hallo Ben,

  Als een volk gesloten doppen bevat en de koningin is nog aanwezig, (omdat het bijvoorbeeld te koud is om te zwermen) is het dan het beste om een kunstzwerm te maken? Ik gok namelijk dat als ik de doppen weg zal breken het volk toch nog zijn eigen zinnen doorzet en zal zwermen. Omdat normailter de zwerm vertrekt bij een gesloten dop.

  Henk, je kunt ook een broedaflegger maken met 3 ramen broed, bijen en gesloten doppen. In het volk verder de doppen breken en 2 raampjes kunstraat geven. De broedaflegger 3 a 4 km verderop zetten, zodat de haalbijen niet terug keren. Meestal is dan de zwermdrift wel over.
  Maar een kunstzwerm is natuurlijk nog beter om de zwermdrift definitief te beëindigen. Groet, Ben

 • Herman

  06-05-2019 om 21:14

  Hallo Henk??,
  Ik wil van 10 volken een verzamelbroedaflegger maken. Deze wil ik als pleegvolk gebruiken voor larven van 2 verschillende teeltmoeren. Zou jij van de verzamelbroedaflegger 2 pleegvolken maken met in ieder volk aangeblazen doppen van dezelfde moer of 1 groot (20 raams) pleegvolk met daarin aangeblazen doppen van de verschillende moeren.

  Herman of heet je Henk? ;-),
  Ik maak altijd van 5 volken 1 10-raams verzamelbroedaflegger. Ik zorg wel dat de vliegbijen in de VBA behouden blijven. In jouw geval zou ik dus 2 VBA's maken en in iedere VBA 10 larfjes van de ene moer en 10 larfjes van de andere moer plaatsen. Er bestaan verschillende kleuren Nicot-dopjes.
  Hiermee spreid je het risico. Groet, Ben

 • Tomer

  07-05-2019 om 00:31

  Mooie trossen! Ik wil binnenkort van 1 volk een voorzwerm laten afkomen om in een grote vitrinekast met toplatten te zetten. Hang ik als het zover is best een raam open broed in de vitrinekast zodat de zwerm zeker blijft en mag dat ook een raam open darrenbroed zijn? Er hangt alvast een oud lokraam op 2 meter hoogte, dus ik hoop dat ze daaraan gaan hangen en geen 8 meter hoog in de boom zoals vorig jaar...

  Tomer, open broed is open broed, dus darrenbroed is ook goed. Maar wel verwijderen, zodra het gesloten is, anders ben je mijten aan het kweken. Groet, Ben

 • catharina

  07-05-2019 om 08:39

  Beste Ben,

  Gisteren trof ik echt veel verkleumde en/of dode vooral darren buiten om de spaarkast heen. Hoe moet ik dat interpreteren? Wanneer het jonge darren zijn die bevangen worden door de koude, hebben ze dan geen voelsysteem dat het te koud is om naar buiten te gaan? Of is het iets anders? Dank bij voorbaat Ben.

  Catharina, meestal zijn dit geruimde DWV-darren of darren aangetast door mijten. Indien het er heel veel zijn, dan kan dit duiden op honger of afkoeling aan de rand van het broednest. Groet, Ben

 • Samuel

  07-05-2019 om 08:53

  Hallo Ben,

  Afgelopen vrijdag trof ik in mijn bijenvolk gesloten zwermdoppen, Ook waren er nog eitjes.
  Ik had verwacht dat de koningin al weg. Toen ik maandag weer in de kast keek zag ik nog steeds eitjes.
  Zou het kunnen dat het te koud is dat de bijen niet zouden kunnen zwermen? En is het nog mogelijk om een kunstzwerm te maken?

  Samuel, ik kom ook vaak de moer tegen terwijl er al gesloten doppen aanwezig zijn. Het weer is blijkbaar te koud om te gaan zwermen, zeker voor zwermtrage rassen.
  Uiteraard kun je een kunstzwerm maken, maar een sterke broedaflegger inclusief de doppen, werkt ook goed. Groet, Ben

 • jan pieters

  07-05-2019 om 11:45

  Beste ben
  kan je al je bijen een naam geven?>

 • Nannette

  07-05-2019 om 12:54

  Beste Ben,
  Vorige week woensdag een voorzwerm gehad die hoog in een boom is gaan hangen. Die hangt er nu nog steeds. Waarom zoeken ze geen beschutte plek? Ik kan er niet bij...
  Groetjes, Nannette

  Nannette, door de kou kunnen de speurbijen nauwelijks op pad om een nieuwe nestholte te zoeken. Maar uiteindelijk zullen ze wel vertrekken of van de kou en honger om het leven komen. Groet, Ben

 • nathalie

  07-05-2019 om 15:58

  Ben, zijn nazwermen altijd groter dan de voorzwerm? en gaat de nazwerm ook altijd vlak bij de kast zitten of juist verder?

  Nathalie, je verwisselt de voor- en nazwerm. De voorzwerm is vele malen groter dan een nazwerm en de nazwermen vliegen veel verder weg. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.