16-05-2018

Nationale overlarfdag?

Vele honderden imkers, zowel in Nederland als in Belgie en Duitsland, hebben vandaag overgelarfd. Het doel is de aanlevering begin juni van jonge onbevruchte koninginnen in bevruchtingskastjes bij de land- en eilandbevruchtingsstations. Over 2, 4 of 6 weken volgen er nog meer aanlevermomenten. 

Dat koninginnenteelt binnen ieders handbereik ligt, wil ik met onderstaande video van gisteravond laten zien. Voor wie het overlarven nog een stap te ver is, zijn er altijd wel ervaren telers, die je willen helpen of sluit je aan bij de BBV of VCI of de Zwarte Bij.org. Die rasverenigingen organiseren overlarfdagen, waarbij je larfjes kant-en-klaar in dopjes kunt ophalen.

Het enige dat je voorlopig nodig hebt is een teeltraam, larfjes en een sterk volk op 2 bk's en een HK. Je kunt de opgekweekte moeren heel goed gebruiken om nieuwe volkjes op te zetten. Een standbevruchte F1 moer geeft op de productievolken de beste resultaten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Reacties

 • Jolanda

  17-05-2018 om 07:29

  Hoi ben,

  Ik heb sinds 11 mei een moerloos volk kan ik hierin een teeltlat in hangen?

 • Leendert Wisman

  17-05-2018 om 14:37

  Met het plaatsen van het koninginnerooster onderaan de onderste kast, sluit je dan ook de aanwezige en nieuw uit te komen darren niet op in de bijenkast, of kunnen deze wel door het koninginnerooster? Of is dat geen probleem voor een aantal dagen?

  Leendert, ja, de darren worden 5 dagen opgesloten. Na het kluizen haal ik het rooster weer weg. Groet, Ben

 • Anoniem

  17-05-2018 om 15:18

  Zou deze starter kunnen mislukken door de mogelijkheid van twee koninginnen in een volk?

  Anoniem, nee, want ik controleer de BK op doppen. Zonder wisseldoppen kan er geen 2e jonge moer rondlopen. Groet, Ben

 • ad van Esch

  18-05-2018 om 05:59

  Goedemorgen Ben, kan je aan de koninginnen zien ,die je met dopjes op de teeltraam zitten groter zijn, of een stukje raat met larfjes door het bijenvolk tot een nieuwe koningin laat komen?

 • Ben de blogger

  18-05-2018 om 08:44

  Ad, zowel de plastic dopjes als de wasdopjes gemaakt vanuit speeldopjes of redcellen resulteren in dezelfde koninginnen. De bepalende factor voor de grootte en het gewicht van moeren is de kwaliteit en de hoeveelheid voedsel, die ze krijgen.

 • nol van den brink

  19-05-2018 om 08:31

  goede morgen Ben,ik heb een moerloos volk-eierleggende werksters -en een volk met belegde doppen. hoe kan het beste handelen .om daar een moer in te krijgen .hgr nol

 • Ben de blogger

  19-05-2018 om 08:56

  Nol, eileggende werksters ontstaan door het ontbreken van een leggende moer en het ontbreken van open broed. Zowel moer als larven geven namelijk geurstoffen af, die het actieve gedrag van eileggende werksters voorkomen c.q. afremmen. Hang daarom zo snel mogelijk open broed (2 ramen) met veel larven in dat volk. Op dat moment kun je ook het raam met doppen daar tussen hangen.
  Grote kans dat 3 a 4 weken later er weer gewoon broed te vinden is. Het bultbroed verdwijnt uiteindelijk vanzelf weer, doordat het uitloopt.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.