09-08-2018

Mierenzuur behandeling

Vanmorgen de laatste honing eraf gehaald en de eerste 17 volken behandeld met VarroMed. Aansluitend viel er een flinke regenbui, zodat alle bijen verplicht thuis waren en allemaal in aanraking konden komen met het middel. Volgende week woensdag op dag 6 de 2e dosering geven. Op dag 13 de 3e en laatste dosering. 

Voor degenen, die mierenzuur gaan toepassen, onderstaand nog een overzichtje uit Bijenwerk met de juiste dosering: 

Hou goed in de gaten in welke maand je het toepast en welke sterkte je gekocht hebt. Er zijn nu 3 sterktes in Nederland te verkrijgen. In Duitsland is 85% niet toegestaan. Daarnaast moet het filtreerpapier op de Liebig dispenser meestal verkleind worden afhankelijk van de buitentemperatuur en het type kast dat je gebruikt. Dus opgepast! Een te hoge dosering kan fataal zijn voor je volken. Om die reden gebruik ik zelf mildere middelen, die misschien minder effectief zijn. 

In deze video wordt het gebruik van de Liebig Dispenser uitgebreid toegelicht! Succes met de behandeling! 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Reacties

 • Henri

  09-08-2018 om 16:35

  Een vraag over het verkleinen van de behuizing voordat de varroa behandeling plaats vind.
  Hiervoor heb ik bij een groot volk op 3 bakken, de onderste bak met de oudste en meest lege raampjes weggehaald, ook omdat bij het inwinteren ik hier geen wintervoer wil laten opslaan.
  Ik heb de bijen niet afgeveegd of afgeslagen, mar de bak (met een deksel) een paar meter verderop gezet.
  Ben wat zeg jij van deze methode? Mijn bedoeling is om minder stres bij de bijen te veroorzaken, en de oude raampjes niet onnodig te belasten met bestrijdingsmiddelen. Gr. henri

  Henri, de bijen slaan alleen tijdelijk nectar op onder het broednest, maar de honing komt altijd naast en boven het broednest terecht. De onderste bak had je beter nog een maand kunnen laten staan, want dan was het volk vanzelf al kleiner geworden en had je de bak zo leeg weg kunnen halen.

  Nu zitten er nog bijen in die bak, ook huisbijen en die vinden het volk niet meer terug. Dus ramen toch afslaan in een emmer of direct boven in de 2e BK. Groet, Ben

 • Gaby

  09-08-2018 om 18:02

  geef je ze meteen voer na het afnemen van de laatste honing, of behandel je eerst en zet je daarna pas de voerbakken erop? Hoe doe je dat met Thymovar? Behandeling en tegelijk voerbak of eerst behandelen en na een paar dagen pas voeren? Dat laatste kan ik me voorstellen, omdat de bijen dan nectar gaan opslaan als voerkrans in de broedkamer. Maar zit even te puzzelen wat nu de juiste volgorde is.

  Gaby, ik geef ze alleen voer na het afnemen van de laatste HK indien er nagenoeg geen honing meer aanwezig is in de bovenste BK. Dan geef ik ze 4 a 5 liter invertsuiker en twee dagen daarna begin ik de bestrijding. Zit er nog enige kilo's voer in de BK dan begin ik direct met de bestrijding als het weer het toelaat .

 • Mieke

  09-08-2018 om 21:29

  Vanwege de hoge temperaturen heb ik, op advies, ook Varro Med gekocht, zodat ik al kan starten met de mijten behandeling. Bij nader inzien blijkt dat VarroMed een kostbare kwestie is (3 x 45 ml bij een volk op 2 broedkamers).
  Daarom heb ik het plan opgevat om a.s. vrijdag 1 x met VarroMed te bestrijden en een kleine week later (omdat het volgens de weersvoorspelling daarna rond de 25 graden blijft en bijna geen regen) te starten met mierenzuur d.m.v. Liebig dispenser 85%.
  Zou dat op die manier kunnen zonder de bijen in gevaar te brengen. Wat is uw advies ?

  Mieke, mijn advies is om de behandeling uit te voeren met 1 middel. Combinaties zijn niet beproefd, dus kun je risico's niet goed uitsluiten. Bovendien zegt de producent dat de fles Varro Med na opening zeer beperkt houdbaar is (een maand). Een fles van 500 cc bevat 10 tot 15 behandelingen, dus is die goed voor 4 of 5 gemiddelde volken. Groet, Ben
 • Geert

  10-08-2018 om 16:19

  Ben, kent u een cijfer uit de literatuur van een efficiente damp concentratie mierenzuur, in ppm of een andere eenheid, die je in de kast moet behalen om de varroa te doden. Vanaf welke damp concentratie krijgen de bijen er last van.

 • Ben de blogger

  10-08-2018 om 19:27

  Geert, er bestaat een wetenschappelijke studie, te weten:
  The effects of temperature and dose of formic acid on treatment efficacy against Varroa destructor (Acari: Varroidae), a parasite of Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae)
  AuthorsAuthors and affiliations
  Robyn M. UnderwoodRobert W. Currie

  Helaas kost die geld..... Maar in de samenvatting kun je wel het aantal mg/l vinden. Groet, Ben

 • Margriet

  13-08-2018 om 13:42

  Dag Ben, In enkele van mijn volken op 2 broedkamers staat ook nog een honingkamer vol voer/honing. Ik heb teveel bijgevoerd. Die honing wil ik niet slingeren omdat er risico is dat er suiker in zit. Kan ik ze wel onder of boven het volk laten staan tijdens de moerenzuurbehandeling?


 • Ben de blogger

  13-08-2018 om 14:56

  Margriet, voor de mierenzuurbehandeling met de liebig dispenser is het beter dat er 10 cm afstand zit tussen het broed en het filtreerpapier. Dus zo'n honingkrans is prima.
  Gebruik die hk dan wel als BK volgend voorjaar en haal de onderste BK er per 1 maart onder uit.

 • Margriet

  13-08-2018 om 17:09

  Dag Ben, De kasten bestaan uit 3 kamers t.w. 2 broedkamers en 1 honingkamer. Die volle honingkamers heb ik er eerst afgehaald maar de volken zijn zo groot dat ze niet in 2 kamers kunnen. Een dag later heb ik de volle honingkamers onderaan gezet. Nu wil ik met mierenzuur behandelen en ik vraag me af of die behandeling van invloed is op het voer/de honing. Helaas heb ik geen lege honingkamers meer om de volle kamers (tijdelijk) te vervangen.
  Ook bij kasten met 2 kamers (1 HK en 1 BK) heb ik de honingkamer naar onderen geplaatst; daarin zat gedeeltelijk broed. Die honingkamers gaan er komend voorjaar onderuit. Dat is me voorheen goed bevallen. Ook wanneer er geen broed meer in zat heb ik honingkamers met enkele klimramen onderaan geplaatst en in het voorjaar verwijderd.
  Direct na de behandeling ga ik beginnen met inwinteren.
  P.S. Morgen kan ik inloggen.
 • Ben de blogger

  13-08-2018 om 17:42

  Margriet, het kan geen kwaad als het wintervoer belast wordt met mierenzuur. Maar het is niet meer geschikt voor consumptie.

  Overigens trek ik me weinig aan van overvolle kasten met bijen onder de vliegplank. Dat is meestal maar zeer tijdelijk. Het zijn de oude haalbijen, die niets meer te doen hebben. Na 2 weken zit alles weer binnen. Dus 2 bk's of 1,5 bk is echt voldoende. Groet Ben

 • Joost

  15-08-2018 om 11:19

  Dag Ben,
  Een schudzwerm met jonge Buckfast moer in een 6 raams-Sebergerkast met Honingkamer is zo hard gegroeid dat ze de honingkamer volledig vol hebben gehaald met 'Boshoning' aangezien dit niet goed is als wintervoer heb ik deze hk. met ramen geslingerd. Is het verstandig om de hk. met lege ramen terug te geven of zou je ze alleen inwinteren op de overige 6 broedramen er zitten erg veel bijen op. Ik heb geen grotere 10-raamskast meer over, maar ben wel bang dat ze anders in zwermstemming komen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.