01-07-2018

Inwinteren op suikerdeegblokken

Misschien wat ongebruikelijk, maar toch leuk om eens een andere manier van inwinteren uit te proberen. Iedereen kent het inwinteren met geraffineerde suiker of met invertsuiker als aanvulling op de achterblijvende honing. Het inwinteren begint in de regel omstreeks 10 augustus en is dan weer een maand later op 10 september weer klaar. 

Echter op mijn bijenstandplaatsen in de Achterhoek is de dracht in juli en augustus (met name de nectardracht) zeer matig, de reserves in de volken zijn na het afnemen van de honingkamers vaak onvoldoende om het broednest gaande te houden. Ik moet altijd flink bijvoeren direct met het afnemen van de honingkamers (5 kilo invertsuiker). 

Daarom wil ik eens iets anders uitproberen, namelijk het vroegtijdig beginnen te voeren met een blok van 15 kg suikerdeeg. Ik heb gisteren op een spaar- en een dadantkast een blok van 15 kg suikerdeeg gelegd. Ik ben benieuwd wat de bijen hiervan opslaan in de komende 2 maanden tot 1 september. 

De kans bestaat dat veel van het suikerdeeg opgaat aan het onderhouden van een groot broednest, want stuifmeel is er nog genoeg te halen. We gaan het zien! Ik heb berekend dat 15 kg suikerdeeg resulteert in ruim 17 kg wintervoer. 

Dat is dus voldoende voor een volk, dat ongeveer 1,5 BK bezet. Hiermee kan dus een Dadantkast met 8 ramen bezet ook uit de voeten. 

De voordelen samengevat: 

 • 1 x keer een doos voer plaatsen i.p.v. wekelijks bijvullen;
 • in juli en augustus is er permanent voer beschikbaar;
 • geen kans op roverij vanwege morsen van suikerwater.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Reacties

 • Anoniem

  02-07-2018 om 14:58

  Beste colega waar kun je deze bestellen

 • Ben de blogger

  03-07-2018 om 09:22

  Ik heb het via mijn lokale bijenvereniging in Wehl besteld. Via Google kun je via 'Apifonda' eens kijken bij de reguliere internetbijenwinkels.

 • Odile

  16-07-2018 om 19:07

  Ben, wordt dit dan niet te hard in de winter om op te kunnen nemen?

 • Ben de blogger

  16-07-2018 om 19:36

  Odile, wat mij betreft moet het blok per 1 september volledig omgezet zijn in vloeibaar opgeslagen wintervoer. We gaan het zien. Per 1 augustus zal ik het blok gaan wegen, dan zie ik hoe snel ze het suikerdeeg opnemen. Groet Ben

 • Henno Soeteman

  16-07-2018 om 20:16

  Beste Ben .ik heb op de cursus vorig jaar geleerd niet in te winter en op suikerdeeg oa omdat bij verwerking van dit voer in winter water noodzakelijk is. Bovendien is inwinteren op suikerdeeg onnodig duurder.

 • Werry Jonker

  16-07-2018 om 20:48

  Hallo Ben,
  Ben het met Henno eens. Het is onnodig duur, afgezien of het een goed wintervoer is. Zijn er ervaringen mee?
  Anders is het wel een risico. Soms komt er een volk uit de winter met deels versuikerde raat. Daar kunnen ze toch niks mee? Dan ligt het onder de kast.
  Groet Werry

 • kees Adema

  16-07-2018 om 22:24

  Hallo ik zie dat je op 10 of 11 ramen gaat in winteren is dit met een reden.
  De meningen zijn verdeeld de 1 zegt 10 de ander 20 ramen.afhankelijk grote volk.
  waar geef jij de voorkeur aan??

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.