30-12-2017

Bijvoeren in de winter

Over het onderwerp 'bijvoeren in de winter' zijn de meningen in de imkergemeenschap sterk verdeeld. Het onderstaande is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring, andere meningen kunnen dus ook valide zijn. Persoonlijk vind ik dat bijvoeren in de winter een volstrekt ongewenste zaak is, echter een volk laten verhongeren is het laatste dat je als imker wil. Toch is er blijkbaar bij het inwinteren zelf of in de maanden erna iets misgegaan.  

Indien je voldoende (14 kg bij 1 BK en 18 - 20 kg bij 2 BK's) en tijdig ingewinterd hebt, dan kan een aanhoudende broednest de oorzaak van de extra voeropname geweest zijn. Het gewichtsverlies stel je meestal vast door kasten onderling te vergelijken. Lift de lichtste kast een keer aan iedere kant op en je voelt zo het verschil in gewicht en je weet ook direct waar het voer zich bevindt, namelijk aan de zwaarste kant van de kast. Meestal zal het voer zich achter en deels ook naast de wintertros zitten. Het volk beweegt in de winter een beetje van voor naar achteren. 

Mocht je twijfels hebben over de voervoorraad dan kun je altijd overtollige voerramen uit nog zeer zware kasten overplaatsen naar de buitenkant van de wintertros van een te lichte kast. Op de onderstaande video heb ik dat twee dagen geleden bij twee Dadant kasten gedaan. In feite is hier geen sprake van bijvoeren, want je geeft extra kant-en-klaar wintervoer. Na 1 dag kon ik zien dat de wintertros zich verplaatst had in beide kasten naar het nieuw bijgeplaatste raam met voer. Het nieuwe voerraam maakt nu onderdeel uit van de wintertros. 

Het derde deel van de video betreft een MiniPlus volkje, waarvan ik - door het kastje met volk en voer te wegen met een digitale kofferweegschaal - vast kon stellen dat het echt 1 april niet zou kunnen halen vanwege het te lage gewicht. Aangezien invertsuiker direct door de bijen opgeslagen kan worden - het bestaat namelijk grotendeels uit fructose en glucose - zonder dat de spijsvertering van de bijen belast wordt, heb ik ervoor gekozen om 2 liter invertsuiker in een voerbak te geven. Na anderhalve dag was ondanks de lage temperatuur (5 a 6 graden) de twee liter verdwenen en opgeslagen in en rondom de wintertros. 

Met suikerdeeg (apifonda e.d.) hebben de bijen veel meer werk en duurt het weken voordat het deeg opgenomen en omgezet is naar enkelvoudige suikers (inverteren). Daarom is een snelle noodvoedering met invertsuiker in de winter te prefereren boven suikerdeeg. Aan het eind van de winter (maart) kun je - indien nodig - wel met een pak suikerdeeg op het voergat de bijen door de winter helpen. Echter het bijplaatsen van kant-en-klare voerramen is verreweg de beste oplossing!

Onderstaand de video waarin ik twee dagen geleden 3 volken extra voer geef. 

Op de ene foto zie je dat het volk opgeschoven is naar het bijgeplaatste voerraam, op de andere foto zie je de lege MiniPlus voerbak. Die haal ik overigens pas weer weg als de bijen zich weer bij koud weer hebben samen getrokken op de wintertros, anders geeft het te veel verstoring. 

 

Laat het voeren in de winter vooral een uitzondering blijven!

Een gezellige en mooie jaarwisseling gewenst en een mooi bijenjaar!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Reacties

 • Kris

  30-12-2017 om 12:47

  Beste Ban,

  Wat me opvalt bij mijn 3 kasten dat alle bijen nog steeds alleen in de onderste broedkamer zitten en de bovenste broedkamer, waar het (meeste) voer zit links laten liggen. Is dat normaal??

  Mvrgr,

  Kris

 • Ben de blogger

  30-12-2017 om 13:10

  Kris, de bijentros blijft in de maanden november, december en januari gewoon zitten op de plaats waar ze in september en oktober nog het broednest hadden. Rond die plek is het voer ook opgeslagen. Overigens blijkt bij jou ook weer dat de meeste bijenvolken genoeg hebben aan 1 broedkamer in de winter. In april zullen ze wel naar de bovenste BK groeien. Je kunt eind maart ook wat overtollige voerramen wegnemen uit de bovenste BK, want blijkbaar zit daar bij jou nog (te?) veel voer.

 • Anja

  30-12-2017 om 13:41

  Hallo Ben,
  Je advies aan mij van een week geleden nu in een filmpje, leuk. Ik heb het vorige week ook meteen gedaan een voerraam verplaatste van zware kast naar lichte kast. Op de schuiflade kon ik zien dat ze er dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Dank je wel. en ook een goede jaarwisseling.

 • Annelies

  30-12-2017 om 15:49

  Mijn bijen voeren zich vandaag zelf bij, ze vliegen op de mahonia en de viburnum. Ik dacht dat ze op reinigingsvlucht waren, alleen sommige vlogen wel heel enthousiast weg.

 • daniel

  31-12-2017 om 11:24

  Hoe blijven de torens (5 rompen) recht bij winderig weer ????

 • Ben de blogger

  31-12-2017 om 11:59

  Daniël, gelukkig waait het hier in het oosten minder hard. Maar die ene solitaire toren zit met een spanband vast aan een pallet en de anderen staan achter een meidoornhaag en de tuinkas met een zware steen erop. Bovendien zit er tussen de 8 en 12 kilo wintervoer in, dus vederlicht zijn de kasten niet.
  1x ging het mis in de tuin met een Warrekast, vergeten de stenen erop te leggen. Alle raampjes met bijen lagen in de tuin. Terug gehangen en de moer bleek later nog te leven! Je moet soms een engeltje op je schouders hebben..... ;-).

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.