20-02-2019

4. Eerste helft mei: een broedaflegger maken en wisselcellen vinden

Belegde zwermcellen en dan?

Wanneer je eind april of ergens in mei belegde zwermcellen tegenkomt, dan is dat een duidelijk signaal dat het volk wil gaan zwermen. Je kunt de zwermdrift definitief beeindigen door een kunstzwerm te maken. Daarover in een ander blogbericht meer. Je kunt ook de aanleiding voor het ontstaan van zwermdrift, namelijk overbevolking, proberen weg te nemen door het maken van een broedaflegger. 

Wanneer maak je een broedaflegger?

Het maken van een broedaflegger kun je ook al doen voordat er belegde doppen gevonden worden. Maar weet dat iedere onttrekking van grote aantallen volwassen bijen aan het volk de honingopbrengst zal verminderen. Aangezien niet alle bijenvolken zwermdrift laten zien, wacht ik zelf met het maken van broedafleggers totdat er echt meerdere zwermcellen voorzien zijn van larven. Een enkel dopje met een eitje kan ook nog opgeruimd worden door de bijen, dus dan doe ik niets anders dan een aantekening maken en over een week weer terugkomen. 

Hoe maak je een broedaflegger en wat is het verschil tussen zwermcellen en wisselcellen?

In de onderstaande video demonstreer ik hoe je een broedaflegger maakt. Terloops constateer ik in het hoofdvolk dat er een stille moerwisseling gaande is. Het volk wil dus helemaal niet zwermen, maar heeft blijkbaar geconstateerd dat er iets mis is met de oude koningin. Het verschil tussen zwermcellen en wisselcellen zit 'm in het verschil in het aantal doppen. Wisselcellen zijn er hooguit vier. Bij zwermcellen, die overigens altijd ontstaan vanuit speeldoppen, zijn het er vaak tien of meer. Bij het vinden van echte wisselcellen maak je dus geen broedaflegger.  Je laat het volk met verder met rust. Met wisselcellen zal een volk nooit zwermen. 

Wat gebeurt er in de broedaflegger zonder koningin?

De bijen in de net gemaakte broedaflegger constateren al na een paar minuten het gemis aan een koningin en gaan jonge larfjes van ongeveer 1 dag oud voeren met hoogwaardige eiwitvoedersappen, de zogenaamde koninginnengelei. Ze bouwen dus werkstercellen om naar zogenaamde redcellen, waaruit straks jonge koninginnen geboren zullen worden. Vaak maken ze 10 tot 20 redcellen. Vijf dagen na het maken van de broedaflegger zitten er gesloten redcellen in de broedaflegger en twaalf dag na het maken van de aflegger zal de eerste jonge moer geboren worden. Door de zwakke bezetting zal deze moer (de eerste moer heet tuter vanwege het geluid dat zij maakt) de overige jonge moeren (deze heten kwakers vanwege het gedempte geluid vanuit de gesloten cellen) die nog in de redcellen zitten, dood steken. De bijen ruimen de cellen met inhoud vervolgens op.  

De jonge moer op paringsvlucht

Zes dagen later gaat de jonge koningin op orientatievlucht om de omgeving te verkennen en de dag erna of dagen erna gaat ze op bruidsvlucht om met gemiddeld twaalf darren in de lucht te paren. Weer een paar dagen later gaat ze voor het eerst in haar leven eitjes leggen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Bert Haver

  26-12-2019 om 14:27

  Ben,
  Loop je niet het risico bij afslaan dat de larven/poppen in de redcellen dit niet overleven?
  Groet Bert

  Bert, Bij het afslaan van ramen met redcellen kunnen poppen en larven inderdaad beschadigd raken. In de video zeg ik dat je negen dagen na het maken van de broedaflegger alle redcellen kunt wegbreken en een jonge nieuwe F1 moer kan in laten lopen (die gekocht is of in een ander volk is opgekweekt). Die redcellen wil je dus kwijt, dus goed om de ramen af te slaan en alle redcellen te vinden. Groet, Ben

 • Claudio

  22-04-2021 om 22:28

  Na 9 dagen breek je de doppen. Hoe laat je de gekwekte F1 moer inlopen. Via en kluisje ?

  Nee, hoeft niet, mits het een moer is van hetzelfde ras. Gewoon loslaten aansluitend op het doppen breken. De bijen verwachten namelijk een jonge moer. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.