Ecopol onterecht als biologisch middel op de markt

Russische Roulette

ECOPOL (houten stokjes gedrenkt in ...) is een Russisch product ter bestrijding van de varroamijt. Het is in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd niet biologisch. Het begint zelfs te lijken op Russische Roulette. Gebruik het niet!

Na het eerste onderzoek bij het RIKILT is er door mij via de NVWA nog een tweede onderzoek gedaan. Dit keer naar ECOPOL van een recentere productie datum, namelijk met de tekst: houdbaarheidsdatum 03-2022 Het vorige onderzoek was van strips met de datum van 03-2019.

In het eerste onderzoek is Flumithrin als werkzame stof aangetoond. In het tweede is dat niet meer gevonden, maar in plaats daarvan zit er bleek Praziquantel in de stokjes aanwezig. Dat wordt o.a. bij paarden en schapen als geneesmiddel wordt toegepast. Kortom de ECOPOL stokjes zijn niet betrouwbaar en wisselen mogelijk per productieronde van samenstelling. Of er varroa mijten mee bestreden kunnen worden is bij elke nieuwe zending dus maar de vraag.

Het advies van de NVWA is duidelijk:

  • Niet gebruiken omdat het een niet vergund (toegelaten middel) in Nederland is.
  • Niet gebruiken omdat het zo nu blijkt onbetrouwbaar en niet consistent is en er zo maar een stof aan toegevoegd kan zijn wat wel residuen in honing of was kan achterlaten met alle mogelijke risico’s voor de volksgezondheid.

Mijn advies na dit tweede onderzoek is, niet (meer) gebruiken, want het is niet te vertrouwen en de aanwijzingen op het etiket kloppen niet.

Wilfred Muis, bestuurslid NBV, voorzitter Commissie Bijengezondheid

(geplaatst 26 november 2019)

 

In de zomer van 2019 werd onderstaand bericht gepubliceerd

Ecopol, volgens het etiket een biologisch bestrijdingsmiddel tegen de Varroa mijt, is zeker niet biologisch. Zo blijkt uit het door NBV bestuurlid Wilfred Muis aangevraagde onderzoek, uitgevoerd door het RIKILT in Ede.

Het middel bevat volgens het etiket vier etherische oliën: menthol (20 mgr), koriander (80 mgr) , absint (30 mgr) en thijm (50 mgr).
Ecopol werkt effectief tegen de varroamijt. Nader onderzoek op andere aanwezige stoffen had als resultaat dat de stof Flumithrin aanwezig is: 4,4 mgr flumithrin per stokje (strip)

Flumithrin zit ook als werkzame stof in toegelaten, erkende middelen van Bayer, zoals Bayvarol strips en in het nieuwe middel  Polyvar Yellow, dat als stroken met poortjes voor de ingang van de kast  moet worden aangebracht.
Ecopol is vanwege de bijmenging van Flumithrin zeker geen biologisch bestrijdingsmiddel. Het produkt wordt dus onder valse voorwendselen in Rusland op de markt gebracht en is via Internet te bestellen en te verkrijgen, maar zeker niet Biologisch.