Liebig dispenser, gebruik en dosering

Mierenzuur is een zeer effectief middel voor de reductie van varroamijten in bijenvolken. Het wordt in juli-september in een hoge concentratie gebruikt in verdampers die in de bijenkasten worden geplaatst. 

Veel gebruikte verdampers zijn:

De MASQ kant-en-klare verdampingsspons is in ons land (nog) niet officieel toegelaten en verkrijgbaar. Het voordeel van deze spons is dat de gebruiker niet met een fles mierenzuur aan de slag hoeft. Gebruik is eenmalig, de dosering staat al vast.

 

Liebig verdamper (dispenser) toegelicht 


Bovenstaand filmpje is vervaardigd Ben Som de Cerff, bijenteeltleraar en Bijenblogger

Mierenzuur verdampt bij een hogere temperatuur sneller dan wanneer die lager is. Hoe hoger de temperatuur, hoe kleiner het vredampingsoppervlak moet zijn om de concentratie damp in de kast niet te hoog te laten worden. Neem de aanwijzigen op het verdampingspapiertje behorend bij de het setje in acht. 

Concentratie mierenzuur

Mierenzuur in de concentratie 85% is niet altijd leverbaar. Met een lagere concentratie kan ook worden gewerkt, maar dan is er meer mierenzuur nodig. De beschrijving bij de Liebig verdamper gaat uit van 85%. Onderstaande tabel helpt bij het bepalen van de juiste hoeveel milliliters in de lagere concentratie.

 

Liebig dispenser dosering 

             
  juli/augustus september
   concentratie mierenzuur 85% 75% 60%   85% 75% 60%
               
   1 broedbak (hoeveelheid ml) 50 80 140   100 120 140
               
   2 broedbakken (hoeveelheid ml) 100 120 200   200 200 200