Aziatische hoornaar bedreiging voor honingbijen

Hoe is deze hoornaar en andere soorten te herkennen?

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) komt van nature voor in Azië, aar is een aantal jaren geleden in het zuiden van Europa terecht gekomen. Geleidelijk raakt de soort verspreid over Europa. Met het warmer worden van het klimaat zal in ons land deze wesp zijn intrede doen. Geen goed nieuws voor imkers. Deze hoornaar soort kan een bedreiging vormen voor honingbijen. In Nederland is de Aziatische hoornaar in augustus 2017 gesignaleerd in Dreischor, Schouwen-Duiveland

 

Zwart borststuk, gele poten en gele ring in het achterlijf

Met het informatieblad is het mogelijk om deze soort te onderscheiden van andere insecten die lijken op de Aziatische hoornaar. Opvallende kenmerken zijn een zwart borststuk, gele poten en een duidelijk gele ring in het achterlijf. Zie het filmpje hieronder.

Aziatische hoornaar

 

Invasieve soort. Hoe daarmee om te gaan?

De Aziatische hoornaar is tot ongewenste, invasieve soort verklaard. De NVWA  heeft een factsheet beschikbaar waarop de nodige informatie over deze hoornaar. Die is nauw verwant met de Europese hoornaar. Deze is in tegenstelling tot de Aziatische geen bedreiging voor bijenvolken. Zie ook de aanvullende beschrijving

Herkennen verschillende soorten hoornaars en wespen
Anses, het Europees referentie laboratorium voor honingbijen en het Museum National d'Histoire Naturelle heeft een flyer samengesteld om Vespa velutina gemakkelijk te herkennen. Op verzoek van Anses heeft bijen@wur deze flyer vertaald naar het Nederlands.

Extra info

Meer informatie over Vespa velutina is ook te vinden in een artikel dat in 2012 in twee delen in 2012 is gepubliceerd in het blad Bijenhouden. Dit artikel is hier te vinden:        

 

(geplaatst op 15 feb.2014, herzien 30 aug. 2017)

Zie ook: https://www.eis-nederland.nl/aziatischehoornaar

 

 

Nest van de Aziatische hoornaar

Informatieblad herkennen hoornaars. Klik om te downloaden.