Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt met je bijenvolk dan kun je het volgende doen:

Mocht je zieke of dode bijen hebben en hulp nodig hebben, neem dan contact op met je lokale imkersvereniging. Ben je een beginnende imker, dan is het verstandig om de eerste paar jaar samen met een mentor te werken in je volken. In je imkersvereniging is er meestal wel iemand die meer weet van bijenziekten en bereid is om samen naar de symptomen te kijken en te besluiten of het nodig is om het Netwerk Bijengezondheid Nederland in te schakelen.

Het Netwerk Bijengezondheid Nederland (NBN) wordt de komende jaren verder opgezet en ontwikkeld om imkers bij te staan in het gezond houden van hun bijenvolken. In dit netwerk gaan zowel de Bijengezondheidscoördinatoren (BGC) en leden van de Werkgroepen Bijengezondheid en Diagnose (WBD) vanuit verschillende imkerorganisaties samenwerken om de bijengezondheid te verbeteren. Zij hebben als doelstelling om het percentage volken dat de winter goed doorkomt in Nederland te verhogen naar minimaal 90%.

Bijengezondheidscoördinatoren (BGC’s) en leden van de WBD beschikken over gedegen kennis van bijenziekten, kunnen deze herkennen en weten hoe ernaar te handelen. Zij kunnen je als imker helpen bij zieke en/of dode volken. BGC’s dienen altijd ingeschakeld te worden bij verdenking van Amerikaans Vuilbroed (AVB). Via MijnNBV vind je een overzicht met de Bijengezondheidscoördinator(en) in jouw buurt.

Het is als imker belangrijk om meer te weten over hoe je de eigen bijenvolken gezond kunt houden en hoe je ze kunt behandelen als er ziekteverschijnselen zijn. Mocht je hierover meer willen leren, doe dan een cursus Specialist Bijengezondheid. Ook kun je de NBV brochure Cursus Bijengezondheid bestellen.

Meer over bijengezondheid

Bijen gezond houden

Voor gezond houden van je bijen zijn drie zaken van belang.

Identificatie en diagnose bijenziekten

De diagnoseboom helpt ziekten te herkennen.

Bijenziekten

Veelvoorkomende ziektes bij honingbijen.

Plagen

Meer info over plagen die schade kunnen aanrichten.