Wespen

Bijen en wespen hebben gemeen dat ze tot de vliesvleugelen behoren en daarbinnen tot de angeldragers.

Evenals de Europese hoornaar zal een wesp zich wel eens vergrijpen aan een honingbij op de vliegplank, maar veel schade richten wespen over het algemeen niet aan. Honingbijen ‘vertellen’ elkaar waar een voedselbron is te vinden. Wespen kunnen dat niet. Zolang in het wespennest nog volop larven moeten worden gevoerd, zijn wespen vooral vleeseters. Naar voedsel zoekend ruimen ze dan vooral dode bijen op.

Overlast einde zomer

Rond eind juli /augustus komen wespen op zoetigheid af. Het wespennest wordt kleiner en bij gebrek aan wespenlarven en daarmee ook de zoete afscheiding, gaan wespen op zoek naar zoetigheid elders. Een wesp kan dan proberen om bij de opgeslagen honing in de bijenkast te komen of een haalbij met nectar die terugkomt naar de kast proberen te vangen.

 

Wespen die de kast proberen binnen te komen, zullen veelal worden tegengehouden door de poortwachters of anders de bijenkast uitgewerkt worden. De imker kan het vlieggat verkleinen om het de poortwachters makkelijker te maken. Ook hier zullen wespen weinig schade aanrichten. Het ophangen van wespenvallen wordt dan ook ten zeerste ontraden. Mocht er een wespennest in de buurt zitten die overlast veroorzaakt dan kan deze ook op een diervriendelijke manier worden weggehaald, neem hiervoor contact op met de wespenstichting.

Uiterlijk verschil in lichaamsbouw en kleur

Bijen en wespen verschillen behoorlijk van elkaar. Op het eerste gezicht misschien niet, maar de wespentaille tussen het borststuk en het achterlijf is bij een wesp overduidelijk. Veel duidelijker dan bij de honingbij. De afwisselend zwart/gele strepen vallen veel meer op dan van honingbij (foto hieronder).

Het bijenleven speelt zich af tussen de bloemen. Zelden komen ze naar ons toe. Dat is anders met wespen. Beide soorten insecten beschikken over een angel. Die van de bij heeft weerhaakjes waardoor die na steken in onze huid achterblijft en de dood van de bij tot gevolg heeft. De angel van de wesp is glad zonder weerhaakjes en meerdere keren inzetbaar. Lees meer over bijensteken.

Soorten wespen

In ons land komen enkele soorten voor:

  • Gewone wesp (limonadewesp) – de meest algemeen voorkomende wesp (zie foto hieronder)

  • Duitse wesp – lijkt veel op de gewone wesp, maar heeft smallere zwarte banden op het achterlijf en is minder algemeen (foto hieronder)

  • Hoornaar – tot bijna 3,5 cm lange wesp; twee keer zo groot als de gewone wesp en de honingbij. Ook wel paardenwesp of Europese hoornaar genoemd om het verschil met de Aziatische soort te benadrukken. Opvallend rode kop en poten.
  • Aziatische hoornaar – nog betrekkelijk zeldzame invasieve soort, maar de verwachting is dat dit binnenkort tot het verleden behoort. Deze hoornaar wordt aangetrokken naar plekken waar veel insectenactiviteit is om zich daaraan de insecten te goed te doen. Een bijenvolk met in- en uitvliegende bijen vormen een mooi prooi