Bijenzwermmelding |
Ziet u een Bijenzwerm in Tilburg e.o. bel dan.:
Jan Goossens tel: 06 – 23 00 10 69 (Tilburg – Noord en Oost)
Marcel Horck tel.: 06 – 15 25 84 21 (Tilburg – Zuid)
Jan Pijnenburg tel: 0161 – 22 78 76 (Tilburg – West en Reeshof)
Ingrid Ceulemans tel: 06 – 52 46 02 00 (Loon op Zand, De Moer, Kaatsheuvel)
Johan Akkermans tel: 06 – 23 24 42 77 (Sprang-Capelle / Waalwijk)
Mari van Iersel tel: 013 – 51 13 463 (Udenhout)
Maarten van Oosterhout; graag Appen: 06 – 10 14 57 13 (Berkel-Enschot)
Ziet u een Wespennest in Tilburg e.o.:
Wespen zijn nuttige insecten
Wespen kunnen hinderlijk zijn, maar het zijn ook hele nuttige dieren. De wesp is namelijk een alleseter die dode insecten opruimt en actief op andere insecten jaagt. Wespen kunnen enorme aantallen plaagdieren zoals muggen en vliegen wegvangen rond je huis en dat is fijn! Bovendien zijn wespen – net als bijen – erg nuttig voor de bestuiving van bepaalde planten.
Overlast door wespen
In ons land zien we met name de gewone wesp (Vespula vulgaris), de Duitse wesp (Vespula germanica) – beide ook wel ‘limonadewesp’ genoemd, de Franse veldwesp (Polistes dominula), middelste wesp (Dolichovespula media) en de Europese hoornaar (Vespa crabro). Wespen worden pas lastig voor mensen als de zoete vloeistof die zij krijgen van de larven uit het nest opraken. Meestal is dit aan het einde van de zomer: de wespen gaan op zoek naar suikers omdat de larven in het nest minder worden en dus de zoete vloeistof minder wordt. Dat is het moment dat ze zich op onze limonade en ijsjes storten. Aan het eind van de herfst sterft de kolonie weer uit en gaan de nieuwe koninginnen in winterslaap om rond begin mei weer een nieuwe kolonie op te starten.
Bouwmeester wesp
Wespen zijn geweldige architecten en bouwkundige ingenieurs. De nesten worden gemaakt van papier dat wespen maken van fijngekauwd hout dat ze van bomen, schuttingen en oude takken afschrapen met hun krachtige kaken. Een groot wespennest kan wel uit 2000 wespen bestaan, dus ga er zeker later in het seizoen voorzichtig mee om. Je vindt wespennesten vaak hangend op droge plekjes waar de wespen ongestoord hun gang kunnen gaan, zoals onder het dak van schuurtjes, langs een dakkapel, in vogelhuisjes maar ook in de grond en in struiken en bomen. Grondnesten zijn vrijwel altijd van de gewone wesp of de Duitse wesp, heel soms van de Europese hoornaar. Nesten in struiken en bomen zijn vrijwel altijd van de middelste wesp, als we het over de inheemse wespensoorten hebben. Om het onderscheid te maken met de Aziatische hoornaar is het goed om te weten dat middelste wespen een grijskleurig nest maken, dat ovaal van vorm is (soort van omgekeerd ei).
Wespen bestrijden
Wespen zijn dus nuttige insecten, maar bij (dreigende) overlast is het raadzaam om in te grijpen. Want een wespensteek kan gevaarlijk zijn, zeker voor mensen die allergisch zijn voor wespengif. Ga zeker niet lopen stunten want aangevallen worden door een razende wespenkolonie is levensbedreigend. Bestrijden is vaak niet nodig, je kunt het nest bij (dreigende) overlast ook laten verplaatsen. Het beste kun je voor advies of het laten verwijderen van het wespennest contact opnemen met de Wespenstichting: http://www.wespenstichting.nl of ga naar hulp en advies van een Wespenconsulent
|