Bekijk profiel

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar
Een wesp die speciale aandacht verdient, is de Aziatische hoornaar. Deze invasieve exoot is een gevaar voor de biodiversiteit, imkerij, bestuiving en volksgezondheid. Zie ook https://www.bijenhouders.nl/themas/aziatische-hoornaar waar meer te vinden is over herkenning, de levenswijze en wat er gedaan kan worden om de Aziatische hoornaar zo goed mogelijk beheersbaar te houden.
Bij de Bijenhoudersvereniging De Langstraat hebben we geïnvesteerd in zenders en ontvang apparatuur om nesten van Aziatisch Hoornaars in de omgeving van de kasten van onze leden op de sporen.

Wespen zijn nuttige insecten
Wespen kunnen hinderlijk zijn, maar het zijn ook hele nuttige dieren. De wesp is namelijk een alleseter die dode insecten opruimt en actief op andere insecten jaagt. Wespen kunnen enorme aantallen plaagdieren zoals muggen en vliegen wegvangen rond je huis en dat is fijn! Bovendien zijn wespen – net als bijen – erg nuttig voor de bestuiving van bepaalde planten.

Overlast door wespen
In ons land zien we met name de gewone wesp (Vespula vulgaris), de Duitse wesp (Vespula germanica) – beide ook wel ‘limonadewesp’ genoemd, de Franse veldwesp (Polistes dominula), middelste wesp (Dolichovespula media) en de Europese hoornaar (Vespa crabro). Wespen worden pas lastig voor mensen als de zoete vloeistof die zij krijgen van de larven uit het nest opraken. Meestal is dit aan het einde van de zomer: de wespen gaan op zoek naar suikers omdat de larven in het nest minder worden en dus de zoete vloeistof minder wordt. Dat is het moment dat ze zich op onze limonade en ijsjes storten. Aan het eind van de herfst sterft de kolonie weer uit en gaan de nieuwe koninginnen in winterslaap om rond begin mei weer een nieuwe kolonie op te starten.

Bouwmeester wesp
Wespen zijn geweldige architecten en bouwkundige ingenieurs. De nesten worden gemaakt van papier dat wespen maken van fijngekauwd hout dat ze van bomen, schuttingen en oude takken afschrapen met hun krachtige kaken. Een groot wespennest kan wel uit 2000 wespen bestaan, dus ga er zeker later in het seizoen voorzichtig mee om. Je vindt wespennesten vaak hangend op droge plekjes waar de wespen ongestoord hun gang kunnen gaan, zoals onder het dak van schuurtjes, langs een dakkapel, in vogelhuisjes maar ook in de grond en in struiken en bomen. Grondnesten zijn vrijwel altijd van de gewone wesp of de Duitse wesp, heel soms van de Europese hoornaar. Nesten in struiken en bomen zijn vrijwel altijd van de middelste wesp, als we het over de inheemse wespensoorten hebben. Om het onderscheid te maken met de Aziatische hoornaar is het goed om te weten dat middelste wespen een grijskleurig nest maken, dat ovaal van vorm is (soort van omgekeerd ei).

Wespen bestrijden
Wespen zijn dus nuttige insecten, maar bij (dreigende) overlast is het raadzaam om in te grijpen. Want een wespensteek kan gevaarlijk zijn, zeker voor mensen die allergisch zijn voor wespengif. Ga zeker niet lopen stunten want aangevallen worden door een razende wespenkolonie is levensbedreigend. Bestrijden is vaak niet nodig, je kunt het nest bij (dreigende) overlast ook laten verplaatsen. Het beste kun je voor advies of het laten verwijderen van het wespennest contact opnemen met de Wespenstichting: http://www.wespenstichting.nl of ga naar hulp en advies van een Wespenconsulent

Introductie

Over de vereniging

De Bijenhoudersvereniging De Langstraat;
is een actieve vereniging met iets meer dan 50 leden.
Met als doel:
“Het bevorderen van de bijenhouderij en het behartigen van de belangen van de bijenhouderij in het algemeen en die van haar leden in het bijzonder.”

De vereniging is gevestigd in Drunen, maar de leden komen uit de regio De Langstraat, vanuit Den Bosch tot Kaatsheuvel en de Moer, en van Wijk en Aalburg tot aan Vucht.

De vereniging heeft geen eigen clubgebouw, maar heeft wel de beschikking over 2 locaties in Drunen waar in overleg bijenkasten (afleggers) geplaatst kunnen worden.
Op deze locatie worden ook extra instructie avonden verzorgd.

Interesse?
Kijk bij de tab contactgegevens als je meer wilt weten.

Bijenzwerm

Bijenzwermmelding

Een zwerm gesignaleerd:

Ziet u een Bijenzwerm in de regio Vlijmen, Nieuwkuijk, Haarsteeg, Wijk en Aalburg, Heusden, Drunen, Waalwijk, Kaatsheuvel, Sprang-Cappelle of  Waspik bel dan.:

Ruud van Haren           06-29032144  ( Waalwijk / Sprang-Capelle / Kaatsheuvel)

Lammert Veenstra        06-83149195 ( Waalwijk / Sprang-Capelle / De Moer)

Fons Mandigers            073-5112144 ( Nieuwkuijk / Vlijmen)

Halil Uljic                       06-13605954  ( Vlijmen / Haarsteeg / Nieuwkuijk / Drunen)

Peter van Drunen          06-53221709 ( Drunen / Elshout)

Leo van Rooij                06-15147615  ( Drunen / Elshout)

Hanno van Rijswijk       06-20564166 / 06-38546593 (gemeente Altena, Andel)

Ama Asuamah             06-21945969 (Sprang Capelle)

Peter Schalk                  06-83175890  ( Wijk en Aalburg / Veen / Genderen)

Arnold Pelders               06-10871311  ( Drunen)

Wouter Brok                  06-51134602  ( Drunen / Elshout)

Kijk op deze link voor meer informatie hoe te handelen bij een zwerm https://www.bijenhouders.nl/contact/meldpunt-bijenzwerm/

Geen Bijen maar Wespen:

Wespen bestrijden
Ook wespen zijn nuttige insecten, maar bij (dreigende) overlast is het raadzaam om in te grijpen. Want een wespensteek kan gevaarlijk zijn, zeker voor mensen die allergisch zijn voor wespengif. Ga zeker niet lopen stunten want aangevallen worden door een razende wespenkolonie is levensbedreigend. Bestrijden is vaak niet nodig, je kunt het nest bij (dreigende) overlast ook laten verplaatsen. Het beste kun je voor advies of het laten verwijderen van het wespennest contact opnemen met de Wespenstichting: http://www.wespenstichting.nl of ga naar hulp en advies van een Wespenconsulent

 

Activiteiten

Activiteiten

Jaarlijkse activiteiten:
-2X een wandeling door de natuur onder begeleiding van een natuurgids, in het voorjaar en in het najaar.
-1X Praatavond
-1X Teeravond
-2X bijeenkomst m.b.t. varoa bestrijding en inwinteren
-Gezamenlijk inkoop van invertsuiker
-Gezamenlijk eigen was om laten smelten tot kunstraat.
-Bij voldoende animo gezamenlijke koningen teelt

Cursussen

Er zijn plannen om vanuit de verenining zelf een basis cursus imkeren te gaan geven.

Algemene informatie over de vereniging

Algemeen

AFDELING: De Langstraat
Bijenhoudersvereniging

Historie

In de jaren na 1898 werd onder invloed van de NCB de bijenhouderij onder de kleine brabantse boeren als neveninkomsten sterk gestimuleerd.

In 1901 werd de vereniging “De Heidebloem” opgericht. Deze had haar thuis in cafe Pullens de Wit tussen Nieuwkuijk en Drunen

1907 melding van oprichtingsvergadering van deze vereniging

1920 had de vereniging een 3-daagse bijententoonstelling

1924 wordt een onderafdeling opgericht in Drunen, Elshout en Nieuwkuijk. Contributie fl. 1,50 / jaar

Op 4 mei 1926 vierde de Heidebloem het 25-jarig bestaan

Tussen 1927 en 1937 wordt er nog wel melding gemaakt van jaarvergaderingen van de  vereniging

Bekend is dat er na de tweede wereldoorlog nog twee imkerverenigingen waren, een was gehuisvest bij café de Gouw, voorheen cafe de Wit en de andere in cafe “De Remise` van de fam Klerks

Op 19 juni 1978 fuseren in de Langstraat diverse verenigingen. Deze vereniging is de huidige bijenhoudersvereniging “De Langstraat” en omvat de huidige gemeenten Heusden, Waalwijk en Loon op Zand.

De doelstelling van de vereniging is:

Het bevorderen van de bijenhouderij en het behartigen van de belangen van de bijenhouderij in het algemeen en die van haar leden in het bijzonder.

Oude foto van de Bijenhoudersvereniging

Bestuur Bijenvereniging “De Langstraat”:

Voorzitter:
Fons Mandigers
f.mandigers@ziggo.nl

Secretariaat:
Peter Schalk
bijenhoudersdelangstraat@gmail.com
Telefoon +31-683175890

 

Penningmeester:
Greet Mast
greet@greetmast.nl

Algemeen bestuurslid
Arnold Pelders
Anette van de Aa

Website:
Peter Schalk

Contactgegevens

Naam

Bijenhoudersvereniging De Langstraat

Straat en huisnummer

Brakenstraat 4 Drunen

Postcode

5151 GM

Plaats

Drunen

Provincie

Noord-Brabant

Email adres

bijenhoudersdelangstraat@gmail.com

Telefoonnummer

+31-683175890

Contactinformatie

Secretariaat:
Peter Schalk
bijenhoudersdelangstraat@gmail.com
Telefoon +31-683175890