13-09-2016

persen of slingeren van heidehoning

persen of slingeren van heidehoning

Het is altijd weer de vraag als je terug komt van de heide: wat is handiger: de honing slingeren (inclusief kolbgereedschap) of persen?

Het is allebei arbeidsintensief en zeer bewerkelijk. Na een middag zwoegen in de keuken denk ik dat de prijs van een pot echte heidehoning wel het drievoudige mag kosten t.o.v. zomerhoning. Ik heb de honingkamerramen geslingerd en de kantramen uit de broedkamer geperst. Beiden is monikkenwerk. 

De bijen hadden vanwege de (te) vroege plaatsing ook nog vossenbeshoning gehaald, deze kristalliseert blijkbaar zeer snel. Op de linkerfoto is dit te zien. Hierdoor is het nog moeilijker om de honing door de RVS-zeef te krijgen. Met geduld en vele malen roeren zal het wellicht lukken, anders val ik maar terug op een kaasdoek of vergelijkbare hulpmiddelen. Op de foto's zie je de prachtige roodbruine kleur (misschien zit ik er iets naast vanwege mijn kleurenblindheid). Jammer dat ik de geur niet in een attachment kan stoppen, heerlijk!

Na afname van de broedkamerkantramen, heb ik de volken direct twee lege uitgebouwde broedkamerramen terug gegeven (1 in het broednest en 1 tegen het broednest), zodat ze hierin nog de nodige kilo's invertsuiker op kunnen slaan.  Vanwege de goede dracht zijn alle BK-ramen gevuld met verzegeld voer of veel gesloten en ook nog open broed. 

In de maanden november, december en januari gebruiken ze het voer dat opgeslagen is direct naast of boven de wintertros, hierin zit dan door bovenstaande aktie invertsuiker, hetgeen nagenoeg geen onverbrandbare delen achter laat in de endeldarm van de bijen. Het voergebruik in die maanden is namelijk hooguit 1 kilo per maand. In februari en maart mogen ze wel weer volop heidehoning eten, in die maanden zijn er weer voldoende momenten met gunstig weer om buiten de endeldarm te legen. 

Direct na het terughalen van de volken moeten ze tevens behandeld worden. Ik heb ze vanmorgen gedruppeld met hive clean, hetgeen ik overigens ook al gedaan had voor de plaatsing op de heide. Laat daarom je volken niet te lang staan op de balsemien of de heide, de mijten vermenigvuldigen zich explosief en het vervliegen in deze tijd helpt ook niet echt de mijten terug te dringen.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt 

 

 

Reacties

  • Hans

    13-09-2016 om 23:20

    Waarom heb je eigenlijk op de heide meer last van mijten?

  • Ben de blogger

    13-09-2016 om 23:29

    In ieder drachtgebied waar vele honderden volken staan, zal er herbesmetting plaats vinden vanuit zeer ernstig besmette volken. Er zullen ongetwijfeld volken tussen staan, die nog niet behandeld zijn.

  • Anoniem

    14-09-2016 om 09:42

    Gaat de honing na de pers nog door een zeef en dan gelijk in de pot?

  • Ben de blogger

    14-09-2016 om 10:33

    Zoals ik in het BLOG-bericht al schreef: het gaat zeer moeizaam door de zeef, dus moet kaasdoek oid soms uitkomst brengen.

  • Rikkie

    14-09-2016 om 10:53

    Hoi Ben,
    De (kant)ramen met verzegelde honing uit de broedkamer zijn toch zeker van het bijenvolk zelf?
    Als imker blijf je daar toch van af? Ik meen dat ik dat tijdens de basiscursus heb meegekregen.

  • Ben de blogger

    14-09-2016 om 13:23

    Rikkie, in het BLOG-bericht besteed ik een hele alinea om uit te leggen waarom ik twee uitgebouwde ramen en invertsuiker geef ter vervanging van de heidehoning, waarin veel onverbrandbare bestanddelen zit. Blijkbaar is mijn uitleg niet duidelijk genoeg geweest. Indien de bijen in december en januari twee maanden binnen zouden moeten blijven, kunnen ze roer krijgen vanwege de ophoping van faeces in de endeldarm vanwege het eten van heidehoning. Door het ruilen van gevulde ramen tegen lege ramen en het geven van invertsuiker probeer ik de bijen dus te behouden voor roer (diarree). Roer kan het einde van het volk betekenen. Dit hoeft dus alleen bij heidehoning en melezitonehoning. Ik hoop dat het nu wel duidelijk is.

  • Bart Barten

    15-09-2016 om 14:03

    Ik heb zo'n nylon punt zeef. Zou dat beter werken?
    Moet je de waskoek na 1 keer persen nog een keer gaan persen?

    Ik heb nog geen ervaring met heidehoning maar ik heb gisteren 4 volken van de heide teruggehaald en ik heb een fruitpersje klaar staan. Alleen de geur van heidehoning is al beloning genoeg voor alle moeite, laat staan de potjes!

  • Ben de blogger

    15-09-2016 om 15:33

    Bart, de geleiachtige honing zakt nauwelijks door de nylon puntzeef. Je moet kunnen draaien (wringen). Uiteindelijk hou je heel weinig restdelen over in de uitgewrongen zeef.
    Ik heb de waskoek na 1 keer eruit gehaald. Beroeps met een houten pers halen de waskoek uit elkaar en doen het nogmaals voor de laatste onsjes honing. Mij te veel werk.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.