07-04-2016

Kalkbroed

Kalkbroed

Kom je dergelijke propjes, beter gezegd  mummies, wel eens tegen voor de kast? Vanmiddag zag ik ze voor een miniplus kastje liggen. Het is een schimmelaantasting, die voort woekert in de larven. De larven sterven eraan aan het einde van het larvale stadium of de voorpop fase. Indien de schimmels sporen gevormd hebben, zullen de mummies van grijs tot zwart verkleuren. Het is een verschijnsel dat zich in het voorjaar openbaart, maar lang kan aanhouden. De besmetting verloopt via het voer van de larven.

Soms hoor je zeggen dat het verschijnsel uit zich zelf wel overgaat, maar ik duld het niet in de bijen, want de darren kunnen het weer via hun genen overdragen aan de nieuwe moeren. Het verschijnsel komt duidelijk tot uiting bij een gebrekkig hygienisch gedrag van de bijen. Aangezien het gedrag van de bijen voor 50% voortkomt uit de moer, is de beste remedie het vervangen van de moer.

Aangezien deze moer een raszuivere moer is, wordt deze uitgesloten van de verdere teelt en zodra er vervangende 2016-moertjes zijn, wordt de moer gewisseld. Soms moet je de bijen beschermen door een moer te vervangen. Deze lijn wordt dus niet langer voortgezet. 

Andere maatregelen kunnen zijn: het volk kleiner zetten en de kast verplaatsen naar een meer zonnige standplaats, want een vochtige standplaats is gunstig voor schimmelvorming. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Reacties

 • Harry Kal

  07-04-2016 om 21:15

  Ben,

  Schimmels kunnen niet via genen overgedragen worden.
  Schimmels worden verspreid via sporen en die worden verspreid via alles waar ze aan vast zitten (dus ook bijen ).
  Genen zijn de dragers van erfelijk materiaal en daar zijn schimmels geen onderdeel van.

  Harry

 • Susanne

  07-04-2016 om 21:42

  Maar het feit dat de werksters niet hygiënisch (niet voldoende schoonmaken) genoeg zijn, hangt wel met de genen van de koningin samen!

 • Ghislain

  08-04-2016 om 06:53

  Goede morgen Ben,

  Er is toch een zekere mate van hygiënisch gedrag aanwezig anders zouden de bijen de mummies niet verwijderen, toch? Enkele jaren had ik het ook ernstig bij een moer die ik bij een bekend Duits teler aankocht. Ik gebruikte Mycostop van Bee Vital en na twee keer was het probleem opgelost. Het is nooit meer teruggekomen.

 • Blogger Ben

  08-04-2016 om 07:51

  Een heel goede morgen Ghislain, schimmel- en bacterieremmende of dodende middelen zijn bij wet verboden in Nederland, althans binnen de bijenhouderij. Zijn deze middelen wel toegestaan in Belgie?
  Ik zal via de pintest het hygiënisch vermogen van dit volk binnenkort testen, ik verwacht er niet heel veel van. Maar 1 van de zustergroepen zal er inderdaad wel aanleg voor hebben.

 • Kees

  08-04-2016 om 08:05

  BeeVital heeft een product "chalkbrood" in de handel, wordt o.a. in Polen (?) ook Mycostop genoemd. Maar BeeVital is nooit erg informatief over de bestanddelen van hun producten.
  Is dat hetzelfde als de Mycostop die in de tuinbouw wordt gebruikt bij paprika, anjers en cyclamen tegen schimmels op de jonge wortelaanzet? Bacteriologische oorlogvoering! Het werkzame bestanddeel is dan Streptomyces griseovirides, een bacterie die wel schimmels aanvalt, maar geen schade zou geven aan mens of insect.

 • Jan van Putten

  08-04-2016 om 09:51

  Gelukkig hebben wij er nog geen ervaring mee, maar deze blogberichten zijn een cursus op zichzelf.
  Bedankt namens vast heel veel minder ervaren imkers

 • Ghislain

  09-04-2016 om 07:58

  Neen, Ben, ook in België niet toegelaten, maar dat is ook zo voor mierenzuur en oxaalzuur (in de fruit-en groententeelt worden ze heel veel gebruikt, binnen een wettelijk kader). Gelet op de bekwaamheid van de producent (Bee Vital) en met verstand toegepast (zonder de honingbakken - 'hoogsel' zeggen we hier, weet je nog?), kan dat toch geen nare gevolgen hebben.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.