26-05-2019

Housel Positioning

Negen dagen na het maken van de MiniPlus broedafleggers (in mijn geval was het gisteren acht dagen) moeten ter voorbereiding op de komst van jonge moeren de redcellen uitgebroken worden. Tijdens deze video leg ik gelijk de werking van kleine cellen - 4,9 mm in plaats van de gebruikelijke 5,4 mm cellen kunstraat - uit. Naast kleine cellen bestaat er nog een andere optie om de bijen minder stress te bezorgen, namelijk de Housel Positioning. Hierbij wordt de raat in een bepaalde volgorde in de kast geplaatst. Onder de video zie je foto's van kunstraat. De Y-kant moet vanuit het centrum naar buiten gericht worden en de andere kant naar binnen. 

Ik kan niet bevestigen of de toepassing daadwerkelijk tot rustiger en minder zwermneiging leidt. Mijn Buckfastbijen zijn al rustig en zwermtraag. Misschien moet iemand met bastaardbijen eens een proef doen?

Hierbij wordt de raat in een bepaalde volgorde in de kast geplaatst. Onder de video zie je foto's van kunstraat. De Y-kant moet vanuit het centrum naar buiten gericht worden en de andere kant naar binnen. 

 

 Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Reacties

 • Johan

  26-05-2019 om 14:42

  Beste Ben
  Als je nu blanco kunstraat gebruikt, dus zonder voorgedrukte cellen van 4,9 of 5,4 mm cellen. Wat is het effect dan??
  En maken ze dan ook zelf de Housel Positioing??
  PS, je maakt boeiende leerzame imkerfilmpjes, bedankt.

  Johan, waar kun je blanco kunstraat kopen? Grote bijen maken grote cellen, alleen kleine bijen kunnen kleine cellen maken.
  Groet, Ben

 • Douwe

  26-05-2019 om 16:35

  Bedankt voor de heldere uitleg!

  http://www.resistantbees.com/anordnung_n.html
  Deze amerikaanse imker heeft 35.000! ramen omgezet in de Housel-position en beschrijft de effecten.

  Douwe, dat was ook 3 jaar geleden mijn bron van inspiratie om er zelf mee te beginnen. Dit jaar doe ik samen met Arista Bee Research onderzoek naar de effecten van 4,9 tov 5,4 mm cellen inzake het Varroa Sensitieve Hygiënische gedrag van bijen. Groet, Ben

 • Eric

  26-05-2019 om 22:03

  Een aantal jaren geleden heeft er in het bijenblad een artikel over gestaan. Sinds die tijd pas ik de housel methode toe.
  Kost niets en als dit de natuurlijke manier is en bijdraagt tot blije bijen, waarom zou je het dan niet doen.
  Ik heb Carnica bijen en tot op heden (5 jaar). geen last gehad van zwermende volken. Af en toe een speeldop. F1 moer van nu 3 jaar. (Wordt binnenkort vervangen)

 • Ralf Borchert

  26-05-2019 om 22:19

  Hallo Ben.
  Hoe heb jij de overschakeling naar 4.9 mm gedaan??

  Ralf, via de harde methode, dat wil zeggen volkje met moer gehuisvest in een randje MP met uitgebouwde kleine cellen. Randje zat tussen 2 moerroosters in. Na geboorte van de eerste generatie kleine bijen nog een randje gegeven met 5,1 mm kunstraat boven het rooster. Nadat er 2 generaties kleine bijen geboren waren, ben ik verder gaan uitbreiden met 4,9 mm kunstraat en heb ik het volkje af laten vliegen om van de oude grote bijen af te komen. Zo begon ik 3 jaar geleden.
  Inmiddels heb ik 10 grote Dadantvolken op 4,9 mm en zet ik alle volken om. Groet Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.