28-02-2019

1b. Tweede helft maart: een vluchtige voorjaarscontrole

Meestal wacht je - indien daartoe geen aanleiding is - met de voorjaarscontrole tot eind maart of begin april. De eerste zonnige windstille dag met temperaturen in de richting van de 20 graden is zeer geschikt voor een uitgebreide controle en eventueel uitbreiding van het broednestgedeelte. Mocht je echter twijfelen aan de voervoorraad of aan de gesteldheid van de koningin, bijvoorbeeld omdat je nu al darren ziet rondvliegen, dan zoek je een moment om een snelle inspectie van het volk uit te voeren.  Bij 15 graden en gewapend met twee theedoeken om de openstaande kast af te dekken kun je dan een vluchtige inspectie uitvoeren. 

Je concentreert je bij een dergelijk inspectie op drie zaken: 

1. Tref je vlak gesloten broed aan op het eerste raam waarop zich broed bevindt? 

2. Zijn de buitenste kantramen niet beschimmeld vanwege het vocht tijdens de wintermaanden?

3. Heeft de kast nog tenminste twee volle voerramen? 

Het antwoord op de eerste vraag is bepalend voor de aanwezigheid van een goed leggende koningin. Tref je uitstuppelde gesloten broedcellen aan (zie foto), dan is de koningin hoogstwaarschijnlijk darrenbroedig geworden. Dat wil zeggen ze heeft geen sperma meer in haar spermablaas en legt dus onbevruchte eitjes waaruit alleen darren geboren kunnen worden. Zoek in dit geval de moer op en haal haar uit de kast en verenig dit volk met een ander volk door de bakken van beide broednesten op elkaar te plaatsen.  

Mocht je te weinig voer aantreffen, hang dan een vol raam over uit een volk, dat wel wat kan missen. Heb je drie of vier ramen voer, haal er dan één of twee weg voor andere volken. Mocht je kantramen beschimmeld zijn of heb je sluitblokken in de kast, dan kun je deze in de tweede helft van maart, wanneer er goede dracht is van de wilg vervangen door ramen met kunstraat. 

Plaats nooit meer dan 2 ramen met kunstraat tegelijkertijd en plaats het kunstraat altijd tegen het broednest aan, daar wordt het snel uitgebouwd tot mooi werksterbroed. Het volk moet uiteraard wel voldoende sterk zijn om deze uitbreiding aan te kunnen. Dat wil zeggen het volk moet wel zo'n 4 ramen broed hebben en zo'n 7 ramen of meer bezetten. Zo niet, dan beperk je de vervanging tot één raam kunstraat. 

Volken, die minder dan 5 ramen bezetten in maart, kunnen beter samengevoegd worden met een ander volk. Dit komt de vitaliteit van het volk ten goede. De uitbreiding van de kast met extra broedruimte of honingkamer(s) wordt in het volgende blogbericht over de maand april behandeld. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.