Blog

 

In deze blog volgen we de seizoensontwikkeling van de bijenvolken, mede bepaald door het weer en wat er bloeit. 

De berichten staan op chronologische volgorde. Klik in de linkerkolom om de berichten per categorie terug te vinden.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Meld je aan en ontvang bij elk nieuw bericht een aankondiging in jouw mailbox. KLIK HIER 

Het NBV Bijenblog is in 2015 gestart. Auteur is Ben Som de Cerff, hobby-imker, docent bijenteelt

 

Aantal volgers: 3040 (volg de blog)

Het oxalen komt er aan

Over een kleine drie weken lijkt het erop dat we weer kunnen oxalen. Tevens een mooi moment om de sterkte van de volken in te schatten. Hoe doe je deze handelingen?

Lees verder »

De BLOG-enquete uitslag en enige innovaties

In dit bericht vind je de terugkoppeling van de BLOG-enquete en een paar leuke innovaties voor het Dadant-imkeren

Lees verder »

Vrolijke kleuren op de schuifla

Na een warmere dag is er van alles te vinden op de schuiflade, de bedrijvigheid van de bijen geeft blijkbaar veel reuring in de kast. 

Lees verder »

Maakt vorst de volken broedloos?

Twee dagen vorst aan de grond. Kunnen we over 3 weken oxalen? 

Lees verder »

Check van de mijtenval in november

November is bij uitstek de maand om de mijtbesmetting in de volken te meten. Hiervoor kun je de schuiflade gebruiken. Het hoe en waarom lees je in dit blogbericht

Lees verder »

Mijtenval toont broed aan

De mijtenval verraadt de aanwezigheid van broed in de afgelopen weken. Waar moet je op letten?

Lees verder »

Propolis als varroabestrijdingsmiddel?

Propolis heeft een bacterie remmende werking. Tevens zullen schimmelvorming en virale infecties afgeremd worden, maar nu blijkt propolis ook een verdovend effect te hebben op mijten. Misschien toch verstandig om de propolis verdikkingen maar gewoon te laten zitten?

Lees verder »

De mijtbesmetting per 1 oktober

Hoe verloopt de mijtbesmetting in de productievolken op 4,9 mm cellen? Per volk zie je grote verschillen, blijkbaar spelen genetische eigenschappen eveneens een rol in de mijtenreproductie. Met het nemen van een bijenmonster kan de mijtenbesmettng wel goed worden vastgesteld en kun je weloverwegen besluiten af te zien van een behandeling. 

Lees verder »

De Winter APK-check

De komende weken is het tijd voor de winter APK-check. Controleer op een vroege ochtend met lichte vorst het aantal straatjes van de wintertros. Bij minder dan 5 straatjes is het tijd om alsnog te verenigen, om de kans op winterverliezen te verkleinen. De plexiglas of folie dekplaat maakt deze controle heel simpel uitvoerbaar.  

Lees verder »

Blog enquete

Dit Blogbericht bevat een korte enquete om nog beter in te kunnen spelen op jullie wensen. 

Lees verder »

Het broednest na een Indian Summer

Hoe reageert een ingewinterd volk op een Indian Summer? Loopt de kast vol met broed en stuifmeel? Gelukkig alleen met het laatste, kijk zelf maar...

Lees verder »

Beespace boven de raampjes

Bijen willen in de winter makkelijk kunnen overstappen naar de binnenste straatjes van de wintertros, daarom scheppen ze loopruimte boven de ramen. Goed om daar rekening mee te houden.

Lees verder »

Grooming

Grooming kennen we allemaal als het onderling vlooien van apen, maar bijen doen het ook veelvuldig. Wat zit hier toch achter? 

Lees verder »

Een mooi herfstkadootje

De Hedera helix is een belangrijke stuifmeel leverancier voor hefst, winter en prille lente. Lees hier hoe dat zit..

Lees verder »

Hoeveel bijen zitten er in je kast? Voldoende om de winter te overleven?

Een wintervolk in een spaarkast dient tenminste uit 5.000 bijen te bestaan om de winterkou te kunnen doorstaan. Hoe kun je de grootte inschatten? In deze video laat ik een inschattingsmethode uit Duitsland zien. 

Lees verder »

De winterzit

De eerste nachtvorsten in het oosten van Nederland zijn inmiddels een feit, hoogste tijd om het inwinteren af te sluiten met het plaatsen van muizenroosters voor de vliegopening. 

Lees verder »

Het inwinteren van MiniPlus-volkjes

Het inwinteren van MiniPlus-volkjes is met een digitale kofferweegschaal een eenvoudige zaak geworden. Lees hier meer over de benodigde wintervoorraad

Lees verder »

Het ruimgedrag

Wat vind je zoal op de schuiflade? Het is goed om in september, tenminste 3 weken na de laatste varroabehandeling, de dagelijkse mijtenval te tellen. Wanneer moet je alsnog ingrijpen? Lees dit BLOG-bericht.

Lees verder »

het effect van VarroMed

VarroMed heeft een fors effect op de mijtenval. Op de tweede dag na de behandeling is dit goed zichtbaar. De mijtenval houdt daarna nog enige dagen aan. In dit bericht meer details met tellingen van gevallen mijten. 

Lees verder »

Een winterklaar volk

Hoe is de opbouw van een volk en haar broednest na het inwinteren? Het volk in deze video is inmiddels volledig ingewinterd. 

Lees verder »

De inwintering afronden

Het inwinteren van de volken loopt ten einde. Check nog wel het resultaat. Soms zetten jonge moeren het wintervoer om in een groot broednest. De hoornaars zijn ook weer actief. Sommige volken hebben er iets op gevonden...

Lees verder »

De verbrede vliegplank

De verbrede vliegplank wordt vooral toegepast in de beroepsimkerij, die veelal werken met Langstroth- en Dadantkasten. Wat zijn de voordelen? Hoe ziet een dadantvolk er op 5 september uit? 

Lees verder »

Het verenigen

Het verenigen van bijenvolken gaat vanaf nu steeds makkelijker. In de voorgaande maanden moest een krant toegepast worden om gevechten te voorkomen, soms overigens zonder succes. Lees meer over een succesvolle vereniging. 

Lees verder »

Gestreepte bijen

Geel of wit gestreepte bijen verraden een bepaald bloembezoek. In dit bericht lees je meer over de herkomst van de streep.

Lees verder »

De natuurlijke mijtbesmetting

Hoe verloopt de mijtenbesmetting in 4,9 mm raat volken? Acht volken zijn vanaf het ontstaan in mei 2017 onbehandeld gebleven. Hoe staan ze ervoor per 1 september 2018? 

Lees verder »

Suikerdeeg als wintervoer?

Inwinteren van veraf gelegen bijenstanden blijkt ook goed te gaan met het eenmalig verstrekken van 15 kg suikerdeeg. Wel tijdig (1 juli) na het afnemen van de zomerhoning beginnen en altijd achteraf per 1 september checken of ze het voer ook daadwerkelijk opgeslagen hebben. Zie de video's van een spaar- en/of dadantvolk. 

Lees verder »

Zegelwas verzamelen

Het loont de moeite om in verenigingsverband zegeltjeswas te sparen. Een gemiddelde vereniging met 25 leden kan ieder jaar 25 kg zuivere en schone kunstraat produceren. Hoe? Lees en kijk verder in dit blogbericht. 

Lees verder »

Een Dadantvolk eind augustus

Hoe staan de bijen er voor omstreeks eind augustus? Hebben de volken nog broed? Kijk in deze video naar de ontwikkeling in een Dadantkast. 

Lees verder »

Verschillen in mijtenval

De mijtenval varieert zeer sterk bij mijn volken. Ik zit nu in de tweede behandelingsweek. Zowel in de groep behandelde als in de groep niet behandelde volken zijn de verschillen groot. Er speelt dus blijkbaar meer in de volken en in de mijtenpopulaties.

Lees verder »

TBH Check voor inwinteren

Ook bijenvolken in TBH verdienen een nazomer check op gezondheid, sterkte en voervoorraad. Zie de 2 video's van medio augustus 2018. 

Lees verder »

Sterkte beoordelen

Een gezondheids- en sterktecheck voor het inwinteren voorkomt teleurstellingen bij het uitwinteren. Hoe doe je dat? Kijk mee met dit video-blogbericht. 

Lees verder »

Mierenzuur behandeling

Hoe pas je de Liebig Dispenser toe? Welke dosering hoort bij welke concentratie mierenzuur?

Lees verder »

Voorkeur mijten grote cellen

Kleine cellen, weinig mijten? Grote cellen, meer mijten? Dit lijkt wel op te gaan voor 5,2 mm en 4,9 mm werksterbroed...

Lees verder »

De bestrijding van de mijten kan beginnen!

Eindelijk is de temperatuur fors gedaald en kunnen we met alle middelen de mijten bestrijden. Het is wel tijd om nu door te pakken!

Lees verder »

Flow Hive honing

Ook met een Flow Hive kun je als 1e jaars basiscursist honing oogsten, doorzetten en beetje geluk, resulteerden na het wegnemen van het moerrooster tot een geweldige oogst van bladhoning

Lees verder »

Het inwinteren

Binnenkort gaan we weer wintervoer verstrekken aan onze bijen. Welke mogelijkheden heb je en hoeveel geef je per volk? Hoe verloopt de proef met het voeren van een blok van 15 kg suikerdeeg? 

Lees verder »

Zwarte honing?

Tijdens vakanties komen we MIEL DU SAPIN en WALDHONIG tegen op markten en winkels. Maar ook vorig jaar en dit jaar valt er in Nederland deze gezonde honing te oogsten! Nu nog een mooie naam bedenken en de prijs verdubbelen!

Lees verder »

Hoe beschermen bijen zich tegen een hittegolf?

Honingbijen hebben blijkbaar verstand van luchtcirculatie en regelen daarmee hun airconditioning....

Lees verder »

Varroabestrijding met Api Life Var

Met het herhaalde gebruik van dezelfde middelen loop je kans dat de varroamijten resistent worden tegen dat middel. Het is goed om van tijd tot tijd iets nieuws te gebruiken. Api Life Var is zo'n nieuw product. Pas echter op bij hoge temperaturen!

Lees verder »

Inwinteren op suikerdeegblokken

Misschien wat ongebruikelijk, maar toch leuk om eens een andere manier van inwinteren uit te proberen. Iedereen kent het inwinteren met geraffineerde suiker of met invertsuiker als aanvulling op de achterblijvende honing. Het schijnt ook anders te kunnen....

Lees verder »

De mijtbesmetting in een 4,9 mm volk

Vanmorgen heb ik het gesloten broed onderzocht van mijn oudste en langst onbehandelde MiniPlus-volk. Dit volk is ontstaan in mei 2016 (2 jaar geleden). In 2017 en 2018 is dit volk niet meer behandeld.

 

Lees verder »

Warmbouw en koudbouw

Gisteren kwam ik mijn enige warmbouw Dadantkast weer tegen. Ik moet zeggen dat als je links of rechts naast de kast geen ruimte hebt om te gaan staan, is warmbouw wel gemakkelijk. 

Lees verder »

Van spaarkast naar TBH verhuizen

Al wekenlang staan de bijen in lange rijen de onderkant van de vliegspleet te poetsen. Eigenlijk zou ik ze moeten merken om te zien of het steeds dezelfde bijen zijn. Ik krijg vaak de vraag: hoe kan ik een TBH bevolken. De imkers, waaraan TBH-imkers het vragen, krijgen steevast als antwoord: wacht maar op een natuurzwerm. 

Maar er zijn andere wegen te bewandelen.

Lees verder »

Zonnebloemen in de Achterhoek

Vandaag was er praktijkles in o.a. Doetinchem en Zutphen (op de foto de bijenstal in Zutphen). Tijdens de controle bleek duidelijk dat de dracht zeer slecht was de afgelopen dagen, misschien herstelt het nog enigszins de komende dagen. De komende weken zal er iets nieuws te zien zijn in de Achterhoek, namelijk bloeiende zonnebloemen. 

 

Lees verder »

Hoeveel broedkamers heb je nodig?

Een veel besproken onderwerp onder imkers is de grootte van het broednest en de benodigde broedkamers. 

 

Lees verder »

Van piepkleine naar grote volken in 12 maanden

In mijn vorige blog-bericht heb ik toegezegd een video te maken van het resultaat van de omzetting in 12 maanden tijd van apidea, via miniplus naar dadant. 

Lees verder »

Van Apidea naar Dadantkast in 12 maanden

Wat een geweldige groeikracht hebben bijenvolkjes! Vorig jaar juni heb ik diverse Apidea's ingestuurd naar de bevruchtingstations. Na een succesvolle aanparing heb ik ze op de thuisstand geplaatst. Twee weken na thuiskomst liep het eerste broed inmiddels uit en zat de groei er goed in. Hoe gaat dit verder?

 

 

Lees verder »

EVB voortekenen

EVB is een sluimerende broedziekte, die door menig ervaren imker niet herkend wordt. Vandaat dit extra BLOG-bericht met enige aanvullende foto's en uitvergrotingen van het betreffende zieke volk. 

   

Lees verder »

Europees Vuilbroed

Europees Vuilbroed (EVB) is een sluipmoordenaar. In het beginstadium wordt de broedziekte vaak niet onderkend en denkt de imker aan inteelt of een slecht leggende koningin. Hoe stel je de juiste diagnose?

Lees verder »

Kan onverzegelde honing geoogst worden?

Vaak krijg ik de vraag wat je moet doen met de nog (deels) onverzegelde honingramen. Uiteraard kun je ze laten hangen als reservevoer of om af te laten vullen tijdens de volgende dracht. Maar vele beginners denken dat deze onverzegelde honing te veel water bevat. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn.

 

 

Lees verder »

Nazwerm onder aan de schuiflade

Tot mijn verbazing zag ik bijen aan de achterkant van de kast aan- en afvliegen. Maar aan de voorkant vlogen ze gewoon via de gangbare vliegopening in en uit. 

 

Lees verder »

De linde bloeit in mei!

Dit jaar lijken alle belangrijke drachten als een opeenstapeling in een korte periode afgedraaid te worden. Gisteren zag ik hier in de Achterhoek de eerste lindebomen in bloei staan. De bijen vlogen er vanavond goed op. 

 

Lees verder »

Raathoning oogsten

Er gaat niets boven heerlijke verse raathoning uit splinternieuwe witte raat! Van niets naar een fantastische delicatesse!

 

Lees verder »

Moeren knippen?

Moeren knippen is goed voor het bijenvolk, voor de buren en voor de imker en voor zijn collega's. 

   

Lees verder »

Natuurraat in een TBH

In alle drukte van honingoogsten en koninginnenteelt is een controle van een TBH-volk een ware ontspanning.

Lees verder »

Nationale overlarfdag?

Vele honderden imkers, zowel in Nederland als in Belgie en Duitsland, hebben vandaag overgelarfd. Het doel is de aanlevering begin juni van jonge onbevruchte koninginnen in bevruchtingskastjes bij de land- en eilandbevruchtingsstations. 

Lees verder »

Hoeveel mijten zitten er medio mei op de bijen?

Als onderdeel van de selectie op mijn teeltmoeren heb ik afgelopen winter de mijtenval van zo'n 16 volken gedurende 200 dagen geteld. Op grond daarvan zijn 2 teeltmoeren geselecteerd voor de teelt van nieuwe koninginnen dit voorjaar. 

 

Lees verder »

Van voorjaars- naar zomerdracht

Met het verwaaien van de bloemblaadjes van de meidoorn en de zaadpluizen van de wilgen is de voorjaarsdracht definitief ten einde gekomen. De zomerdracht staat echter al weer voor de deur. 

Lees verder »

Planmatig zwermen?

In een bovenbak zaten een paar gesloten doppen, 2 dagen na het weghalen van die bovendak ging het volk toch op de vleugels. In de onderbak zaten geen doppen meer. Vanwege de geknipte vleugel sloeg het volk weer terug op de kast.  

 

Lees verder »

Stille wissel en een vlieger maken

Hoe staat het een week later met het volk dat aanstalte maakte voor een stille wissel? Hoe maak je eigenlijk een vlieger? 

Lees verder »

Broedduur van kleine bijen 24 uur korter!

Op 10 april ben ik begonnen om het broed te volgen in 4,9 mm raat van twee bijenvolken. Vanaf het begin van het leggen van eitjes tot de geboorte van de eerste werksters heb ik foto's gemaakt van de ontwikkeling van het broed. 

 

 

Lees verder »

een broedaflegger maken

Het maken van een broedaflegger is een handige manier om nieuwe volken voor volgend jaar op te zetten en als bijvangst remt het de zwermdrift af

Lees verder »

De natuur bekent kleur

Vorige week zeer warme dagen met een redelijke tot goede dracht, deze week kunnen er weer weinig vlieguren gemaakt worden. Misschien goed voor de levensduur van onze bijen, want na 800 uur vliegen zijn ze oud en versleten. 

Lees verder »

Kwetsbare raten

De kwetsbaarheid van raten in een TBH blijft een aandachtspunt...

Lees verder »

Het controleren van de speeldoppen

De nectarstroom hield goed aan tijdens de afgelopen warme dagen

Lees verder »

De tweede honingkamer

Waar en wanneer kun je de tweede honingkamer plaatsen?

Lees verder »

HK's en extra BK-ruimte

Honing- en broedkamers uitbreiden? wanneer precies?

Lees verder »

desinteresse of efficiëntie?

Bijen laten nieuwe aanplant krokussen links liggen, gelijk hebben ze!

Lees verder »

raten renovatie

Sterke volken willen de oude raten herstellen

Lees verder »

Zeven maanden mijten tellen

Het voorjaar is een feit, de wilg bloeit nu in de onderste helft van Nederland

Lees verder »

Vliegafstand hangt af van dracht

Beïnvloedt langdurige kou de levensduur van jonge bijen?

Lees verder »

voergebruik 15-2 tot 15-3

Het voergebruik is in de afgelopen 4 weken flink toegenomen

Lees verder »

De els bloeit

Waar komt het stuifmeel toch vandaan? De els bloeit volop!

Lees verder »

Muizennest in TBH

Een gewaarschuwde imker telt voor twee.

Lees verder »

De boswilg bloeit

Het is zover, de eerste boswilg bloeit al!

Lees verder »

Zaterdag - 8, zondag + 11

Winter op zaterdag, voorjaar op zondag: reinigingsvlucht!

Lees verder »

koude voeten, warm hoofd

De koudste nachten eind februari doorstaan de bijenvolken goed

Lees verder »

Het wegnemen van de onderste BK

Vaak is de onderste broedkamer in de winter leeg en kan die aan het eind van de winter weggenomen worden

Lees verder »

Verschonen en uitwinteringssterkte

De 2e helft van februari is een geschikt moment om de bodems te verschonen

Lees verder »

voergebruik stijgt licht

Het voergebruik stijgt licht in de afgelopen 4 weken; meer mijten, meer voergebruik!

Lees verder »

4 maanden winterzit

Winterzit van oktober 2017 tot februari 2018, zoek de verschillen

Lees verder »

Mijtenval over 150 dagen

Onregelmatigheden in mijtenval zijn vooral te wijten aan temperatuurschommelingen

Lees verder »

5 maanden mijtenval

150 dagen mijten tellen, levert verrassende verschillen op.

Lees verder »

Warmterecord zorgt voor opruiming

Bij zacht weer zien we een grote schoonmaak en een sterke stijging van de mijtenval

Lees verder »

Code rood ook voor bijenkasten

Code rood. Ook bijenkasten en -stallen hadden het zwaar te verduren

Lees verder »

Jonge varroamijten op de schuifla

Mijten reproduceren zich medio januari al weer

Lees verder »

De eerste hazelaarpollen

De hazelaar bloeit en de bijen kunnen op 8 januari de eerste pollen binnen halen

Lees verder »

Voergebruik in 4 weken tijd

De afgelopen vier weken bleef het voergebruik bijzonder laag. De details....

Lees verder »

Stabiele winterzit

Wintertros roert zich niet, ondanks de bloei van de hazelaars

Lees verder »

Bijvoeren in de winter

Bijvoeren als uitzonderlijke maatregel om het volk de winter door te helpen

Lees verder »

De tijd dringt

Laatste kans om oxaalzuur te druppelen?

Lees verder »

Sneltest sjoemelwas

Twijfels over de zuiverheid van je kunstraat? Doe deze sneltest...

Lees verder »

Winter SALES en zonnewende

De schoonmaak is weer begonnen, mijten en dode bijen worden geruimd

Lees verder »

de schuiflade lezen

Op de schuiflade is van alles te zien, enkele voorbeelden

Lees verder »

het voergebruik in 12 weken

Het voergebruik in de vroege winter ligt erg laag

Lees verder »

Dicht gesneeuwde vliegopeningen

Ingesneeuwde kasten? Geen probleem...

Lees verder »

Drie maanden mijten monitoren

Hoeveel mijten vallen er in drie maanden en het verschil tussen grote en kleine cellen?

Lees verder »

Kasten kopen, maar welke?

Een echte winterklus: bijenkasten herstellen en nieuwe aanschaffen.

Lees verder »

Oxaal klaar maken en druppelen

Het was zo ver, er kon oxaalzuur gedruppeld worden

Lees verder »

Oxaalzuur druppelen?

Komend weekend oxaalzuur druppelen?

Lees verder »

Wintertros groeit?

De wintertros beweegt mee op de buitentemperatuur, kijk je mee?

Lees verder »

brandstofkosten 5 suikerklontjes per dag

De bijenvolken zetten de thermostaat op de stand 'winterrust'

Lees verder »

vorst maakt volken broedloos

De eerste nachten met lichte vorst zullen de volken over 3 weken broedloos maken

Lees verder »

De eerste wintertros

De eerste wintertros in het Oosten van Nederland is een feit

Lees verder »

Is 20.000 mijten een record?

Waar ligt de grens van het aantal mijten per volk?

Lees verder »

Strepen met mul

Mul op de schuiflade? Voor het eerst wordt het verzegelde wintervoer weer opgegeten

Lees verder »

Gezond en ongezond

Hoe zitten de bijen er medio oktober bij?

Lees verder »

Bijen op de grond

De volkssterkte kan snel verminderen door toedoen van virussen...

Lees verder »

Vreemde mijten...........

Meestal zien we roodbruine puntjes op de schuiflade, met de stereomicroscoop zie je meer, zelfs mannetjes

Lees verder »

De mijtenval en broed

De mijtenval verraadt de aanwezigheid van uitlopend broed...

Lees verder »

De mijtbesmetting per eind september

Mijtbesmetting loopt snel op na het uitlopen van het laatste broed

Lees verder »

Najaarscontrole

De 100e warme dag in 2017, laatste kans op een inspectie?

Lees verder »

Controle van een omgeruilde moer

Is de ingevoerde nieuwe moer geaccepteerd?

Lees verder »

Heidehoning persen

Een alternatief voor de ericaborstel is de fruit- of honingpers.

Lees verder »

De stootproef, moeren verwisselen, einde van de heidedracht

Hoe doe je de stootproef en hoe wissel je een moer om?

Lees verder »

Controle wintervoer

Hebben de volken voldoende wintervoer opgeslagen?

Lees verder »

De mijtbesmetting op de bijen

De mijtbesmetting op de bijen loopt nog steeds op, echter minder in het 4,9 mm cellen volk

Lees verder »

de heidedracht

De volken staan twee weken op de hei, hoe verloopt de dracht?

Lees verder »

Kantraam of sluitblok?

Het gebruik van sluitramen tijdens het inwinteren kan nuttig zijn

Lees verder »

Rode Klaver

Rode Klaver, een goede drachtplant voor zowel nectar als stuifmeel

Lees verder »

De heide kleurt paars

vele imkers verlengen het bijenseizoen door naar de hei of de reuzenbalsemien te reizen

Lees verder »

Houd de honingvoorraad in de gaten

De voerreserves slinken enorm de laatste weken, controleer de voorraden

Lees verder »

De mijtbesmetting stijgt

De mijtbesmetting loopt nu snel op, grijp in voor het te laat is!

Lees verder »

Kijkje in 4,9 mm volken

Een kijkje in een Dadant- en MiniPlusvolk op 4,9 mm kleine cellen

Lees verder »

honing afnemen

Een uitlaatbord plaatsen om de zomerhoning af te nemen, voorkomt roverij

Lees verder »

Jonge moer controle

Hebben de jonge moeren inmiddels een mooi vlak gesloten broednest?

Lees verder »

Raathoning in de TBH?

Is er na de lindedracht raathoning beschikbaar in de TBH?

Lees verder »

broedplaats voor mieren

Mieren profiteren van de warmte van het broednest van bijen

Lees verder »

Tutende werkster en shuffelende bijen

Dansende en zingende bijen, kan het nog vreemder?

Lees verder »

Apidea naar MiniPlus omzetten

Hoe zet je een Apidea volkje om naar MiniPlus?

Lees verder »

Laat je niet in de maling nemen

Bultbroed? Soms is er niets aan de hand...

Lees verder »

Vliegkunstenaars

Bijen kennen vaak specialisaties, deze haalbijen zijn alleen geïnteresseerd in stuifmeel

Lees verder »

Baby TBH-tje

Ook voor TBH's bestaan 6-latters

Lees verder »

mijtbesmetting medio juni

Medio juni: mijtentelling op de bijen van 4 volken in MiniPlus

Lees verder »

wasdop als middel voor een moerwisseling

Wasdop als alternatief bij een stille moerswisseling

Lees verder »

nazwerm uit afvlieger

Afgevlogen volk zwermt toch nog

Lees verder »

Van 5- naar 10-raams kast

Binnenkort komt de tijd aan om broedafleggers te verhuizen naar grotere kasten

Lees verder »

Vroege lindebloesem

Sommige lindebomen beginnen te bloeien, tijd om de volle ramen te vervangen door lege

Lees verder »

Koninklijke verkenning

Zes dagen na je geboorte de wereld verkennen, koninklijke ervaring

Lees verder »

Zomerse troonwisseling

Een stille moerwisseling kan op ieder moment plaats vinden

Lees verder »

Koninginnendag

Vandaag is het voor vele imkers Koninginnedag met de geboorte van tenminste 2000 moeren

Lees verder »

De Pseudoacacia bloeit

Tropische temperaturen en bloeiende pseudoacacia's, een aantrekkelijke combi voor onze bijen

Lees verder »

Kleine cellen bijen

Kijk je mee in mijn eerste kleine cellen bijenkast en in een Dadantkast?

Lees verder »

bijentrossen buiten de kast

Bij extreme hitte pakken de bijen ook een terrasje, het is wennen

Lees verder »

broedafleggers maken

De opzet van nieuwe volken via een broedaflegger is tamelijk eenvoudig

Lees verder »

Nulmeting mijtbesmetting

Mijtbesmetting vastgesteld in kleine cellen volkje als nulmeting

Lees verder »

Pigmentafwijking in ogen

Partieel albinisme komt ook bij bijen voor, een zeldzaam verschijnsel

Lees verder »

achtergrondinfo kleine cellen

het hoe en waarom van kleine cellen?

Lees verder »

moeren en zwermcellen zoeken

Moeren zoeken en belegde doppen breken

Lees verder »

De pintest

Met de pintest krijg je een goed beeld van het hygiënische gedrag van je bijen

Lees verder »

kleine cellen

Het experiment met kleine cellen is begonnen. Het hoe en waarom van dit project

Lees verder »

Twee weken verschil tussen noord en oost

Een klein land met grote verschillen in bloeitijd?

Lees verder »

De spoelmethode

Geïnteresseerd in je mijtbesmetting? Doe de spoelmethode!

Lees verder »

Bloemen wachten langer op bijen

Met de kou wachten de bloemen gewoon langer op de bijen

Lees verder »

Sjoemelwas

Heb je ook foute kunstraat? Haal het snel uit de kast!

Lees verder »

Verkleumende bijen

De winterbijen lopen op hun laatste benen en sneuvelen voor de poort

Lees verder »

Koolzaad in bloei

Vele imkers hebben afgelopen week de volken weer op het koolzaad geplaatst

Lees verder »

Zonder handschoenen, meer genieten

Met of zonder handschoenen imkeren? hoe dan?

Lees verder »

Paarden- en pinksterbloemenpracht

Voorspoedige groei in de volken, ruimte genoeg?

Lees verder »

De volken groeien

De volken groeien gestaag, geef de volken passende ruimte om zich te vernieuwen

Lees verder »

natuurbouw in een TBH

oud en nieuw in een TBH, raatbouw in optima forma

Lees verder »

2e voorjaarscontrole spaarkast

De 2e voorjaarscontrole eind maart en een check op de kwaliteit van kunstraat

Lees verder »

Darrenbroedige moer

Darrenbroedigheid tijdens de voorjaarscontrole en dan?

Lees verder »

Turbulente voorjaarsgroei

De volken maken een turbulente groei door met dit mooie weer

Lees verder »

TBH voorjaarscontrole

Hoe passen we in een TBH de voorjaarscontrole toe?

Lees verder »

Krap zetten Dadant volk

Het werken met het sluitbord in een Dadant kast begint in het voorjaar

Lees verder »

Overzetten van een 6-raams volk

6-raams volken overwinteren goed, nu nog overzetten

Lees verder »

Vluchtige voorjaarsinspectie

Voorjaar! Een korte voorjaarsinspectie en het vervangen van de onderbak

Lees verder »

De Boswilg gonst

De boswilg zoemt van de bijen, de sleedoorn staat ook op springen.

Lees verder »

Uitwintering t.o.v. inwintering

Hoe sterk winteren de volken uit?

Lees verder »

Bloeiende elzen

Vandaag werd de els goed bevlogen, net als heel veel andere voorjaarsbloeiers

Lees verder »

Stormschade?

Stormschade? Goede banden om de kast voorkomen veel schade

Lees verder »

Verdwijnziekte

Een lege kast of slechts een handvol dode bijen? Verdwijnziekte noemen we het verschijnsel

Lees verder »

De hazelaar

De hazelaar werd gisteren massaal bevlogen door de bijen, genieten!

Lees verder »

het voorjaar verjaagt de winter

Het voorjaar en de winter ontmoeten elkaar, de bijen halen hun eerste stuifmeel en de sneeuw smelt weg

Lees verder »

Onderste bak wegnemen

In de laatste week van februari kan de onderste bak meestal weggenomen worden

Lees verder »

Reinigingsvlucht

Pauze in de winter, bijen houden reinigingsvlucht op 2 februari 2017

Lees verder »

Wintertros in beweging

De winterbestendigheid van een volk is het verschil in straatjes tussen in- en uitwintering

Lees verder »

spitsmuizen verraden zich

De spitsmuizen waren ook weer actief, de bijen ook!

Lees verder »

Dode bijen in de sneeuw

In de winter verlaten verzwakte bijen de kast

Lees verder »

Bijenkasten verplaatsen over korte afstand?

Met de komende koude weken in het vooruitzicht kun je de bijenkasten in de achtertuin goed verplaatsen

Lees verder »

Twee volken zoeken elkaars warmte op

Twee volken zoeken in de winter elkaars warmte op in een Quatro

Lees verder »

Bodem en bovenkant lezen

De opname van het wintervoer zal weer toenemen door kou

Lees verder »

De stoomwassmelter

Na de kerstdagen 2016: reinigingsvlucht

Lees verder »

De winterzonnewende

De winterzonnewende ligt achter ons, het daglicht gaat weer lengen

Lees verder »

De gedwongen mijtenval

In de drie weken na de oxaalbehandeling zijn er 10.363 mijten gevallen.

Lees verder »

Onderzoek van een dood of verdwenen volk

Tref je een dood of verdwenen volk aan, onderzoek het dan!

Lees verder »

schoonmaak op 2 december

Vanmiddag werd er weer een beetje gevlogen en geruimd

Lees verder »

De mijtenval na de oxaalbehandeling

De eerste 15 volken hebben de late herfst behandeling erop zitten

Lees verder »

Mijten en straatjes tellen

Mijten en straatjes tellen? Leg een vel wit papier op de schuiflade...

Lees verder »

Bijen houden schoonmaak

Na een koude periode houden de bijen schoonmaak!

Lees verder »

Verdwijnziekte

De eerste verdwenen volken worden gemeld, hoe ziet dat er uit?

Lees verder »

Eind november oxalen?

De volken zitten na 2 dagen vorst goed op de wintertros

Lees verder »

Straatjes tellen

De bijenvolken gaan over op de wintermodus, ze clusteren samen tussen de raten

Lees verder »

Meebewegen met de temperatuur

Een mooie najaarsmiddag en de bijen vliegen weer volop!

Lees verder »

De eerste vorstdag

De eerste landelijke vorstdag is een feit, de wintertros wordt zichtbaar

Lees verder »

Het krimpende broednest

Een nazomerdag in oktober, een vluchtige blik in een spaarkast....

Lees verder »

late bruidsvlucht succesvol?

Waren er nog darren in september?

Lees verder »

Houd muizen buiten

De kasttoegang moet nu verkleind worden om muizen buiten te sluiten

Lees verder »

Winterse controles?

Maandelijks een blik in de bijen werpen? Leuke ervaring en veelzeggend voor het komende voorjaar...

Lees verder »

De Winter APK check

Oktober is de maand voor een Winter APK check, ook in onze bijenvolken

Lees verder »

Het broednest krimpt

Hoe snel neemt de omvang van het broednest af in september?

Lees verder »

Hoornaar...terrorwesp?

Hoornaar....terrorwesp? Het valt wel mee!

Lees verder »

Waarom breken TBH-raten?

De kwetsbaarheid van TBH-raten in beeld gebracht

Lees verder »

TBH controle wintervoorraad

Controle wintervoorraad in een TBH-kast

Lees verder »

Controle voervoorraad

2e controle van de voervoorraad in een spaarkast

Lees verder »

het DWV-virus

Let bij een laatste inspectie vooral op DWV-bijen in en voor de kast!

Lees verder »

Late bevruchting succesvol?

Goede bevruchting eind augustus/begin september?

Lees verder »

check op wintervoorraad dadant kast

check na het inwinteren de opgeslagen wintervoorraad

Lees verder »

het persen van heidehoning

een foto verslag van van het persen van heidehoning

Lees verder »

persen of slingeren van heidehoning

Heidehoning is super lekker, maar zeer arbeidsintensief

Lees verder »

prachtig afscheid van de heidedracht

De heidedracht loopt af, het actieve bijenseizoen dus ook

Lees verder »

Controle wintervoorraad en broednest

Door de kast te kiepen..........

Lees verder »

Art Apis Gaudi

Bijen creëren vergankelijke Gaudi kunstwerken

Lees verder »

Verlaten nest

Het silhouet van een verlaten nest, net een stilleven

Lees verder »

De Heidedracht in 2016

Door de warmte is er nu volop heidedracht, meekijken?

Lees verder »

Moeren omruilen

De komende weken kunnen moeren eenvoudig gewisseld worden

Lees verder »

De mijtenval

De mijtenval lijkt onvoorspelbaar, meestal speelt de grootte van het broednest een rol

Lees verder »

De darrenslacht

De darren worden weer buiten de deur gezet, een jaarlijkse traditie

Lees verder »

raatvernieuwing in de nazomer

Raatvernieuwing tijdens het inwinteren kan eenvoudig door een raam midden in het broednest te plaatsen

Lees verder »

De vossenbes bloeit volop

Heide- of vossenbeshoning? Wat wordt het dit jaar?

Lees verder »

BeeVital - Hive Clean

BeeVital is het meest bekend van het product Hive Clean, hoe pas je dit toe?

Lees verder »

Bijvoeren

Gezien het slechte weer en de afname van de zomeroogst moeten we het voer in de gaten houden

Lees verder »

Overvolle kasten

Buiten zittende bijen na afname van de honingkamers? Lekker laten zitten....

Lees verder »

Het reizen naar de heide

Ook zin om het bijenseizoen te verlengen?

Lees verder »

De mierenzuurbehandeling

Al begonnen met de varroabestrijding? Hoe werkt de Liebig Dispenser?

Lees verder »

Controle van volken in Dadantkasten

De Dadantkast maakt controles minder belastend voor imker en bijenvolk...

Lees verder »

Het uitlaatbord

Honing oogsten in de nazomer, zonder roverij?

Lees verder »

Bloeiende tuinplanten

Bloeiende insectenplanten zijn onmisbaar voor de opbouw van komende generaties bijen

Lees verder »

Rijpe honing?

Wanneer kan de honing geoogst worden, wanneer is de honing rijp?

Lees verder »

De lakmoesproef

Twijfels over wel of geen aanwezige moer? Voer de 'lakmoesproef' uit

Lees verder »

Bouwdrift

Bijen bouwen overal, ook waar we het niet verwachten

Lees verder »

stille moerwisseling

Een paar moerdoppen in deze tijd? Gewoon laten staan

Lees verder »

Een TBH zomercontrole

Het imkeren met zachtaardige rasbijen blijft een geweldige belevenis, beleef het mee!

Lees verder »

Ervaar wat bijen ervaren in een zwerm

Heb je ooit ervaren wat er gebeurt in de kern van een zwerm? Bekijk deze nieuwe video

Lees verder »

Omgekeerde raatbouw

Bijen bouwen raat net zo makkelijk omhoog als omlaag

Lees verder »

De zomerzonnewende

De zomerzonnewende ligt weer achter ons, het zwermen zal nu ook afnemen

Lees verder »

Afgeknaagde moerdoppen

Bij de koninginnenteelt lezen de bijen je vaak de les

Lees verder »

Raathoning uit de TBH

De eerste raathoning kan geoogst worden, puur natuur, een ware delicatesse

Lees verder »

redcellen van eileggende werksters

Eileggende werksters kunnen ook redcellen maken, trap er niet in!

Lees verder »

De lindebloesem

De zomerdracht is dichtbij, de linde begint te bloeien

Lees verder »

Het Scalvini kluisje

Ken je het Scalvini kluisje? Handig en voor meerdere doeleinden geschikt

Lees verder »

Verstopte zwermcellen

Zwermcellen lijken soms wel gecamoufleerd te zijn, opgepast!

Lees verder »

Voorzwerm moer in het gras

Voorzwerm met geknipte moer slaat terug op de kast

Lees verder »

Het Apidea kastje

Zaterdag zullen 500 jonge moeren voor 2 weken vakantie verhuizen naar Ameland

Lees verder »

De pintest en hygiene

Hygienisch sensitieve bijen ruimen beschadigd broed zelf op, een weg naar beheersing van de varroamijt?

Lees verder »

1000e volger BijenBlog

Op 25 mei schreef de 1000e volger van het BijenBlog zich in.

Lees verder »

Dansende bijen op een zwerm

Dansende bijen op een zwerm kondigen hun vertrek aan....

Lees verder »

Vuilboom en Pseudoacacia

Pseudoacacia begint te bloeien en Sporkehout bloeit nu volop, de drachtdip is weer over

Lees verder »

Inspiratie uit Tanzania

Soms is de appelboom te dik om een zwerm uit te schudden....

Lees verder »

Het uitlaatbord en ontzegelmes

De voorjaarshoning al geoogst? Het uitlaatbord helpt je om bijvriendelijk de honing af te nemen

Lees verder »

Stille moerwissel

Stille moerwisseling blijft zich herhalen, oude moer blijft leven

Lees verder »

Geslaagde eerste serie

De eerste serie koninginnen zijn geboren en zijn ingevoerd in broedafleggers

Lees verder »

Het maken van wasdoppen

Voor het invoeren van jonge moeren kun je kluisjes gebruiken, zelf wasdoppen maken, is leuker

Lees verder »

Het opkooien van doppen

Het opkooien van gesloten doppen is een must bij de koninginnenteelt

Lees verder »

De bijen shuffle?

Bijen shuffle? Wat en waarom?

Lees verder »

Bouwen betekent groeien

Zo lang er gebouwd wordt, wordt er niet gezwermd!

Lees verder »

De tweede honingkamer

Boven of onder? Het antwoord op deze veel gestelde vraag....

Lees verder »

Geel gestreepte bijen

Geel gestreepte bijen? Welke plant veroorzaakt dit?

Lees verder »

geen bloemen, wel nectar

De extraflorale nectarien van de kers waren vanavond blijkbaar aantrekkelijk voor de bijen

Lees verder »

Het maken van de starter

In mei beginnen vele imkers met de koninginnenteelt, hoe begin je?

Lees verder »

Dracht stimuleert raatbouw

Blijf de zwermdrift voor, geef de bijen ruimte

Lees verder »

Controle op doppen

Controle op zwermdrift, kiepcontrole of raampjes lichten? Meerdere wegen leiden naar Rome

Lees verder »

Zwermdrift?

Hoe staat het met de zwermdrift na deze koude week?

Lees verder »

De Eik

Groen stuifmeel? Het zou maar zo van de Eik afkomstig kunnen zijn

Lees verder »

Mijten in het bouwraam

De eerste klap is een daalder waard, goede ervaringen met het bouwraam!

Lees verder »

Europees Vuilbroed

Europees Vuilbroed oftewel goedaardig vuilbroed, hoe merk je dat op?

Lees verder »

Snijden van het bouwraam

De eerste bouwramen zijn gesloten en kunnen uitgesneden worden

Lees verder »

De Beuk

De beuk bloeit en geeft stuifmeel, de eik volgt binnenkort

Lees verder »

Het bouwraam

De eerste bouwramen zijn al weer belegd, de speeldopjes zijn er ook al weer volop.

Lees verder »

Heerlijke wilgenhoning

Zelfbouwkasten maken? Let op de bijenruimte

Lees verder »

Fruitbloesem

Met de bloei van pruim, kers en peer gaat de voorjaarsdracht echt los!

Lees verder »

Zwartzucht

Zwartzucht, een CPV-virusinfectie

Lees verder »

Controle TBH-volk

De 2e controle dit jaar van een TBH-volk

Lees verder »

Controle Dadantkast

De flexibele broedruimte in een Dadant kast, het kleiner zetten in het voorjaar.

Lees verder »

De honingbak plaatsen

Binnen een week bloeit de pruim en mogelijk ook de kers, tijd voor de honingbakken, mits......

Lees verder »

Kalkbroed

Heb je wel eens witte of grijze propjes (mummies) op de vliegplank gezien?

Lees verder »

Koolzaad

Veel imkers maken een koolzaadreis, het duurt niet lang meer en de velden worden geel

Lees verder »

Een darrenbroedige moer

Het overkomt velen in het voorjaar, een darrenbroedige moer, hoe los je dit op?

Lees verder »

Bloeiende sleedoorn

De voorjaarsdracht komt op gang!

Lees verder »

De voorjaarscontrole

Heb jij de verleiding van een voorjaarscontrole op stille zaterdag kunnen weerstaan?

Lees verder »

Bij verzamelt koffie

Bij haalt koffie. Larven met cafeïne groot gebracht, zorgen voor nog betere prestaties?

Lees verder »

Het voorjaarsgezoem van de bijen

Meegenieten met de bijen? Volop stuifmeel van wilg en sleedoorn.

Lees verder »

Verkleumde bijen rondom de kast?

Verkleumde bijen voor en naast de kast?

Lees verder »

De Wilg

De wilg begint te bloeien, het is voorjaar voor de bijen!

Lees verder »

Muizennest?

Huisvredebreuk of gezellig samenwonen?

Lees verder »

Deze pad was de weg kwijt...

Voldoende voer en schone bodems?

Lees verder »

Het voorjaar nadert

Het voorjaar hangt in de lucht, zorg tijdig voor nieuwe ramen!

Lees verder »

De schoonmaak

Begin maart is bij uitstek het moment om bodems schoon te maken.

Lees verder »

Vers stuifmeel geeft boost

Het bijenseizoen in Californië is aangebroken, 1,8 mio volken worden gemobiliseerd naar de amandelbloesem.

Lees verder »

Bijen op de Krokus

In de schaduw is het 5 graden, toch wordt er op de krokus gevlogen!

Lees verder »

schuiflade 'lezen'

De gevolgen van een ernstige mijtbesmetting laat zichtbare sporen achter.

Lees verder »

Grote verschillen in voergebruik

Voergebruik in de winter varieert sterk, blijf alert de komende weken.

Lees verder »

Kristallisatie wintervoer

Wintercheck medio februari: het ziet er goed uit. Laat het voorjaar maar komen.

Lees verder »

Natte daken: koudebrug

Condensvorming aan dekplanken? Nergens voor nodig!

Lees verder »

Toverhazelaar, Kornoelje

Het natuurontwikkeling is 3 weken vervroegd ten opzichte van vorig jaar.

Lees verder »

Stuifmeelkleuren

Er komt al stuifmeel binnen. Welke planten bezoeken de bijen?

Lees verder »

1e reinigingsvlucht 2016

De eerste reinigingsvlucht van 2016 is een feit. Wolken met bijen?

Lees verder »

De schoonmaak staat voor de deur

Van wintertros naar reinigingsvlucht, de komende dagen is het schoonmaak!

Lees verder »

Bijenzit bij minus 8 graden

Strenge vorst? De bijen zitten er net bij als anders!

Lees verder »

Eindelijk winter

Truitjes breien? Nergens voor nodig, de bijen zijn het al duizenden jaren gewend.

Lees verder »

Broed zichtbaar op schuiflade

Broed in de volken is vrij snel waar te nemen op de schuiflade. Maar ook aan vlieggedrag. Hoe?

Lees verder »

Noodvoedering in de winter

Heb je twijfels over de voervoorraad?

Lees verder »

Mijtenval januari 2016

Vielen er veel mijten in de week na de winterbehandeling?

Lees verder »

dode bijen voor de kast?

Vind je dode bijen na de oxaalzuur winterbehandeling voor de kast?

Lees verder »

De mijtenval in 48 uur

Hoeveel mijten kunnen er vallen in 48 uur tijd?

Lees verder »

De winterbehandeling

Hoogste tijd voor de winterbehandeling. Ook al gedaan?

Lees verder »

De Hazelaar

2e kerstdag 2015 en vrijwel alle volken komen met stuifmeel thuis

Lees verder »

Al broed?

Zit er al broed in de volken?

Lees verder »

Reinigingsvlucht

Reinigingsvlucht op 17 december: de bijen vliegen massaal naar buiten en houden schoonmaak

Lees verder »

Vorming wintertros

Hoe verloopt de trosvorming bij 6 graden Celsius?

Lees verder »

Wanneer oxalen?

Wanneer moeten we en kunnen we oxalen? Het antwoord is niet moeilijk....

Lees verder »

De Viburnum heester

Vreemd om begin december over drachtplanten te beginnen, het is toch de (nieuwe?) werkelijkheid, er komt grijs en geel stuifmeel binnen.

Lees verder »

Honing voeren

Nemen bijen bij lage temperaturen nog steeds gemakkelijk aangeboden voer op?

Lees verder »

De wants

Wantsen zoeken onder kastdaken hun overwinteringsschuilplaats.

Lees verder »

de wintertros

Hoe ziet zo'n wintertros er uit? Waar zitten de bijen nu?

Lees verder »

Folie of plexiglas doorkijkje

Zondag 22 november: de temperatuur is aanzienlijk gedaald, de moeren gaan over 3 weken hoogstwaarschijnlijk uit het broed.

Lees verder »

De Gaspeldoorn

De gaspeldoorn staat op springen, maar voorlopig zullen er geen bijen op vliegen. Dalende temperaturen in het vooruitzicht.

Lees verder »

TBH inkijkje

12 november en er komt nog steeds stuifmeel binnen.

Lees verder »

De schuiflade in de winter

In de winter moeten we het doen met de schuiflade en het doorzicht op de bijen via de folie dekplaat.

Lees verder »

Pissebedden en bijen

Wat zijn de kleine korreltjes toch op de schuiflade of bodem?

Lees verder »

Varroa en koninginnenteelt

Dagelijks worden er warmterecords bijgeschreven. De bijen worden er niet warm of koud van.

Lees verder »

Omvang winterpopulatie

Eindelijk weer eens vorst op klomphoogte, tijd om de grootte van de wintervolken te observeren.

Lees verder »

Wormkruidbij

De laatste bloeiers op 1 november. Langzaam treedt de winterrust in...

Lees verder »

3 x scheepsrecht

Na drie maanden zou de troonswisseling toch wel voltooid moeten zijn......de moeren denken er anders over.

Lees verder »

Nog steeds stuifmeel

Eind oktober en er komt nog steeds stuifmeel binnen. Voor de winter APK is kouder weer nodig.

Lees verder »

De zesramer

6-ramers komen meestal verrassend goed de winter door. Is dit wel zo verrassend?

Lees verder »

Muizen hindernissen

Bescherm je volken tegen muizen, anders loopt het vaak fataal af.

Lees verder »

Wintertros in TBH

Wel eens in de winter in een TBH gekeken? Een wonderlijk schouwspel....

Lees verder »

Al op de wintertros?

Twee dagen 5 tot 7 graden en de bijen zitten op de wintertros. Echter niet in de polystyreenkasten.....

Lees verder »

Wilde radijs (knopherik)

Mooie meevaller. Nu weet ik waar al dat gele stuifmeel vandaan komt....

Lees verder »

Meekijken?

Een laatste blik in de bijen? Doe over 4 weken mee met de Winter APK check....

Lees verder »

2 K'en al 2 mnd'en in 1 kast

Hoe lang duurt een stille moerswisseling? In dit geval al 2 maanden.....

Lees verder »

De herfstaster

Tijdens het mooie weer van de afgelopen dagen wordt er nog volop stuifmeel verzameld.

Lees verder »

A(pis)quarium

In de winter ook meekijken in de volken? Dat is leuk en leerzaam.

Lees verder »

Heldere najaarshoning

De laatste honing is geslingerd, het inwinteren is nagenoeg klaar. Wat nu nog?

Lees verder »

Onvoltooide opvolging

Moeder en dochter zijn al 7 weken samen, Wanneer is de troonsopvolging?

Lees verder »

Sneeuwbes

Sommige drachtplanten mogen wat meer in het zonnetje gezet worden. Neem deze twee.....

Lees verder »

Invoeren van een moer

Het invoeren van een nieuwe moer kan via een kooitje, maar ook via verenigen.

Lees verder »

Recyclen van propolis

Recycling van propolis? Ja, onze honingbijen recyclen ook.

Lees verder »

Honing afschuimen

Kaasfolie werkt het beste om honing af te schuimen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Lees verder »

Het voeren van volken

September is de voermaand voor imkers. Nemen de bijen het voer goed op?

Lees verder »

Invasieve bloemen

De plantenwereld is in beweging. De bijen profiteren er van.

Lees verder »

Controle mijtenval

Het is nu tijd om een telling uit te voeren op de natuurlijke mijtenval. Was de zomerbehandeling effectief?

Lees verder »

Moeren zijn geaccepteerd

De vorige week maandag ingevoerde F1 moeren heb ik gisteren gecontroleerd.

Lees verder »

Blauwe en paarse bloemen

Blauw is volgens onderzoekers de meest aantrekkelijke kastkleur voor bijen. Blauwe en paarse bloemen blijken ook zeer aantrekkelijk te zijn.

Lees verder »

Witte bijen?

Binnenkomende bijen met witte strepen op de rug van het borststuk? Of volledig wit bepoederd?

Lees verder »

Met moeren op stap

De komende weken is bij uitstek het moment om minder presterende of oude moeren te vervangen. Hoe? Lees deze BLOG.

Lees verder »

gele nazomer bloeiers

Een greep uit de vele gele nectar- en stuifmeelleveranciers in onze tuin. Juist nu kunnen onze bijen de dracht goed gebruiken.

Lees verder »

Raat- of pershoning

Raat-, lek- of pershoning is een alternatief, indien je niet over een honingslinger beschikt.

Lees verder »

TBH toplatten

De toplatten in een TBH gaan soms wijken, maak de randen zeker 1x per jaar schoon.

Lees verder »

Ongebruikelijk voeren

Het inwinteren van de volken kan ook met bescheiden middelen. Hoe voer je een TBH-volk?

Lees verder »

Twee moeren in 1 kast?

Twee moeren samen in één kast? Een uitzonderlijke ervaring, hoe kan dit?

Lees verder »

Bouwstop verwijderen?

Sommige bijenkasten hebben lattenbodems, het wordt tijd deze nu te verwijderen. Geef bijen de ruimte om lekker door te hangen.

Lees verder »

De witte vlekkenbij

Plotseling liep er een wit gevlekte werkbij op een bevruchtingskastje. Waar komen die witte vlekken vandaan?

Lees verder »

Struikheide

Vele imkers zullen komende week hun volken verplaatsen naar de springbalsemien of de heidevelden. Wordt het een succes?

Lees verder »

Onverzegelde honing?

Onverzegelde honing? Dat hoeft geen probleem te zijn.

Lees verder »

zomeroogst binnen?

Is de zomerhoning al geslingerd? Hou de voedselvoorraad in de gaten, de broednesten vergen nog veel voer.

Lees verder »

Witte klaver

Witte klaver op zandgronden heeft water nodig. Een goede drachtplant bij zomerse omstandigheden.

Lees verder »

Stille moerwisseling

De zwermperiode ligt achter ons. Toch kun je nog moerdoppen tegen komen.

Lees verder »

De ligusterstruik

De liguster kom je in het buitenland vaker tegen als grote heester en niet als haag zoals toegepast in ons land.

Lees verder »

De grote lisdodde

Ken je ze nog van de waterkant? Bloeiende lisdodde (rietsigaar), dit keer gezien met stuifmeel verzamelende hommels.

Lees verder »

De distel

De Flevopolder stond er vol mee. De bijen vliegen er goed op.

Lees verder »

Koninginnenteelt

Koninginnenteelt vormt de basis voor een plezierige omgang met bijen. Enige video impressies van enkele stappen in de teelt van moeren.

Lees verder »

P-moeren invoeren

Veel imkers kopen of telen raszuivere Buckfast- of Carnica moeren. Hoe voer je ze in?

Lees verder »

Een bijenbaard

Een bijenbaard is nu een normaal verschijnsel, bijzondere maatregelen zijn niet nodig.

Lees verder »

Baard maken

Beginnende imkers kunnen de komende dagen kennis maken met "baard maken".

Lees verder »

De tamme kastanje

Deze prachtige boom mag niet ontbreken in het rijtje drachtplanten.

Lees verder »

Een bijenuitlaat

Uitlaatborden voorkomen veel stress, zowel bij de imker als bij zijn volken. Hoe werkt zoiets?

Lees verder »

De linde

Het zal jullie niet ontgaan zijn, de lindebomen komen in bloei. Zijn je volken er ook klaar voor?

Lees verder »

Het sluitraam

In een ongedeelde broedruimte wordt gewerkt met een scheidingsbord. Vergeet niet.....

Lees verder »

Eileggende werksters

Soms mislukt de paringsvlucht en komt de jonge niet terug in de kast. Wat zijn de gevolgen?

Lees verder »

De aardhommel

Bestaat er concurrentie tussen verschillende soorten bijen? Deze hommels strijden onderling voor hun ontbijt.

Lees verder »

De braam

De pseudoacacia is weer uitgebloeid. Witte klaver en braam bloeien nu volop. De tamme kastanje en lindebomen staan bijna in bloei.

Lees verder »

Moer of werkster?

In deze tijd van het jaar beginnen veel jonge moeren met het leggen van eitjes. Al het begin is moeilijk. Soms vind je twee eitjes per werkstercel...

Lees verder »

Een extra vliegopening?

Polystryreen kasten isoleren goed tegen de warmte, maar opgepast, er kleven ook nadelen aan dit materiaal. Reizen en spechten vormen een gevaar.....

Lees verder »

Het bouwraam

Het bouwraam biedt meer mogelijkheden dan alleen mijten vangen. De Zwitserse imkers wisten dit al lang.

Lees verder »

Robinia Pseudoacacia

Lang verwacht, toch gekomen. De pseudoacacia komt overal in bloei. Gisteren en vandaag geurden de bomen heerlijk en worden soms goed bevlogen.

Lees verder »

Het zwermen beeindigen?

Soms zie je meer dan de werkelijkheid verhult. In dit geval blijkt een voorzwerm toch een nazwerm te zijn.

Lees verder »

Makkelijke voorzwerm?

In de eerste helft van juni kan de zwermdrift nog steeds de kop opsteken. Vanmiddag was er een voorzwerm uit een TBH afgekomen.

Lees verder »

Moer tussen de darren

Darren clusteren samen op de kantramen. De vraag is waarom?

Lees verder »

Een blauwtje lopen?

Op Landgoed Hagenbeek liepen we zo maar tegen een blauwtje aan.

Lees verder »

Boeiende hobby

Vreemde toeschouwers....

Lees verder »

Redcellen

Soms is de moer plotseling overleden, hoe zie je dat? Wat kun je dan doen?

Lees verder »

Kooien en uitlopen

De koninginnenteelt vordert gestaag. Zaterdag reizen 500 koninginnen per boot.

Lees verder »

De geboorte van een moer

Een geboorte van een moer is altijd weer spannend, zeker voor basiscursisten, die dit voor het eerst meemaken! We noemen haar "kwaker".

Lees verder »

Tijmhoning?

Kruiden bloeien mooi, kleuren de tuin prachtig lilapaars en zijn aantrekkelijk voor insecten.

Lees verder »

Het eerste goud

De eerste voorjaarshoning lijkt wel goud. Prachtige "droge" honing.

Lees verder »

De waterdrinkers

De voorjaarsdracht is mede door de kou ten einde. De bijen hebben plotseling weer belangstelling voor water.

Lees verder »

Einde voorjaar?

De meidoorn bloeit, de voorjaarsdracht loopt op zijn eind. Het koude weer brengt mogelijk schaarste aan voedsel voor de bijen.

Lees verder »

Koninginnenteelt

Het is mei en dan leggen alle vogels een ei. Ook imkers denken aan het vermeerderen van koninginnen. De darren vliegen weer, de koninginnenteelt kan beginnen.

Lees verder »

Moerdoppen?

Overal steekt de zwermdrift zijn kop op. Wat kun je doen om het zwermen te voorkomen?

Lees verder »

Brem

De voorjaarsdracht loopt nog steeds door. De brem staat prachtig te bloeien, wat bloeit er nog meer?

Lees verder »

Broed boven het rooster?

Broed boven het moerrooster? Hoe komt dat daar?

Lees verder »

Het bouwraam in een Dadantkast

Een HK kan uitstekend dienst doen als bouwraam in een Dadantkast.

Lees verder »

De appelboom

De appels staan inmiddels ook volop te bloeien. Ze vormen het sluitstuk voor het winnen van fruithoning.

Lees verder »

Controle TBH op doppen

Overal duikt de zwermdrift op. Ook in deze Top Bar Hive?

Lees verder »

De Kiepmethode

Snelle inspecties tijdens koude dagen geven zicht op mogelijk belegde zwermcellen. Hoe doe je dat?

Lees verder »

Koolzaad langs de weg

Bloeit er tegenwoordig koolzaad langs de snelwegen? Nee, dit is de Sinapis arvensis.

Lees verder »

De paardenkastanje

De paardenkastanje komt in bloei. De wilgen sluiten af met de bloei van de knot- en treurwilg. De voorjaarsdracht is uitbundig. Nu het weer nog...

Lees verder »

Doppen breken

Door al het uitlopende broed en de slechte weersvooruitzichten kan de zwermdrift snel ontvlammen.

Lees verder »

De perenboom

Alle fruitbomen staan bijna in bloei, de perenboom staat nu ook volop in bloei. Deze week begint de appelbloesem te ontluiken.

Lees verder »

VSH-eigenschappen?

Hygiënisch gedrag van bijen kan getest worden. Hoe doe je dat?

Lees verder »

De pruimenboom

Pruimen zijn minder gewild bij de bijen. Er is keuze genoeg op dit moment.

Lees verder »

Speeldoppen?

Gisteren de thuisstand gecontroleerd. De eerste speeldoppen zijn een feit.

Lees verder »

De eik (Quercus)

Stuifmeel uit onverwachtse hoek? De eik is een goede leverancier van pollen en later van honingdauw.

Lees verder »

Groeikracht

De explosieve groei in de volken is duidelijk zichtbaar.

Lees verder »

De Esdoorn

Veel bloemknoppen staan op springen. De natuur schittert in al zijn prachten.

Lees verder »

Varroamijten bestrijden?

Is het eerste bouwraam al geplaatst? 40 tot 50% van de mijten is de klos.

Lees verder »

De paardenbloem

De paardenbloem heeft dit jaar lang op zich laten wachten. Dit eetbare plantje is een geweldige goede drachtplant.

Lees verder »

De skimmia

De Skimmia japonica mag niet ontbreken in de tuin. Een plant, die tevens een heerlijke geur verspreid.

Lees verder »

Honingkamers plaatsen!

De kers begint nu echt te bloeien. De honingbakken kunnen geplaatst worden.

Lees verder »

Controle Dadant US

De volken in de Dadantkasten zijn snel gecontroleerd. Hoe doe je zoiets?

Lees verder »

TBH inspectie

Hoe ziet de voorjaarsinspectie eruit in een Top Bar Hive?

Lees verder »

sleedoornbloesem

De sleedoorn en Mirabel (kerspruim) bloeit inmiddels ook! De voorjaarsdracht staat voor de deur! Opgelet!

Lees verder »

bloemen op Terschelling

De voorjaarsontwikkeling gaat niet overal even snel. Hoe ontwikkelt de natuur zich in het noorden?

Lees verder »

Voldoende voer?

De groei van het broednest gaat door en de lage temperaturen houden aan. Controleer het gewicht van je kasten!

Lees verder »

Het blauwe druifje

Het blauwe druifje speelt ook zijn rol in de voorjaarsdracht. Het stokje wordt overgenomen van de krokus.

Lees verder »

De dotterbloem

Een vrolijke verschijning langs oevers en sloten, de zaden worden al drijvend verplaatst.

Lees verder »

Ruimte geven?

Met de bloei van de wilg zet de groei van het broednest ook door. Zorg dat je de bijen een stap voor blijft en geef ze ruimte.

Lees verder »

Winterheide

De winterheide staat al heel lang in bloei. De bijen bevliegen haar nu nog volop.

Lees verder »

De wilg in bloei!

De eerste wilgen komen in bloei. Kan er eindelijk weer veel nectar binnen gehaald worden?

Lees verder »

Wintersterfte?

Mocht u een dood volk aantreffen op de bodem, onderzoek dan de oorzaak!

Lees verder »

Hommels ontwaken

De hoge temperatuur wekt de hommelkoninginnen uit hun winterslaap.

Lees verder »

De elzenkatjes bloeien!

Zondag 8 maart de elzenkatjes en de hazelaars worden druk bevlogen. Het voorjaar is los!

Lees verder »

Bloeitijden 2014 en 2015?

De natuur loopt 2 weken achter op vorig jaar en 2 weken voor op het langjarig gemiddelde. Wat bloeide er vorig jaar al?

Lees verder »

Laat ze met rust!

Weersta de verleiding en laat de bijen zonder verstoring genieten van het mooie weer!

Lees verder »

Selectie op sterkte

De selectie op vitaliteit in onze bijenvolken mag soms best een handje geholpen worden.

Lees verder »

De krokus als feestdis

Zo maar genieten van het voorjaarswerk van onze bijen. Na 5 maanden overleven in kou en duisternis, was het dan gisteren 12 graden. Een feestje.....

Lees verder »

De boswilg bloeit bijna

De boswilg staat op springen aan het begin van de meteorologische lente, die begonnen is op 1 maart.

Lees verder »

Raatvernieuwing?!

De vitaliteit van bijenvolken wordt geholpen met hygiënische maatregelen...

Lees verder »

Veld boerenkrokussen

Beschikken honingbijen over aangeboren efficiëntie?

Lees verder »

De amandelboom

De grootste verhuizing van bijenvolken is weer begonnen. De amandelbloesem in Californië vergt de inzet van meer dan 1 miljoen volken.

Lees verder »

Voorjaarsschoonmaak?

Eind februari/begin maart wordt het tijd voor de grote schoonmaak. Koud of lenteachtig weer zijn allebei goed voor dit soms zeer noodzakelijke klusje.

Lees verder »

Toverhazelaar

De toverhazelaar (Hamamelis) staat al enige weken in bloei, daarom mag hij op deze blog niet ontbreken. Beter te laat dan nooit...

Lees verder »

De krokus (Crocus)

De gecultiveerde krokus begint zijn kopje ook boven het maaiveld uit te steken. De bloemkleur wordt al snel zichtbaar.

Lees verder »

Kornoelje (Cornus mas)

Een gele voorjaarsbode in struik- of boomvorm, die rijkelijk nectar voortbrengt voor onze bijen.

Lees verder »

Sneeuwklokje (Galanthus)

Met een beetje zon toont ze haar mooie groene honingmerken.

Lees verder »

Viburnum Tinus

De kampioen vroegbloeier onder de heesters is al weken zichtbaar in tuinen en plantsoenen. Wie kent hem niet?

Lees verder »

Groei wordt zichtbaar

Is er, zonder een bijenkast te openen, al veel te zeggen over wat er zich afspeelt in de kast?

Lees verder »

Boerenkrokus

De boerenkrokus is er als de kippen bij, een prachtig bolgewasje om te verwilderen.

Lees verder »

Bloei hazelaar

De hazelaar bloeit al enige weken. Boven de 10 graden vliegen de bijen op de lange katjes en verzamelen er stuifmeel.

Lees verder »

Hoe nu verder met een uitgewinterde 6-ramer?

Wat moet je doen, als je de winter uit komt met een volle 6-ramer?

Lees verder »

Winterakoniet in volle glorie op 15-2-2015

Wie is de vroegste bloeier onder de bollen?

Lees verder »

Bijenblog van start

Het eerste bericht is geplaatst op 16 februari 2015

Lees verder »