Informatie voor consumenten

 

Nederlandse honing met Nederlandse propolis

Imkers werken samen op zoek naar medicijnen en ondersteunende middelen

Bij het zoeken naar medicijnen voor de ziekte die Nederland op dit moment plat legt, wordt natuurlijk ook in de voorraad bekende medicijnen gezocht en dat leidt, zoals zo vaak, terug naar de natuur.
Dr. Wiebe Braam deed in het verleden al onderzoek aan de heilzame werking van propolis en schreef hierover het boek “De geneeskracht van propolis”.
Geïnspireerd door buitenlandse onderzoeken naar de antivirale werking van propolis is het van belang om te onderzoeken of propolis een positieve invloed heeft op de griepverschijnselen van de verschillende griepvirussen die nu rondgaan. Daarom dit initiatief van een aantal imkers in samenwerking met proplis onderzoeker A.van der Knaap (chemicus) om Nederlandse propolis bij elkaar te brengen en beschikbaar te maken voor mensen die het willen proberen.

 

Hoe werkt het en voor wie is het bedoeld?

Propolis wordt in kleine doseringen gebruikt. Om nauwkeurige dosering makkelijker te maken, wordt de propolis gemengd met rauwe honing. Het eindproduct bevat 1% propolis. Het recept wordt al een aantal jaar gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Volgens de Nederlandse wet is propolis net als honing een natuurproduct en valt het niet onder de geneesmiddelen of medicijnen. Daarmee valt het onder de ‘huismiddelen’ die mensen zoal gebruiken om hun gezondheid te bevorderen. Iedereen kan het dus gebruiken, zowel gezonde als zieke personen. Ongeveer 5% van de mensen is allergisch voor propolis. De aanbevolen dosering is ½ tot 1 theelepel per inname. Let op: dit is geen snoepgoed, de propolis heeft een overheersende smaak. Het is ook niet bedoeld om in de hete thee te gebruiken, omdat verhitting boven 40 0C de kwaliteit van het product aantast.
Waarschuwing: neem altijd contact op met een arts als u ernstige of aanhoudende klachten hebt of als u propolis wilt gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Een onderzoek naar de werking.

Iedereen die dat wil, kan zijn email adres achterlaten om mee te doen aan het onderzoek. De opzet hiervan wordt met de overheid afgestemd. Uw email adres wordt dus niet voor commerciële doeleinden gebruikt, alleen om eventueel een vragenlijst toe te zenden over de effecten van de propolishoning.

Veel gestelde vragen

 • Mogen diabetici dit gebruiken? Als u honing mag gebruiken, dan kunt u dit product gebruiken. U kunt dit bij twijfel navragen aan uw eigen arts.
 • Mogen mensen die bloedverdunners gebruiken of die een chirurgische ingreep moeten ondergaan het middel gebruiken? Vermoedelijk kan propolis, vanwege de licht bloedverdunnende eigenschappen, het effect van bloedverdunners versterken en van invloed zijn bij (tand)chirurgische ingrepen.
 • Mogen zwangeren dit gebruiken? Overleg met uw arts indien u zwanger bent en dit middel wilt gebruiken.
 • Kan het middel de corona-griep genezen? Dit mogen wij niet claimen en dat doen we dus ook niet. Wat betreft de huidige ziekteverschijnselen bij het COVID-19 virus vragen we medici onderzoek te doen naar de ervaringen van gebruikers. De imkers stellen de honing en propolis beschikbaar.

Verspreidingspunten

neem de actuele veiligheids-voorschriften van het RIVM in gedachten; houd afstand en beperk sociale interactie.

Honing met propolis 100g (adviesprijs consument €7,-)

 • Strijbeek - De Bijenboerderij, Strijbeekseweg 62A 
 • Gorinchem - Nooit volmaakt Bagijnenwal 46, 4201 JJ 
 • Giessenburg - Halfom hoeve Bovenkerkseweg 78, 3381 KC 
 • Noorderloos - Biologische Boerderij De Drie Wedden, Tientweg 4, 
 • Amsterdam-West - Stadsimkerij Soetheem, Donker Curtiusstraat 2K, www.soetheem.nl
 • Wanroij - Imkerij De Moassense Berg, Hoevensestraat 6, 's middags vanaf 14 uur
 • Breda -  huize "Op hoop van herstel", Tuinbouwlaan 22 (imker O. Visser, herborist A. van Woudenberg
 • Ouddorp - Imkerij de Likkepot, Hazersweg 47 (tel: 0617694751)
 • Enschede - Kruiden voor de Keizer, Keizerweg 27, (Openingstijden: werkdagen van 9 tot 17 uur, na telefonisch contact of mail: info@kruidenvoordekeizer.nl Tel. : 053-4782592)
 • Maartensdijk - Imkerij Mellinde, Koningin Julianalaan 63 (info@mellinde.nl)
 • Waverveen - Landwinkel van Vliet 'boerderijautomaat', Cliffordweg 11, 3646AE
 • Groenekan, Sonne Copijn, Groenekanseweg 90a, 3737 AH
 • Wijk en Aalburg - The HoneyBin, Veldstraat 53 4261 TC (Tel 06-11688645, www.thehoneybin.nl - ook op de weekmarkt in Waalwijk; elke woensdag 13.00- 17.00 uur. Adres : Raadshuisplein/Grotestraat/Stationsstraat)

(31 maart 2020)