Wintersterfte bijenvolken valt met 10% opnieuw mee

10-04-2015 Wintersterfte bijenvolken valt met 10% opnieuw mee

Opnieuw goed nieuws over de wintersterfte in bijenvolken. Hoewel de voortekenen het afgelopen jaar niet fantastisch waren, is de uitval van volken beperkt gebleven tot 9,9%. Dat blijkt uit de steekproef die op donderdagmiddag 2 april onder imkers werd gehouden door Bijen@wur en NBV. Deze vroege enquête werd de afgelopen twee jaar ook gehouden en blijkt een goed beeld te geven van de situatie. In 2014 was de uitval 9,2%, in 2013 13%. 

             Lees het persbericht (PDF) >>

             Lees het persbericht (Word) >>

De steekproef werd uitgevoerd onder ongeveer 500 leden van de NBV. Ruim 200 imkers werden daarvan telefonisch bereikt en bevraagd naar het aantal in 2014 ingewinterde volken en het aantal in 2015 actieve, levende bijenvolken.

In het imkerbestand van de steekproef zitten hobby imkers (verreweg de meeste) en beroepsimkers. Verder waarschijnlijk biologische imkers, imkers die varroa bestrijden en imkers die varroa niet bestrijden. Naar die informatie hebben is niet gevraagd. Het is een doorsnee uit het ledenbestand van de NBV, met al zijn verschillende imkers. 

Opmerkelijk
Vrijwel alle imkers verleenden zeer bereidwillig medewerking aan het onderzoek. Een aantal wilden wel hun verhaal kwijt. Een selectie:

  • Er waren imkers die meer dode volken hadden dan verwacht en zeker meer dan gewenst. Niemand voelde zich echter slachtoffer onverklaarbare bijensterfte. Meestal wist men wat er fout was gegaan.
  • Een imker had alle 7 volken verloren, nadat hij er wel een enorme vracht honing van de reuzenbalsemien mee had geoogst. Alleen in het lang doorlopende honingseizoen (oktober!) was er door de enorme aanvoer van nectar geen plek voor broed in de kast, en daardoor geen verjonging en kon de opbouw van winterbijen niet plaatsvinden.
  • Een flink aantal volken kwamen na bestuivingswerk voor de zaadteelt uit de kassen terug. Voor het oog ontwikkelden ze zich in oktober november nog goed, maar waren toch in het voorjaar dood.  Ook hier te korte tijd om nog een goede populatie winterbijen op te bouwen.
  • Niet controleren op wintervoorraad leverde bij een imker 7 dode volken van de in totaal 10. Oorzaak: voedselgebrek. In ons land is het dat ongebruikelijk. In de VS is dood van volken door gebrek aan wintervoedsel oorzaak nummer 1 van de “onverklaarbare” wintersterfte.

Telefoonpanel
De belronde werd verzorgd door Frank Moens, Ben Som de Cerff en Ernst de Jonge van de NBV, Chula HokAhin, Bram Cornelissen en Tjeerd Blacquière van bijen@wur , en Iris van der Veen, Wouter Meier en Delphine Panziera, alle drie studenten bij bijen@wur.

« terug naar het overzicht