Nederlandse imkerjeugd 6e op zesde IMYB

04-08-2015 Nederlandse imkerjeugd 6e op zesde IMYB

De zesde International Meeting of Young Beekeepers (IMYB) werd dit jaar georganiseerd in en door Slowakije. Mede dankzij een financiele bijdrage van de NBV was er ook dit jaar weer een Nederlands team present. Het 6e treffen vond plaats  van 9 tot en met 12 juli op de imkerschool in Banská Bystrica. Teun de Jong, Jurriën Engberts en Pieter Knops (foto voorste rij vlnr) verdedigden de Nederlandse eer onder begeleiding van Leon Gütz en Baldi Dekker (achterste rij vlnr). Aan dit jaarlijkse evenement doen jonge imkers van 12 - 16 jaar mee: dit jaar uit 20 landen. Kennis en ervaring uitwisselen staat voorop.

Teun tijdens wedstrijdonderdeel Honing ontzegelen en slingeren - hoe plaats je zo'n raam in een radiaalslinger? [Foto Alexandra Šuhajdova] Bilboard met aankondiging IMYB 2015 langs de weg bij de school [Foto Leon] Jurriën tijdens wedstrijdonderdeel Honing ontzegelen en slingeren [Foto Alexandra Šuhajdova]

Leuke en leerzame discussies

Een van de doelen van de IMYB is het van elkaar leren omtrent de dagelijkse imkerpraktijk. Dit is niet telkens alleen voor de jonge deelnemers, maar ook voor de begeleiders zeer leerzaam. Waar imkers in Nederland al vele ideeën en meningen hebben omtrent de 'juiste' wijze van handelen, internationaal is dat natuurlijk helemaal een feest! Veel interessante discussies dus ook dit jaar, waarbij de inbreng op basis van 's-lands wijs, ‘s-lands eer de verschillende inzichten tot vele goede dan wel foute antwoorden en handelingen leidt.

Resultaten

De landenteams op de IMYB bestaan uit maximaal 3 jonge imkers, en jaarlijks is er zowel een landen- als een individueel klassement. Nadat Slowakije vele jaren altijd nèt naast een podiumplaats greep ging het deze keer als organiserend land voor hen wel goed met een 2e plaats in de landencompetitie. Of hier sprake was van een thuisvoordeel is niet helemaal duidelijk - in elk geval waren organisatie van het evenement en de deelname van het Slowaakse team keurig netjes volledig van elkaar gescheiden.
Volkomen terecht op de eerste plaats eindigde het land met de meeste jonge imkers in opleiding (circa 1500), met de meeste deelnemers (circa 800) aan de regionale voorronden, en met de langste traditie op het gebied van het organiseren van dergelijke competities (ruim 15 jaar), Tsjechië.

De eerste 3 plaatsen in het individuele klassement gingen naar Tsjechië, Moldavië en Duitsland. Onze Nederlandse jongens bleken overigens goed mee te kunnen in dit internationale geweld: Pieter en Jurriën werden in het individuele klassement gezamenlijk gedeeld 14e, en Teun werd gedeeld 19e op een totaal van 57 deelnemers. Uiteindelijk leidde dit tot een keurige 6e plaats voor Nederland in het klassement met in totaal 20 landen.

Vooruitblik

De voorlopige planning voor de IMYB in de komende jaren is dat achtereenvolgens Israel, Engeland en Kazachstan de volgende edities zullen gaan verzorgen. De praktijk leert echter dat hier nog veel in kan gaan wijzigen. Hoe dan ook, ben jij een jonge imker en volgend jaar op 1 januari nog niet ouder dan 15 jaar, en lijkt het je leuk om volgend jaar mee te gaan naar de IMYB 2016, geef je dan op als belangstellende via een mailtje naar imyb-nederland@concepts.nl. Wij houden je dan op de hoogte omtrent verdere ontwikkelingen.

Leon Gütz, juli 2015

« terug naar het overzicht