NBV Biodiversiteitsprijs: een verslag uit Culemborg

04-04-2022 NBV Biodiversiteitsprijs: een verslag uit Culemborg

Leden van de Kinderraad van Culemborg hebben vandaag de eerste vakken van het splinternieuwe insectenhotel gevuld. Daarmee verzorgden ze de aftrap. De bovenbouwgroepen van de KWA die deelnemen aan de Talentacademie zullen de andere vakjes voor hun rekening nemen. SKPC groep ‘de Beestenbende’ zal het project dan verder afmaken.

Houtatelier Nerf/Stadswerkplaats (onderdeel van de Coöperatie van Makers) heeft het modulaire hotel gebouwd. Het is een deel van het plan van ‘Biodivers Culemborg’ om de Natuurtuin op de Heuvel op te knappen om daarmee inwoners te laten zien wat ze zelf kunnen doen in hun tuin of op het balkon.

In najaar van 2020 is het Biodiversiteitsnetwerk Culemborg opgezet, waarin o.a. partijen als De Natuur en Vogelwacht , Natuur & Milieu Educatie Culemborg, De Stadswerkplaats, Gemeente Culemborg, Stadsboerderij Caetshage, De Fruitmotor, Bij-Bewust Betuwe en de Honddijker theetuin zijn verenigd.

Emmie Nuijen, gastdocent natuur en landschap van NME Culemborg begeleidt het vullen van het insectenhotel. De kinderen maken holle stengels van verschillende diktes op de juiste lengte en vullen samen één van de cassettes. Het versterken van de biodiversiteit is ook een belangrijk gekozen thema van de Kinderraad. Ze hebben zich dan ook meteen enthousiast aangemeld om deel te nemen. Eén van de kinderen riep na afloop: ‘Oh, ik ga meteen thuis ook een insectenhotel maken!’

Bij de Natuurtuin op Kinderboerderij de Heuvel worden nog andere onderdelen verbeterd. Er is al flink gesnoeid en gezaagd, zodat de oude contouren van de natuurtuin worden weer zichtbaar worden. De beplanting wordt aangevuld en de informatieborden worden vernieuwd. Ook komt er op de Kinderboerderij een permanente demonstratiekast voor honingbijen. Daarvoor worden ook meer vaste planten met bloemen aangeplant. Die bloemen zullen het terrein verder verfraaien en zorgen ook voor meer voedsel voor de honingbij en andere bijen en insecten. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Jan en Samyre, de beheerders van de kinderboerderij, Gerben van NME, Ada van de Honddijker theetuin en Jacqueline van Bij Bewust Betuwe.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging: het project is één van de winnaars van de Biodiversiteitsprijs.

« terug naar het overzicht