Bijen tekort voor biodiesel

10-01-2014 Bijen tekort voor biodiesel

Er zijn te weinig bijen voor een goede bestuiving van gewassen die zijn gezaaid voor winning van plantaardige olie voor biodiesel. 

Om aan de grote vraag naar plantaardige olie voor biodiesel te kunnen voldoen worden vele hectaren koolzaad en zonnebloemen ingezaaid. Berekend is dat er te weinig bijen(volken) beschikbaar zijn om het noodzakelijke bestuivingswerk te verrichten. Dat is de uitkomst van een wetenschapelijk onderzoek waaraan Wageningse ecologen meewerkten. 

David Kleijn, een van de onderzoekers, meldt in de Volkskrant van 10 januari: 'Bestuiven is zeker zo belangrijk als kunstmestst of gewasbescherming. Het belang van bijen moet zwaarder gaan meewegen in het landbouwbeleid.' Hij waarschuwt voor het vergroten van monoculturen en daarmee het teugdringen van de wilde flora. 

De monoculturen zijn alleen interessant voor bijen als ze in bloei staan. Daarvoor en daarna moeten er ook voldoende stuifmeel- en nectarbronnen zijn. Er zijn ongeveer 7 miljard bijen extra nodig om de oogst zo optimaal mogelijk te laten zijn.

In ons land is het gebrek aan bijen minder aan de orde, omdat er betrekkelijk weinig koolzaad of zonnebloemen wordt geteeld.

« terug naar het overzicht