Amerikaans Vuilbroed in Berg en Terblijt (Limburg)

03-06-2015 Amerikaans Vuilbroed in Berg en Terblijt (Limburg)

Er is een nieuwe uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het gaat om een locatie in Berg en Terblijt.

Vervoersverbod

KLIK voor de grenzen van het vervoersverbodOm verdere verspreiding van deze besmettelijke ziekte te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod ingesteld van bijen(volken), dat 2 juni 2015 om 19.15 uur ingaat en tenminste 30 dagen duurt. Het verbod geldt in een gebied van 3 kilometer rondom de uitbraak. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt controle op de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden.

LET OP De grens van het vervoersverbod staat niet met borden aangegeven. Vanwege de specifieke bijenziekte gaf dit de nodige verwarring bij andere vervoerders. Klik op het kaartje hiernaast voor de exacte grens.

Eerder werd de ziekte aangetroffen in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo), Hoogezand-Sappemeer, Exloo en Stadskanaal. Ook daar golden toen vervoersverboden.

Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van Europese honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie zijn resistent tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

 

Documenten en publicaties

 

Lees het voorgaande bericht op de website van het ministerie van Economische Zaken

« terug naar het overzicht