Nieuws

Nieuwsberichten staan op volgorde van datum.

Wintersterfte honingbijen volop in het nieuws
Afgelopen weekend was de wintersterfte onder honingbijen volop in het nieuws. Aanleiding was een artikel in Trouw. Uit een kleinschalige enquête gehouden door de Bee Foundation blijkt een wintersterfte van 37%, wat een zeer hoog percentage is Lees meer »
Afname biodiversiteit leidt tot discussie over bestuivers
Op initiatief van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) gingen donderdag 23 februari afgevaardigden van de verschillende imkersverenigingen, EIS/Naturalis, WUR-Environmental Research en bijen@WUR voor het eerst gezamenlijk in gesprek over het onderwerp 'voedselconcurrentie tussen vliegende bestuivers' en hoe hier in de praktijk mee om te gaan. Lees meer »
Studiedag Limburg 1 april 2023 Weert
Het volledige programma van deze dag en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier. Lees meer »
per 1-3-'23: UBN nummer verplicht voor import/export bijen en hommels
Tijdens het overleg tussen het Imkersoverleg en LNV en RVO van 8 februari jl., zijn we in kennis gesteld van een EU-verplichting Lees meer »
Verslag Koninginnenteeltdag 2023
Op 28 januari 2023 werd in Geldermalsen de Koninginnenteeltdag gehouden. Lees meer »
Bijenhouden 2023 - nr. 1 - Interview 'Imkers met een missie'
In de nieuwe Bijenhouden geven de imkers Henk Vernooij en Henk van Berkel hun visie op de imkerij en varroabestrijding. Lees meer »

Watersnoodramp 1953

06-02-2023
Watersnoodramp 1953
Op het moment is de watersnoodramp in Zeeland erg in het nieuws en in het archief van de lokale vereniging Apeldoorn/Ugchelen werden berichten gevonden dat zij toentertijd bijenkasten hebben geschonken aan imkers in Kruiningen die hun hele bijenstand hadden verloren. De imkersvereniging in Veluwe zuid heeft ook kasten geschonken. Dit alles werd gecoördineerd door de NBV. Lees meer »
Vacature Medior Communicatieadviseur (28-32 uur)
Ben jij een allround communicatietalent? De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) zoekt een doorpakker die zelfstandig de in- en externe communicatie oppakt. Lees meer »
Persbericht Copa Cogeca
Op 9 november organiseerde Copa Cogeca een evenement over transparantie met betrekking tot de oorsprong van honing in de EU, dat tot doel had een broodnodige update te geven met betrekking tot de EU-honingrichtlijn en om betere etiketteringsinformatie van de korf tot het eindproduct te bereiken. Lees meer »
Registratie van bijenvolken in Nederland
Een update van de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn tot het registreren van bijenvolken. Lees meer »

CBPV monitoring

25-10-2022
CBPV monitoring
Het Chronisch-bijenverlammingsvirus (Chronic Bee Paralysis Virus; CBPV) is een virus dat in honingbijenvolken wordt gevonden. Klinische symptomen van dit virus zijn zwarte trillende bijen met soms ontwrichte vleugels en opgeblazen haarloze achterlijven (zie figuur 1). Bijen@WUR verzamelt dit najaar bijenmonsters om in kaart te brengen of de infectie druk van dit virus in Nederlandse bijenvolken toeneemt. Lees meer »
Studiedagen 2022: ook weer fysiek!
Vanaf vandaag is het mogelijk u aan te melden voor de mooie (fysieke en online) studiedagen 2022. Wacht niet te lang, want vol=vol! Lees meer »
Raadsvoorstel Amsterdam; een reactie vanuit de imkerij
Op het voorstel van de PvdD om over te gaan tot lokale registratie en regulatie van de honingbijenvolken in Amsterdam, is namens de Nederlandse Imkerverenigingen gereageerd. Lees meer »
Apimondia Istanbul 2022; een verslag
Voorzitter Wijnand Lodder bezocht Apimondia, het 47e bijenteeltcongres. Lees meer »
Landelijke Open Imkerijdagen 2022 groot succes!
Op zaterdag 9 en zondag 10 juli jl. vond de 11e editie van de Landelijke Open Imkerijdagen plaats. Ruim 200 imkers stelden dit weekend hun imkerij open voor het publiek. En niet voor niets, want deze dagen gingen niet onopgemerkt voorbij: maar liefst 30.000 bezoekers vonden dit jaar hun weg naar een imkerij in de buurt! Lees meer »
EU regelgeving: Noteer gebruik middelen varroabestrijding!
Het gebruik van middelen bij voedselproducerende dieren moet herleidbaar zijn tot 5 jaar terug. Lees meer »
Nieuw bijenteeltprogramma (2023 – 2025)
Op 1 januari 2023 start het nieuwe bijenteeltprogramma verbonden aan het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), dat loopt tot 1 juli 2025. Lees meer »
Wintersterfte onder bijenvolken hoger dan voorgaande jaren
De eerste resultaten van de Wintersterfte-enquête '21-'22 zijn bekend gemaakt. Lees meer »
NBV-bestuur weer op sterkte
Afgelopen zaterdag (11 juni jl.) heeft de Ledenraad de nieuwe voorzitter van de NBV, Wijnand Lodder, en het nieuwe bestuurslid Christian Klander formeel geïnstalleerd. Lees meer »
Nieuw beleid organisatie NBV-cursussen Imkeren
Er is een nieuw beleid voor de organisatie en verantwoordelijkheden van de NBV-cursussen Imkeren Lees meer »
Oproep onderzoeksproject Samen Imkeren 2.0
Samen Imkeren 2.0: een onderzoeksproject over verschillende manieren van imkeren, doet een oproep voor informatie van imkers die zelf niet behandelen tegen Varroa. Lees meer »
NBV Biodiversiteitsprijs: een verslag uit Culemborg
Kinderraad opent insectenhotel op kinderboerderij ‘De Heuvel’ Lees meer »
Aanpassing Europese richtlijnen Bijengezondheid
Onlangs zijn twee Europese richtlijnen aangepast, die relevant zijn voor de imkerij. Lees meer »
Bijenkunst Floriade 2022
Florentijn Hofman maakte een reusachtig sculptuur met de naam 'Beehold' Lees meer »
Interactieve Ledenraadsbijeenkomst 12 maart: Beleidsplan & Statuten
Op de bijeenkomst van 12 maart jongstleden bogen de ledenraadsleden zich over elementaire vraagstukken rondom het beleidsplan en de statuten. Lees meer »
Subsidie groene bedrijventerreinen Zuid-Holland
Subsidie groene bedrijventerreinen Zuid-Holland Lees meer »
Bijvriendelijkste gemeente 2022
Arnhem is tot winnaar 2022 uitgeroepen door Nederland Zoemt, zie https://www.nederlandzoemt.nl/nieuws/ Lees meer »
26 maart 2022: Europa plant bomen voor bijen. Imkers vanuit Slovenië roepen alle Europese landen en Europese imkersverenigingen op om meer bomen voor bijen te planten op 26 maart. Imkers uit Oostenrijk, Bosnië, Servië, Ierland, Roemenië, Tsjechië en andere landen doen al mee. Jij ook? Het voordeel van bomen is dat ze indien goed aangeplant decennia lang elk jaar een belangrijke voedselbron kunnen zijn voor bijen. Denk bijvoorbeeld aan linden, wilgen, tamme kastanje en fruitbomen. Voor meer inspiratie voor het planten van bomen en heesters voor bijen, zie: http://www.denederlandsebijen.nl Leden van de NBV ontvangen ook 10% korting bij boomkwekerij en groencentrum de Batterijen in Ochten. De kortingscoupon kun je downloaden na inloggen in Mijn NBV (te vinden onder het kopje “Leden”). Dus zoek een mooi plekje uit en plant een boom! Lees meer »
Kijk terug: Online lezing VCI (Guichard), selectiekenmerken varroaresistentie
De online lezing van Matthieu Guichard (3-3-'22) is hier terug te kijken. Lees meer »
Advies UBO-opgave beschikbaar
Uiterlijk 27 maart moeten verenigingen hun UBO-opgave hebben afgerond. Voor welke verenigingen geldt deze verplichting? Lees meer »
Vacatures binnen de vereniging
Naast een voorzitter en bestuursleden, is er o.a. een vacature voor een Verenigingsjurist (projectbasis) Lees meer »
Baldi's Curiosa onder de hamer
Na ruim 65 jaar verzamelen komt de enorme collectie van Baldi Dekker in de verkoop. Lees meer »
Nieuwe werkgroep aan de slag voor positie honingbij
De vier grote imkersverenigingen hebben besloten een gezamenlijke werkgroep te vormen rond het onderwerp concurrentie/positie honingbij. Lees meer »
Rapport inventarisatie bijenvolken
Een rapport over de inventarisatie van bijenvolken Lees meer »
Het Imkersoverleg: in de bres voor de imkerij - een update
Het Imkersoverleg is opgericht om met 1 stem namens de Nederlandse imkerverenigingen in gesprek te gaan met de overheid. Lees meer »
Leertraject Bed en Breakfast voor bijen op basisscholen
De Bijenhoudersgroep de Baronie in Brabant is één van de zeven winnaars van de NBV biodiversiteitsprijs met het project Bed & Breakfast Bijenlandschap West-Brabant. Het project is een innovatieve combinatie van een schoolproject en buurtcampagne. Lees meer »
Nieuwe versie van de BEEP App & BEEP Base 3
Mede dankzij de NBV kan je de BEEP digitale kastkaart app gratis gebruiken. Lees meer »
Zonneparken voor bestuivers
Sinds 2018 werken Solar Energy Works (SEW) en de NBV samen om de aanleg van zonneparken vriendelijk voor bestuivers te maken. Het eerste zonnepark dat op deze manier gerealiseerd is, is het zonnepark aan de Aadijk in Almelo. Lees meer »
Ledenraadsvergadering: transitie naar een toekomstbestendige vereniging
Naast de goedkeuring van het werkplan en de begroting voor 2022 werd de Ledenraad vooral geinformeerd over de transitieplannen naar een toekomstbestendige vereniging. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed geconstateerd aan de oostzijde van Aken
Het vervoersverbod blijft beperkt tot Duits grondgebied. Lees meer »
Webinar praktijkdag Bijen 13 november
Het Departement Landbouw en Visserij van Vlaanderen organiseert, in samenwerking met het Praktijkcentrum Bijen (PC Bijen) en haar partners, een digitale Praktijkdag Bijen. Lees meer »
B-GOOD enquête: doe je ook mee?
B-GOOD is een door de Europese Unie gefinancierd project dat de gezondheid en duurzaamheid van de bijenteelt bestudeert. Lees meer »
Nieuws van de EU: herziening marketingnormen verandert mogelijk etiketteringsregels voor honing
De herziening van Europese marketingnormen kan ervoor zorgen dat de etiketteringsregels voor honing veranderen, bijvoorbeeld dat ze moeten vermelden uit welk land de honing komt in plaats van alleen de melding "EU of niet-EU honing". Lees meer »
Vacature redactie Bijenhouden: beeldredacteur m/v
In de loop van 2022 stopt de huidige beeldredacteur van het vakblad Bijenhouden, Richard de Bruijn, met zijn werkzaamheden. Lees meer »
Vacature redactie Bijenhouden: redactielid m/v
Voor de redactie van Bijenhouden zoeken wij redacteuren om ons team te komen versterken. Lees meer »
Bescherming van honingbijen in beweging: ontwikkeling van nieuwe Europese richtlijnen
De Europese Commissie gaat door met het uitrollen van strengere normen om honingbijen te beschermen tegen blootstelling aan pesticiden, nadat de EU-landen in juni eindelijk waren overeengekomen hoe streng ze die bescherming wilden hebben, waardoor jarenlange blokkades over zogenaamde specifieke beschermingsdoelen (SPG's) werden doorbroken Lees meer »
Het Imkersoverleg, Honingprogramma: 1 stem namens 4 imkersverenigingen
Op 20 september j.l. hebben de vier Nederlandse imkersverenigingen hun handtekening gezet onder het Imkersoverleg, waarmee ze als eenheid kunnen optreden in overleg met o.a. de Rijkoverheid over met name de invulling en uitvoering van het Nationaal Honingprogramma. Lees meer »
Voorzitter Bert Berghoef doet stapje terug
Bert Berghoef heeft besloten zijn functie als voorzitter van de NBV neer te leggen. Lees meer »
Onderling Schadefonds NBV steunt gedupeerde imkers na watersnood
Sinds 2019 kent de NBV een Onderling Schadefonds Bijenkastschade. Lees meer »
Programma webinarmarathon november - Ben jij erbij?
Dit jaar vinden er in november geen fysieke studiedagen plaats, maar er is wél een webinar marathon! De Commissie Studiedagen heeft afgelopen maanden veel werk verricht om een gevarieerd en inhoudelijk aantrekkelijk programma neer te kunnen zetten. En daar is ze in geslaagd! In november kan je elke week deelnemen aan een webinar. Er is zowel afwisseling in dagen als op inhoud, zodat zoveel mogelijk leden minstens een keer kunnen en willen deelnemen. En wil je ze alle vier bijwonen, dan mag dat ook! Hieronder vind je een uiteenzetting van alle vier de webinars. Lees meer »
In memoriam Lei Hensels
Lei Hensels is op 26 juli te Roggel overleden op 88 jarige leeftijd. Met de dood van Lei verliezen we een heel bijzonder iemand in de bijenwereld. Hij was 67 jaar lid van de NBV. In 2014 hebben we zijn 60 jarig lidmaatschap gevierd. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed vastgesteld in Ossendrecht
In Ossendrecht is op 23 juli 2021 Amerikaans Vuilbroed vastgesteld. Lees meer »
Vacature in bijenteeltsector bij BEEP
Wil jij werken in de bijenteeltsector? Check dan deze vacature van BEEP voor een parttime teamlid. Lees meer »
Update onderzoek en overleggen Biesbosch
De lokale overleggen tussen gemeenten en afdelingen en andere stakeholders die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden hebben nog niet geresulteerd in concrete afspraken en acties. Lees meer »
Additioneel budget Honingprogramma 2021-2022 toegekend
De Nederlandse aanvraag voor het beschikbare extra Europees budget voor de uitvoering van het huidige honingprogramma is toegekend. Lees meer »
NBV organiseert publiek webinar met thema biodiversiteit
Op dinsdagavond 28 september organiseert de NBV haar volgende webinar. Maar dit webinar is anders dan anders! Dit webinar wordt namelijk voor iedereen toegankelijk die geïnteresseerd is in het thema biodiversiteit. De titel van het webinar luidt dan ook: “Hoe gaat het nu écht met de bijen?”. Lees meer »
Aziatische hoornaar: beleidsontwikkelingen grootste zorg
Niet het aantal waarnemingen in Nederland is de grootste zorg dit jaar, wel de gedecentraliseerde aanpak. Lees meer »
Afsluiting cursus 'Wilde bijen'
Op zondag 27 juni jl. was de afsluiting van de cursus ‘Wilde bijen’. Lees meer »
Potentiële doorbraak inzake bijenbescherming in de Europese Unie
Een bericht van Arie Kreike, LTO-gedelegeerde die namens de Nederlandse Bijenhouderij in de EU de belangen van (honing)bijen verdedigd (lid van Working Party On Honey): Lees meer »
Bijenjournaal vervangt Landelijke Open Imkerijdagen 2021
Dit jaar zullen vanwege de Corona-maatregelen geen fysieke Landelijke Open Imkerijdagen plaatsvinden. Het Bijenjournaal biedt een waardevol alternatief. Lees meer »
Interview met Karen Post, ontwerpster postzegelvel Bedreigde Bijen
Wilde bijen hebben het moeilijk in Nederland. Diverse soorten zijn al helemaal verdwenen. En van de 331 soorten die er nog zijn, staat meer dan helft op de officiële Rode Lijst van bedreigde Nederlandse bijen. Het kleurige postzegelvel Bedreigde bijen vraagt op een subtiel-indringende manier aandacht voor dit serieuze probleem. Lees meer »
De eerste bee-pass kast in Nederland
Imkervereniging Amstelland heeft twee Franse demonstratie kasten aangeschaft, één is geplaatst in de Stadstuinen in Amstelveen en de ander komt aan de Polderweg in Ouderkerk aan de Amstel. Door luikjes te openen kan iedereen zien hoe de bijen leven. Een 3 meter hoge uitlaat zorgt ervoor dat de bijen ongestoord in en uit kunnen vliegen. Bij beide demonstratie kasten komen informatiepanelen over het leven van de bij en over drachtplanten. Lees meer »
Terugzien webinar Varroabestrijding & Inwinteren
Bekijk hier het webinar van 7 juni terug en download de presentaties van de sprekers. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed vastgesteld in Slochteren
Op 28 mei 2021 is onder een bijenvolk van een imker in de provincie Groningen de ziekte Amerikaans Vuilbroed vastgesteld. Lees meer »
Wintersterfte onder bijenvolken hoger dan voorgaande jaren (2021)
84% van de bijenvolken in Nederland heeft de afgelopen winterperiode overleefd. Lees meer »
NBV ‘communicatieman’ Frank Moens zet punt achter zijn loopbaan
Per 1 juli aanstaande zal Frank Moens na een loopbaan van 10 jaar binnen de NBV, met pensioen gaan. Lees meer »
Floriade2022 - onthulling naam Bijenpaviljoen
Op vrijdag 23 april zal Stichting Bijeninitiatief Floriade 2022 Almere de naam onthullen van het te realiseren bijenpaviljoen. Lees meer »
VEILIGHEIDSWAARSCHUWING: Geïmporteerd imkermateriaal bevat asbest
Alertheid geboden bij de inkoop van imkermaterialen via goedkope Chinese webshops. Lees meer »
Bestuivingsvergoeding 2021
De NBV Bestuivingscommissie heeft de adviesprijzen voor bestuiving in 2021 licht verhoogd. Lees meer »
Bijensterfte Drenthe in onderzoek
Oorzaken van ernstige bijensterfte eind 2020 in Zuid West Drenthe nog onbekend. Lees meer »
Online Koninginnenteeltdag 2021
Op dinsdagavond 26 januari a.s. vindt de jaarlijkse studiedag rondom het thema koninginnenteelt plaats. De komende editie is online en dus in een ander format, maar minstens zo leuk! Lees meer »
Oud voorzitter Jan Dommerholt overleden
Jan heeft veel betekend voor de honingbij en de imkerij. Hij stond niet alleen aan de basis van de herstructurering van de vereniging na de fusie Lees meer »
Dossier 'Biesbosch en honingbijen' krijgt vervolg
In Dordrecht vond het eerste overleg plaats met partijen die betrokken zijn bij het dossier “Biesbosch en honingbijen”. 21 deelnemers, waaronder de NBV, Imkers Nederland en de BVNI, Lees meer »
Amerikaans vuilbroed in Kleve
In het Duitse Kleve, ten oosten van Nijmegen is Amerikaans Vuilbroed geconstateerd. Lees meer »
Twijfels over bijenrichtsnoer
Het bijenrichtsnoer (Bee Guidance) is sinds 2013 binnen de Europese Commissie in ontwikkeling, maar nog steeds niet volledig vastgesteld en geïmplementeerd. Er zijn twijfels over de opzet ervan. Ondanks dat, heeft minister Schouten aangegeven in te willen stemmen met de huidige versie. Er zijn daarop Kamervragen gesteld. Lees meer »
Ledenraad keurt jaarstukken goed
Voor het eerst in de geschiedenis van de NBV heeft de Ledenraad zich digitaal uitgesproken over de jaarstukken. Lees meer »
NBV investeert op World Bee Day in biodiversiteit
Op World Bee Day introduceert de NBV haar biodiversiteitsprijs bedoeld voor herstel van de leefklimaat voor bijen. Lees meer »
Wintersterfte lijkt te stabiliseren
Overleving van honingbijenvolken in de winter lijkt te stabiliseren. Afgelopen winter haalden bijna 87% van de volken het nieuwe seizoen Lees meer »
Kunstwedstrijd kinderen/tieners World Bee Day
We nodigen kinderen en tieners tot 18 jaar uit om deel te nemen aan de kunstwedstrijd rond het thema bijen, georganiseerd door de Sloveense ambassade in Den Haag. Lees meer »
Landelijke Open Imkerijdag 2020 afgelast
In verband met de maatregelen tegen het Corona-virus gaat de Landelijke Open Imkerijdag 2020 niet door. In 2021 hopen we samen met u een nieuwe editie van dit mooie publieksevenement te organiseren. Lees meer »
3e bijentelweekend groot succes
In het weekend van 18 en 19 april werd een recordaantal bijen geteld. Het was prachtig bijenweer en dat zorgde ervoor dat veel soorten zich lieten zien. Lees meer »
Continuiteit bijenhouderij ten tijde van Corona-virus
De maatregelen ten gevolge van het Corona-virus in Nederland volgen zich op. Wanneer besloten wordt tot een lockdown (light), is toestemming voor imkers om te reizen, essentieel. Lees meer »
Vraagtekens bij uitvoering 'Honingprogramma'
NBV, Imkers Nederland en LTO hebben vragen bij de wijze waarop het Honingprogramma komende jaren wordt uitgevoerd. Zij zijn van mening dat de prioriteiten binnen de imkerij anders zijn dan in het voorstel van het WUR team zijn beschreven. Lees meer »
Koninginnenproblemen hoofdoorzaak wintersterfte
De sterfte van bijenvolken in de winter van 2018-2019 bedroeg 9%. Tweederde daarvan was terug te voeren op problemen met de koningin. Lees meer »
Actuele afgelastingen in verband met Corona-virus
Binnen de imkerij zijn de volgende (landelijke) bijeenkomsten en evenementen afgelast in verband met het Corona-virus. Lees meer »
Corona/COVID-19: maatregelen binnen de NBV
Advies aan lokale afdelingen: Laat bijeenkomsten voorlopig niet doorgaan. Lees meer »
EU Honingproducenten in zwaar weer
De Europese honingproducenten eisen dat er een noodactieplan komt om de sector te redden. De honingproductie in de EU daalt, terwijl er een stijging is van goedkope invoer. Lees meer »
Honingbijen, De Biesbosch en de reuzenbalsemien
De enorme hoeveelheid bijenvolken bij Biesbosch tijdens de bloei van de reuzenbalsemien heeft afgelopen jaar geleid tot overlast bij omwonenden en recreanten. Ook de lokale imkers waren niet blij met de komst van zoveel volken uit alle delen van het land en van over de landsgrenzen. Lees meer »
Marianne Meijboom in dienst van de NBV
Per 1 februari is Marianne Meijboom in dienst van de NBV. Marianne is geen onbekende in de vereniging. Lees meer »
Open ochtend NBV kantoor Ede: zaterdag 8 februari
De nieuwe vestigingslocatie van de vereniging bevindt zich in Ede. U bent van harte welkom! Lees meer »
Adviesprijs bestuivingsvergoeding 2020
De commissie Bestuiving heeft de adviesprijzen bestuivingsvergoeding voor 2020 bekend gemaakt. Lees meer »
Samenwerking met Groencentrum De Batterijen start met ledenkorting
Leden ontvangen 10% korting op hun aankopen. Verdere samenwerkingsplannen worden uitgewerkt. Lees meer »
Europese richtlijnen sturen aan op bijenkastregistratie
Imkers Nederland en De Nederlandse Bijenhoudersvereniging trekken gezamenlijk op. Lees meer »
Aat Rietveld onderscheiden met de Brabantbokaal
Groenambassadeur van de NBV Aat Rietveld, ontving op 25 november de Brabantbokaal van de Brabantse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Lees meer »
ECOPOL - Russische Roulette in de bijenkast
ECOPOL (houten stokjes gedrenkt in ...) is een Russisch product ter bestrijding van de varroamijt. Het is in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd niet biologisch. Het begint zelfs te lijken op Russische Roulette. Gebruik het niet! Lees meer »
Staatsbosbeheer: voorzorgsbeginsel blijft van kracht
Donderdag 21 november 2019 vond het jaarlijks overleg plaats tussen Staatsbosbeheer en de NBV. Lees meer »
Overleg beroepsimkers: uitwisseling op gezamenlijke thema’s
19 november was de NBV aanwezig bij het overleg van de Beroepsvereniging Nederlandse Imkers (BVNI) Lees meer »
Gezocht: Imkers met affiniteit met verzekeringen of schade-afhandeling
Het onderling schadefonds biedt leden financiële steun bij schade aan hun bijenkast. Help je mee? Lees meer »
EU-workshop
13 november j.l. vond in Brussel de EU-workshop plaats rond de verbetering van Natura2000 gebieden ten gunste van bestuivende insecten. Namens de NBV nam Helle van der Roest, voorzitter van groep Bij de Schelde deel aan de workshop. Lees meer »
Ambities vereniging: werkplan en begroting 2020 vastgesteld
Op 2 november jongstleden is in de ledenraadsvergadering het werkplan en de begroting 2020 vastgesteld. Voorzitter Bert Berghoef praat u bij. Lees meer »
Wat kan de NBV voor de (semi-)beroepsimker betekenen?
Het bestuur wil graag met (semi-)beroepsimkers volken in gesprek om uit te wisselen waar hun behoeftes liggen en wat de vereniging deze doelgroep kan bieden. Lees meer »
Kamervragen over Honingcowboys in de Biesbosch
Tijdens de bloei van de reuzenbalsemien werd de Biesbosch overspoeld met imkers en hun bijenvolken die een graantje wilden meepikken van de rijke dracht. Lees meer »
Constructieve bijeenkomst expertcommissies
Op 3 oktober jongstleden zijn de commissies met bestuur en bureau aan het werk geweest om met elkaar de koers voor de komende jaren te bepalen Lees meer »
Vattenfall stelt terrein Diemen open voor imkers
Honingbijen hebben hun intrek genomen in de prachtige bijenstal op het terrein van de energiecentrale van Vattenfall bij Diemen. Op zaterdag 17 augustus werd de locatie ten doop gehouden. NBV voorzitter Bert Berghoef en Lees meer »
Recordaantal deelnemers Open Imkerijdag
Nog niet eerder schreven ruim meer dan 300 deelnemers zich in voor de Landelijke Open Imkerijdag op 13 en 14 juli. Lees meer »
'Kruisbestuiving' tussen bijen en zonnepanelen
Bijen en zon gaan goed samen. Bijen en zonne-energie ook. Daarom slaan SolarEnergyWorks en de NBV de handen ineen. Weides voor zonnepanelen worden ook bijenweides met dracht voor talloze soorten en plek voor bijenvolken. De komende jaren werken lokale NBV Lees meer »
Linde ter gelegenheid van World Bee Day
De NBV vestigde de aandacht op de jaarlijkse World Bee day (20 mei) met het planten van een uit de kluiten gewassen lindeboom in het stadspark achter theater de Junushoff in Wageningen Lees meer »
Minder dan 10% van de bijenvolken heeft het voorjaar niet gehaald
De sterfte onder bijenvolken in de winter 2018-2019 is fors minder dan de twee jaar daarvoor. Dat is de uitkomst van de enquête onder alle leden van de imkerverenigingen in ons land. Lees meer »
Driekoppige afvaardiging naar IMYB in Slowakije
Afvaardiging naar IMYB in Slowakije Lees meer »
Drie locaties Amerikaans Vuilbroed in Bad Bentheim
Opnieuw is het Duits-Nederlands grensgebied in Duitsland de besmettelijke bijenziekte Amerikaans Vuilbroed aangetroffen Lees meer »
Jan Bruurs nieuwe penningmeester NBV
In de bestuursvergadering van 24 april heeft Jan Bruurs het penningmeesterschap overgenomen van Bert Willigenburg Lees meer »
Netwerk Ambassadeurs Biodiversiteit ingesteld
De eerste 33 NBV Ambassadeurs Biodiversiteit rondden op 13 april de opleiding af en zijn van start gegaan in hun nieuwe vrijwilligersfunctie. Lees meer »
Nieuwe commissie Biodiversiteit van start
Woensdag 10 april kwamen de leden die de nieuwe commissie biodiversiteit vormen voor het eerst bijeen. Lees meer »
Amerikaans vuilbroed in Derichsweiler (Stadt Düren)
In het Duitse Derichsweiler (Stadt Düren) ten oosten van Aken is op meerdere plaatsen AVB vastgesteld. Lees meer »
Eindverklaring rechtszaak vervuilde kunstraat
Imkers maakten in de zomer 2016 melding van een ongewoon patroon in de ontwikkeling van werksterbroed. Na stevig onderzoek bleek de oorzaak bleek een met stearine vervuilde partij bijenwas, door China in Europa verkocht, die tot kunstraat was verwerkt door de Bijenhof in België. Lees meer »
Amerikaans vuilbroed in Geilenkirchen
In het Duitse Geilenkirchen vlak over de grens ten oosten van Heerlen/Brunssum is Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Lees meer »
NBV Erekorfje voor Bert Willigenburg
NBV penningmeester Bert Willigenburg, kreeg op 19 februari van voorzitter Bert Berghoef het erekorfje overhandigd. Voor de gelegenheid Lees meer »
Frens Pries versterkt Lectoraat Bijengezondheid
Het lectoraat ‘Bijengezondheid’ bij Van Hall Larenstein is versterkt met lector Frens Pries. Arjen Strijkstra richt zich als associate lector op 'bijen en biodiversiteit'. Lees meer »
Rechter buigt zich over vervuilde kunstraat
De rechtbank in Arnhem heeft op verzoek van de NBV zich gebogen over de met stearine vervuilde kunstraat; in 2016 door de Begische firma Bijenhof op de markt gebracht. Lees meer »
Erekorfje voor Willem van Erk
Eind vorig jaar kreeg Willem van Erk het erekorfje uitgereikt uit handen van NBV voorzitter Bert Berghoef. De hoogste onderscheiding van de NBV komt hem toe vanwege zijn grote inzet voor de bijenhouderij. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed in het noordoosten van Aken
In het stadsdeel Haaren van de Duitse stad Aken is een uitbraak van Amerikaans Vuilbroed vastgesteld. De sanitaire maatregelen en het vervoersverbod in een straal van 1 km vanuit de besmette bijenstand zijn ingesteld. Lees meer »
BIJzondere sponsorsamenwerking NBV en AKE-Ideal NordCap
Op maandag 7 januari 2019 is tijdens de Horecava 2019 de overeenkomst bekrachtigd tussen de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NVB) en AKE-Ideal NordCap. De fabrikant van hoogwaardig keukenapparatuur stelt zich met de verbintenis tot doel dat het zich gaat inzetten voor onderzoek, welstand en leefomgeving voor de Bijen in het algemeen. Lees meer »
Rectificatie verhouding oxaalzuur Bijenhouden december
In het artikel 'Varroabestrijding op stand' is de formulering over de concentratie oxaalzuur niet juist vermeld. Die moet 3,5 gram per 100 ml zijn. Lees meer »
Drie nieuwe leden voor Promote Pollinators
Tijdens de veertiende editie van de UN Biodiversity Conference in Egypte tekenden op 14 november een aantal partijen, waaronder de gehele Europese Unie, dus ook Nederland, de Declaration of the Coalition of the Willing on Pollinators (vrij vertaald: vrienden van de bestuivers) Lees meer »
Nadine Schalk nieuwe NBV-verenigingsmanager
De fascinatie voor het bijenvolk, opgedane kennis in apitherapie én haar werkervaring waren voor Nadine Schalk (32) te solliciteren op de functie van NBV-verenigingsmanager. Per 13 september is Nadine in dienst van de vereniging. Daarvoor werkte ze tien jaar in een grote organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie en was lid van de ondernemingsraad, waarvan sinds twee jaar als vicevoorzitter. Lees meer »
Vincent Sterring verlaat NBV bestuur
Vrij plotseling is Vincent Sterring uit het NBV bestuur getreden. Zijn verhuizing naar het tropische deel van het Koninkrijk der Nederlanden was daar directe aanleiding toe Lees meer »
Open Imkerijdag in alle windstreken van het land
Op zaterdag en zondag, 14 en 15 juli stellen lokale imkerverenigingen en individuele imkers hun bijenhouderij open voor het publiek. Op ruim 230 locaties kan men terecht voor uitleg over de fascinerende hobby: het houden van honingbijen. Lees meer »
NBV tekent voor bij-vriendelijk Zeeland
Zeeland moet de meest bij-vriendelijke provincie worden. Dat is de ambitie van de Bijenstrategie in de provincie Lees meer »
NBV verbindt zich aan de Floriade 2022
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging en de Floriade Almere 2022 B.V. ondertekenden op zaterdag 16 juni een ‘Letter of Intent’. Lees meer »
Samenwerking NBV en Proeftuin Randwijk bezegeld
Onder grote belangstelling van de sponsoren van de proeftuin zijn het nieuwe Houtig Kleinfruitcentrum (HKC) en de nieuwe demonstratie-bijenstal met bijbehorend informatiecentrum op de proeftuin officieel geopend. ’s Avonds konden de telers die supporter zijn van de proeftuin het HKC en de bijenstal bezichtigen. Lees meer »
Wintersterfte afgelopen winter vergelijkbaar met vorig jaar
Wintersterfte onder bijenvolken is op hetzelfde niveau als na de winter van 2016/2017. Dat is de conclusie van het grootschalig onderzoek dat plaatsvond ... Lees meer »
EU verbiedt gebruik neonicotinoïden
Het Europese parlement heeft gestemd tegen het gebruik van neonicotinoïden. De NBV is blij met de uitspraken ... Lees meer »
Riet Oostendorp na bijna 48 dienstjaren met pensioen
NBV financieel medewerker Riet Oostendorp is eind maart na bijna 48 dienstjaren met pensioen gegaan. Zij zet haar werkzaamheden nog even voort Lees meer »
Europa stemt voor verbetering bijenteeltsector
Op 1 maart is de resolutie over de vooruitzichten en uitdagingen voor de bijenteeltsector in de EU in het Europees parlement aangenomen. In de bijlage de aangenomen resolutie in het Nederlands. Lees meer »
Bert Berghoef voorzitter NBV
Bert Berghoef is benoemd tot voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging. De ledenraad heeft dit bij acclamatie besloten. Lees meer »
Nationale Bijenstrategie ondertekend
Maandag 22 januari ondertekende minister Carola Schouten van LNV de Nationale Bijenstrategie samen met ruim 40 partners uit het bedrijfsleven, natuurbeschermingsorganisaties, land- en tuinbouworganisatie en de overheid. Lees meer »
NBV ledenraad uit de startblokken
Zaterdag 11 november was een memorabele dag in het bestaan van de NBV: de ledenraad kwam voor het eerst bijeen. Niet de Algemene LedenVergadering maar de veertigkoppige Ledenraad is voortaan het hoogste bestuursorgaan van de vereniging. NBV Interim voorzitter Bert Willigenburg verwelkomde de nieuwe gro Lees meer »
Negen op de tien imkers bestrijdt de varroamijt
De zomerbehandeling van de bijenvolken is het meest populair bij het bestrijden van de varroamijten. Dat is de uitkomst van de einquête over de bestrijding Lees meer »
Voorzitter Wouter Schouwstra legt functie neer
Wouter Schouwstra heeft om persoonlijke redenen besloten per direct zijn functie neer te leggen. Lees meer »
Opnieuw AVB vastgesteld in Drenthe
In Gasselternijveenschemond is een uitbraak van Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Lees meer »
Geen eenduidige oorzaak wintersterfte honingbijen
Onderzoek laat zien dat noch ziekten, noch het landschap of voedsel, noch chemische middelen als enige oorzaak van wintersterfte aangewezen kunnen worden. Lees meer »
Is de Aziatisch hoornaar in ons land gesignaleerd?
Uit alle hoeken van het land komen meldingen dat de Aziatische hoornaar is gesignaleerd. Gaat het ook werkelijk deze soort? Lees meer »
Vervoersverbod Exloo e.o. opgeheven
Na enkele maanden is er geen besmetting met AVB meer aangetroffen. Het vervoersverbod van bijenvolken in de regio Elsloo is opgeheven. Lees meer »
IMME Bourtangermoor – een grensoverschrijdend Duits- Nederlands Bijenproject.
IMME Bourtangermoor – een grensoverschrijdend Duits- Nederlands Bijenproject. Lees meer »
AVB vervoersverbod Exloo blijft van kracht
In Exloo (Dr.) is opnieuw Amerikaans vuilbroed vastgesteld in het 3-kilometergebied rond een eerdere uitbraak op 9 juni. Amerikaans vuilbroed is een besmettelijke bijenziekte en daarom wordt dit bijenvolk geruimd. Lees meer »
Hoge concentratie stearine oorzaak sterfte bijenbroed
In een uitvoerige studie van de Belgische overheid is aangetoond dat met stearine vervuilde kunstraat de oorzaak is van broedsterfte in bijenvolken. Lees meer »
LOI opnieuw op grote schaal bezocht
De Landelijke Open Imkerijdag was opnieuw een grote publiekstrekker. Het evenement vond voor de achtste keer plaats in het tweede volle weekende van juli. Naar schatting tussen 20.000 en 25.000 bezoeker gingen langs bij een van de in totaal 220 locaties in het land. Lees meer »
Uitbraak Amerikaans Vuilbroed in Drenthe
Onder verschillende bijenvolken van één imker in de provincie Drenthe is de ziekte Amerikaans Vuilbroed vastgesteld. De besmette bijenvolken stonden op korte afstand van elkaar op twee locaties, in de gemeente Emmen en de gemeente Borger-Odoorn. Lees meer »
Wouter Schouwstra nieuwe voorzitter NBV
Wouter Schouwstra is tijdens de ALV benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging Lees meer »
Koninklijke onderscheiding voor voorzitter Dommerholt
Jan Dommerholt is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Burgemeester Geert van Rumund van de gemeente Wageningen reikte hem de onderscheiding uit Lees meer »
Erekorfjes voor Bob den Held, Jaap Smit en Ton Fleur
Vanwege hun grote verdienste voor de vereniging ontvingen drie imkers de hoogste onderscheiding van de NBV Lees meer »
NBV groepen stemmen voor verkoop Bijenhuis
Op de bijeenkomst van NBV groepsbesturen zijn de groepen met ruime meerderheid van stemmen akkoord gegaan met het voorstel van het hoofdbestuur. Dat betrof de verkoop van het pand Het Bijenhuis aan Bijenhuis BV. Lees meer »
Arjen Strijkstra toegevoegd lector Bijengezondheid
Dr. Arjen Strijkstra benoemd tot plaatsvervangend lector. Arjen is docent Wildlife Management bij de opleiding Diermanagement van Hogeschool Van Hall Larenstein. Lees meer »
AVB vastgesteld in Duits grensgebied
Er is nu definitief Amerikaans Vuilbroed (AVB) vastgesteld op bijenstanden in Kreis Heinsberg Noord Rijn Westfalen. Lees meer »
Vervoersverbod vanwege AVB in grensgebied uitgebreid
Het vervoersverbod vanwege AVB in het aan Limbrug grenzend gebied Heinsberg-Oberbruch is uitgebreid. Twee verdachte bijenstanden Lees meer »
Hopelijk spoedig herstel bijenlector Karin Steijven
Lector bijengezondheid, Karin Steijven, is vanwege gezondheidsproblemen sinds de zomer tijdelijk gestopt met haar werkzaamheden. Het lectoraat is met inzet van de leden van de kenniskring zo goed mogelijk voortgezet Lees meer »
NBV en Bijenhuis-winkel onafhankelijk van elkaar
De Nederlandse BijenhoudersVerening en de Bijenhuis-winkel zijn per 1 januari '17 twee zelfstandige, onafhankelijke organisaties. Beide organisaties hebben onderdak in het Bijenhuis aan de Grintweg in Wageningen. Die situatie verandert niet. Lees meer »
AVB mogelijk in Heinsberg/Oberbruch (grens Duitsland)
Op 28 december in Heinsberg/Oberbruch (Kreis Heinsberg/Nord Rhein Westfalen) een zeer verdacht geval van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Lees meer »
NBV draagt Bijenhuis over aan Bijenhuis BV i.o. (de Traay)
De plannen tot verhuur of verkoop van het NBV verenigingsgebouw, het Bijenhuis in Wageningen, zijn op 8 december 2016 geconcretiseerd. Bijenhuis BV i.o. neemt per 1 januari aanstaande haar intrek in het gebouw en zet de winkelactiviteiten voort. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed aangetroffen in grensstreek
In de regio Wassenberg (Kreis Heinsberg / Nord Rhein Westfalen) is op 08 december 2016 een verdacht geval van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Lees meer »
Meer duidelijkheid over vervuilde kunstraat
Het is nog niet geheel duidelijk wat de sterfte van broed veroorzaakt, maar er zijn wel wat vorderingen te melden Lees meer »
Problemen met broedontwikkeling in nieuwe kunstraat
De nodige imkers ondervonden dat er veel meer dan gebruikelijk eitjes/larven in nieuw uitgebouwde kunstraat worden geruimd. De NBV startte een onderzoek. Lees meer »
Het gaat nog steeds niet goed met de bijen
Het gaat nog steeds niet goed met de bijen. NBV waarschuwt voor optimisme. Na een aantal jaren geconfronteerd te zijn met hoge winsterfte van honingbijenvolken, lijkt het tij gekeerd. Lees meer »
Jeugdimkers actief op IMYB in Praag
Drie Nederlandse jeugdimkers waren actief in internationale teams die werden getest op praktische en theoretische kennis over bijenhouden Lees meer »
Laura Tinholt nieuwe NBV bureausecretaris
Laura Tinholt (37) is recent begonnen op het secretariaat van de NBV als opvolger van bureausecretaris Gerda Bogaards. Laura heeft na haar studie HBO Communicatiemanagement met name ervaring opgedaan in de retail Lees meer »
Opnieuw Amerikaans Vuilbroed in Duitse grensstreek
In de regio Düren (Jülich-Koslar) Nord Rhein Westfalen is op 20 juni 2016 Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Lees meer »
Aat Rietveld benoemd tot Ridder
Aat Rietveld, voormalig lid van het NBV hoofdbestuur is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Lees meer »
Amerikaans vuilbroed geconstateerd in de regio Aken
Tegen de Nederlandse grens, in de regio Aken en daarbuiten is Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Lees meer »
Erekorfjes voor Van de Boogaert, Kruit en Stoter
NBV voorzitter Jan Dommerholt reikte tijdens de ALV drie erekorfjes uit, de hoogte ondersteiding binnen de vereniging Lees meer »
Lage sterfte van bijenvolken deze winter: 6,5%
Laagterecord sterfte onder bijenvolken afgelopen winter. Slechts 6,5% van de volken heeft het niet overleefd. Het vierde jaar op rij dat er van een sterk daling sprake is. Lees meer »

Bijenhuis heropend

09-04-2016
Bijenhuis heropend
Na een verbouwing van een half jaar werd op 9 april het Bijenhuis op feestelijke wijze heropend door Geert van Rumund, burgemeester van Wageningen Lees meer »
NBV tekent Manifest De Levende Tuin
De NBV heeft zich aangesloten bij het Manifest De Levende Tuin. De NBV draagt het concept een warm hart toe en zal het verder uitdragen. Lees meer »
Gerrit Plas - interim manager Bijenhuis
Gerrit Plas is aangesteld als interim manager Bijenhuis. Daarmee voorziet de NBV tijdelijk in de vacante functie. Lees meer »
Afdeling Horst ontvangt Koninklijke Erepenning
Jubilerende imkervereniging Horst en omstreken ontving vanwege haar 100-jarig bestaan de Koninklijke Erepenning. Burgemeester Cees van Rooij van de Gemeente Horst aan de Maas reikte hem uit. Lees meer »
Gewasbeschermingsmiddel potatoprid verboden in aardappelteelt
Het gewasbeschermingsmiddel potatoprid, met het giftige bestrijdingsmiddel imidacloprid, is vanaf 1 januari 2016 verboden in de aardappelteelt. Lees meer »
Jan Wolkers Prijs voor 'Niet zonder elkaar'
De Jan Wolkers Prijs 2015 voor het beste Nederlandse natuurboek is uitgereikt aan de auteurs van het boek ‘Niet zonder elkaar – bloemen en insecten’. Lees meer »
Limburgers bijeen voor bijen
Imkers, onderwijs, overheden, natuurbeheerders en ondernemers uit de groene sector waren bijeen voor verbetering van de biodiversiteit en op de bijenpopulatie in het bijzonder. Lees meer »
Marcel Simon geëerd met erekorfje
Vanwege zijn jarenlange inzet voor de NBV, waaronder lid van het hoofdbestuur, ontving Marcel Simon het erekorfje van de NBV Lees meer »
Karin Steijven aangesteld als Lector Bijengezondheid
Per 15 september treedt Karin Steijven in dienst bij Van Hall Larenstein. De aanstelling van de lector vindt plaats Lees meer »
Wintersterfte in Europa hoger dan afgelopen jaar
Wintersterfte in Nederland en Europa is twee keer hoger dan afgelopen jaar. Tot die conclusie komt NCB/COLOSS Lees meer »
Nederlandse imkerjeugd 6e op zesde IMYB
De zesde International Meeting of Young Beekeepers vond plaats Slowakije. Pieter Knops, Jurriën Engberts en Teun de Jong verdedigden de Nederlandse eer. Lees meer »
AVB besmetting in Berg en Terblijt voorbij
Het vervoersverbod voor bijen is na bijna twee maanden opgeheven. Op 2 juni werd het ingesteld om verdere verspreiding van AVB tegen te gaan Lees meer »
'Open Imkerijdagen' was geweldig evenement
De vele deelnemers én bezoekers van de Landelijke Open Imkerijdag van de NBV kijken terug op een geweldig geslaagd weekend. Lees meer »
Aantal zwermmeldingen enorm
De bijenzwermen lijken dit jaar vooral in juni massaal af te komen. Het NBVsecretariaat wordt dagelijks ettelijke keren gebeld over weer een aantroffen volk in een tak of boom, aan een fiets, in de heg enzovoort. Lees meer »
Marieke Mutsaers overleden
Op dinsdag 12 mei overleed Marieke Mutsaers. Zij was vooral bekend als expert in de tropische bijenhouderij. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed in Berg en Terblijt (Limburg)
Er is een nieuwe uitbraak van Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het vervoersverbod van bijenvolken is 2 juni 2015 ingegaan. Lees meer »
Vervoersverbod rond Stadskanaal opgeheven
Het vervoersverbod rond de AVB-haard in Stadskanaal is eind mei opgeheven. Een opluchting voor de imkers in het Lees meer »

Idylles geopend

24-05-2015
Idylles geopend
Eind mei zijn een aantal nieuwe Idylles officieel geopend. Het ontwikkelen van bloemrijke plekken voor bijen, vlinders en mensen is Lees meer »
Vacature Bijenlector (Bijenmakelaar)
Wie wordt de eerste Bijenlector van ons land? In het kader van het Actieprogramma Bijengezondheid is vastgesteld Lees meer »
Erekorfjes 2015 naar Amstelland en Zuidlaren
De erekorfjes waren dit jaar voor Gerrit Freije, Jan Enne Dees, Herman Groen en Henk Kooij, afkomstig uit Lees meer »
Groen licht voor Bijenhuis vernieuwbouw
De noodzakelijke aanpassingen aan het Bijenhuis kunnen worden uitgevoerd. Tijdens de ALV van 25 april gaven aanwezigen hun goedkeuring voor het realiseren van de plannen. Lees meer »
Jacqueline Hill-Rijsbergen in NBV Hoofdbestuur
Jacqueline Hill-Rijsbergen trad zaterdag 25 april toe tot het NBV Hoofdbestuur. Aanwezigen verwelkomden haar met applaus. Lees meer »
Wintersterfte bijenvolken valt met 10% opnieuw mee
Hoewel de voortekenen afgelopen jaar niet fantastisch waren, is de uitval van volken beperkt gebleven tot . . %. Dat blijkt uit de steekproef die op 2 april onder imkers werd gehouden. Lees meer »
Laag wintersterftepercentage Imkernieuws-enquête
Het onderzoekje naar de wintersterfte van bijenvolken van de NBV-website van februari tot april kwam uit een percentage van 7,7%. Lees meer »
Biologische bijenhoning van Nederlandse imkers
Nederlandse imkers kunnen ook biologische honing gaan produceren. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een voorstel voor certificering van biologische bijenhouderij in Nederland goedgekeurd. Lees meer »
Bijenhuis vernieuwbouwplan versoberd
Het ambitieuze plan voor vernieuwing van het Bijenhuis is versoberd. De nadruk ligt nu op de noodzakelijke verbeteringen van voorzieningen en werkplekken. Lees meer »
JUB bloembollenspecialist steunt bijen en imkers
De samenwerking tussen bloembollenteler JUB en de NBV betaalt zich dubbel uit. Op enkele tientallen locaties in het land werden afgelopen najaar plekken ingeplant met het speciale bijenmengsel Lees meer »
Vervoersverboden ingetrokken
De vervoersverboden voor bijen in Zuidlaren-Hoogezand-Sappemeer en Exloo zijn ingetrokken. Daarmee zijn alle vervoersverboden voor bijen opgeheven. Lees meer »
RABO-bank en De Rit steunen de NBV
In september ontving de NBV financiële bijdragen van RABO-bank Coöperatiefonds en De Rit (Wessanen Benelux). Lees meer »
Vervoersverbod blijft mogelijk deze winter van kracht
Mogelijk blijft vervoersverbod in AVB gebieden deze winter van kracht. Sinds het vaststellen van de uitbraak in Stadskanaal zijn er geen nieuwe locaties met Amerikaans Vuilbroed meer gemeld. In totaal zijn 50 imkers en 6 cursisten va Lees meer »
Stadskanaal is 4e AmerikaansVuilbroed haard
In Stadskanaal is op 15/9 Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Het is de 4e locatie waar deze zeer besmettelijke en dodelijke bijenziekte de kop op steekt. Lees meer »
Idylle Hunebedcentrum 12 september open
De Idylle van Vlinderstichting en Bijenhoudersverening bij het Hunebedcentrum beleeft op 12 september de officiele openening Lees meer »
Nu een uitbraak van Amerikaans Vuilbroed in Exloo
De uitbraak in Exloovan de dodelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed is de derde in korte tijd in Drente. Lees meer »
Hoogezand meldt uitbraak Amerikaans Vuilbroed
Binnen een week na de constatering van Amerikaans Vuilbroed in een bijenvolk in Zuidlaren, is nu bij volken in Hoogezand de ziekte ook uitgebroken. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed uitbraak in het Zuidlaren
In Zuidlaren (Dr.) is een uitbraak van Amerikaans Vuibroed geconstateerd. De maatregelen zoals het vervoersverbod en voorzorgsmaatregelen voor het beteugelen van de uitbraak zijn genomen. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed vlak bij Nederlandse grens
In het Begische Dilsen-Stokkem, op een kilometer van Nederlandse grens is een uitbraak van Amerikaans Vuilbroed, de zeer besmettelijke bijenziekte geconstateerd. Lees meer »
Populatie varroamijten groter dan andere jaren
De varroamijt manifesteert zich in enorm in 2014. De metingen over de grootte ervan zijn een factor drie groter dan in 2013. Lees meer »
Wintersterfte bijenvolken in Europa gemiddeld 9%
De sterfte onder Europese bijenvolken was afgelopen winter 2013-2014 gemiddeld 9%. Het is in lijn met het Nederlandse sterftecijfer Lees meer »
Zeer geslaagde Open Imkerijdagen
Deelnemers aan de NBV Open Imkerijdagen kijken terug op een zeer geslaagd weekend met duizenden zeer geï nteresseerde bezoekers. Lees meer »
De Rit werft voor Red de bij, steun de imker
De Rit houdt een actie voor het behoud van de bij in samenwerking met NBV en Vlaamse KonVIB. In winkels waar de producten te koop zijn wordt met een speciale display aandacht gevraagd voor problematiek rond honingbijen en talloze solitaire soorten. De opbrengst van de actie die loopt tot eind juni komt ten goede aan de twee genoemde organisaties. Lees meer »
Hoge onderscheidingen voor bijenhouders
Tineke Brascamp, Wim Oerlemans en Sigis Sparenberg ontvingen de op een na hoogste onderscheiding voor het hun werk voor de NBV. Lees meer »
Nieuwe en herkozen bestuursleden NBV
Voorzitter Jan Dommerholt werd met algemene stemmen herkozen tijdens de ALV van 19 april. Jan Schrage deed zijn intrede in het bestuur. Lees meer »
Oud voorzitter VBBN Piet Muntjewerf overleden
Oud voorzitter van de VBBN Piet Muntjewerf overleed 13 april 2014 op 93-jarige leeftijd. Hij was van 1987 tot en met 1992 voorzitter. Lees meer »
Wintersterfte naar laagterecord
Twee enquêtes dit voorjaar onder imkers laten zien dat de wintersterfte onder bijenvolken enorm meevalt ten opzichte van voorgaande jaren. Het officiele persbericht van NBV en Wageningen UR over de telefonische enquete van 8 april verscheen op 14 april. Lees meer »
Eerste spa in de grond voor Idylle in Ottoland
Vrijdagmiddag 28 maart togen schoolkinderen en omwonenden met spaden in de hand naar de Schaapskooi en de Notenhoeve in Ottoland voor de eerste fase van de aanleg van de Idylle in Ottoland in de Albasserwaard. Lees meer »
Spaarkast is meest gebruikte bijenkast
Imkers werd gevraag met welke type kast of kasten zij werken. De houten spaarkast kwam als meest gebruikte uit de bus, gevolgd soor de kunststof Segeberger. Lees meer »
Zomerbollen voor bijenvoedsel
Bijenvolken van het Bijenhuis in Wageningen gaan een fleurige toekomst tegemoet. Samen met bollenkweker Robbert Uittenbogaard hebben NBV-bestuursleden Aat Rietveld (links) en Henk Zomerdijk (rechts) het zomer-bollen-mengsel geplant dat met de bloei aansluit op het voorjaarsmengsel van crocussen, blauwe druifjes en narcissen. Lees meer »
Bijen tekort voor biodiesel
Er zijn te weinig bijen voor een goede bestuiving van gewassen die worden ingezaaid voor winning van plantaardige olie voor biodiesel. Lees meer »
NBV-ledental in 2013 licht gestegen
Ondanks economische tegenwind heeft de NBV een lichte groei van het aantal leden gehad. Lees meer »
Bijenmakelaar voor imkers op komst
Een Bijenmakelaar moet imkers gaan ondersteunen in het vergroten van de kennis over bijengezondheid. Dat schrijft staatsecretaris Sharon Dijksma van EZ. Lees meer »
Actieprogramma Bijengezondheid naar climax
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft op 11 november '13 het Actieprogramma Bijengezondheid in ontvangst genomen. Aan het programma is sinds april van dit jaar gewerkt door een brede groep belanghebbenden in de bijen(houders) wereld, waaronder de NBV. Lees meer »
red de bij, steun de imker
De NBV startte op 4 november haar actie voor het realiseren van een geheel vernieuwd verenigingscentrum dat onderdak moet gaan bieden voor tal van activiteiten gericht op het versterken van de imkerij en geven van voorlichting aan publiek en scholen. Lees meer »
Amerikaans Vuilbroed uitbraak in Vlaanderen
In bijenvolken in het Antwerpse Berlaar is de ernstige ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Er is een vervoersverbod ingesteld. Lees meer »
Puccinihof toont haar Idylle aan publiek en pers
De Tilburgse Puccinihof is de eerste locatie van het Idylle project van Vlinderstichting en NBV. Het in mei ingezaaide terrein werd dinsdagmiddag 17 september officieel geopend met het loslaten van koolwitjes. Lees meer »
K-J Huntelaar overhandigt cheque voor 'Jaar van de Bij'
Op 1 september overhandigde Klaas Jan Huntelaar (foto rechts) namens zijn Foundation de cheque van € 20.000 euro aan vertegenwoordigers van het 'Jaar van de Bij', waaronder Jeroen Vorstman van de NBV. Lees meer »
Idylle Puccinihof in Tilburg opent op 17 september
Op dinsdag 17 september opent de Idylle in de Puccinihof in Tilburg. Het is de eerste Idylle die met steun van de PostcodeLoterij door de Vlinderstichting en NBV is aangelegd. Lees meer »
Nieuwe bestemming Bijenpaviljoen Floriade
Het bijenpaviljoen dat in 2012 en half jaar dienst deed op de tuinbouwtentoonstelling Floriade heeft een nieuwe bestemming gekregen in de Tuinen van Vaeshartelt Lees meer »
Grote verschillen in wintersterfte bijen
Het grootschalig onderzoek naar wintersterfte onder bijenvolken meldt grote verschillen in Europa. Nederland had een relatief lage sterfte. Lees meer »
Meer dan geslaagd Open Imkerij weekend
In het weekend van 13 en 14 juli vonde de vierde Landelijke Open Imkerijdag plaats. Ongeveer 250 imkers of imkerverenigingen hielden open huis. Lees meer »
Actieprogramma Bijengezondheid in ontwikkeling
Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft het voortouw genomen om samen met iedereen die zich betrokken voelt bij de bijengezondheid tot een 'Actieprogramma Bijengezondheid' te komen. Lees meer »
Wouter Schouwstra benoemd tot secretaris NBV Bestuur
In de bestuursvergadering van de NBV op 27 juni is Wouter schouwstra benoemde tot secretaris van het bestuur. Lees meer »
Verbod schadelijke stoffen voor bijen
De Europese Commissie heeft besloten de toepassing te verbieden voor een aantalgewasbeschermingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor bijen. Het verbod geldt op alle gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn. Lees meer »
Afscheid bestuursleden Eva Schild en Rob Nijman
Tijdens de ALV op 27 april 2013 namen Eva Schild en Rob Nijman officieel afscheid van het hoofdbestuur van de NBV. Lees meer »
Succesvolle IMYB-selectiedag voor afdeling De Blieë Bie
Op 11 mei vond de selectiedag plaats voor imkers tussen 12 en 16 jaar om een plek te verwerven voor deelname aan de International Meeting of Youg Beekeepers (IMYB) van 20 t/m 23 juni in Münster. Lees meer »
Bijengezondheidsspecialisten geslaagd
Vrijdagavond 10 mei sloten 27 van de 36 deelnemers aan de cursus specialist bijengezondheid de cursus af met het in ontvangst nemen van hun diploma. Lees meer »
Verbod landbouwgif geeft imker ruimte
De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) is opgelucht dat de discussie over het gebruik van een aantal neonicotinoïden, denkbare veroorzakers van bijensterfte, in een wat rustiger vaarwater is terecht gekomen. Lees meer »
Tijdelijk verbod op neonocotinoïden per 1 december!
Europese Commissie besluit tot een tijdelijk verbod op gebruik van aantal neonicotinoïden, ingaande 1 december. Lees meer »
Help de bij, spaar de paardenbloem
In het vroege voorjaar zijn paardenbloemen voor honingbijen en andere insecten een belangrijke bron van voedsel. Het is daarom van belang om zorgvuldig met paardenbloemen om te gaan, ook in weilanden. Lees meer »
Debat over bijensterfte levert nog geen concreet resultaat op
Op 23 april vond in Den Haag het debat plaats tussen de belanghebbenden rond de grootschalige wintersterfte van bijenvolken. Dit gebeurde op initiatief van staatssecretaris Sharon Dijksma. Haar eerste conclusie was dat het nog complexer is dan ze dacht. Lees meer »
HOPE XXL en NBV reikten bijenkasten uit aan jonge imkers
In Duiven ontvingen twintig jonge imkers een bijenkasten uit handen van burgemeester en imker Henk Zomerdijk. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en HOPE XXL willen hiermee een bijdrage leveren aan groei van de bijenpopulatie na de grote bijensterfte de laatste jaren. Lees meer »
Staatssecretaris Dijksma vraagt om debat
Over de relatie tussen bijensterfte en neonicotinoïden en over de voorstellen die de Europese Commissie heeft gedaan laten vele wetenschappers, het bedrijfsleven, imkers, natuur- en milieuorganisaties, agrariërs en burgers hun mening horen. Op 23 april kunnen betrokken partijen met elkaar in debat. Lees meer »
HOPE XXL reikt bijenkasten uit aan jonge imkers
Op zaterdag 20 april reikt HOPE XXL twintig bijenkasten uit aan twintig jonge imkers. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en de jongerenorganisatie HOPE XXL willen hiermee een bijdrage leveren aan groei van de bijenpopulatie na de grote bijensterfte de laatste jaren. Lees meer »
70% van de imkers heeft geen last van wintersterfte
Via Imkernieuws werd eind maart gevraagd op te geven hoe de bijenvolken de winter zijn doorgekomen. Opmerkelijk was dat gemiddeld slechts 30% van de imkers dode volken meldden. Lees meer »
'Adopteer een Bijenvolk' onder Bijenhuisdak
De enkele jaren geleden opgerichte stichting Adopteer een Bijenvolk is samengegaan met de stichting Bijen en Natuur, gehuisvest in het Bijenhuis onder de vlag van de NBV. Lees meer »
Idylle: voor vlinders, mensen en bijen!
Een kleurrijker Nederland, dat is waar de Vlinderstichting en de NBV aan gaan werken. Met steun van de Postcodeloterij worden de komende drie jaar heel veel Idylles aangelegd. Voor mensen om van te genieten en voor vlinders en bijen om beter te kunnen overleven Lees meer »
Bijenkennisnet: samenwerking van NBV en LTO Nederland
De bijenpopulatie in Nederland versterken. Dat is het belangrijkste doel van de samenwerking in het project ‘Bijenkennisnet’ tussen de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en LTO Nederland (LTO Noord, ZLTO en LLTB). Lees meer »
K.-J. Huntelaar Foundation doneert € 20.000
Eind december werd bekend dat het 'Jaar van de Bij' met grote meerderheid van stemmen de bijdrage 2012 van € 20.000 uit de Klaas-Jan Huntelaar Foundation in de wacht heeft gesleept. Hartelijk dan aan iedereen die heeft gestemd! Lees meer »
Bestuivingsdag 2013, Wageningen
Tijdens de 5e studiedag voor bestuivingsimkers komt een breed programma aan bod met als sprekers Kees van Heemert, Robert Cox en Otto Boecking. Deelname staat open voor iedere imker. Reserveren kan tot 21 januari Lees meer »
De jaarlijkse koninginnenteeltdag vindt plaats in het Dorpshuis in Austerlitz, nabij Zeist. Lees meer »
Brief aan de Informateurs
Het bestuur van de NBV vroeg per brief aandacht bij de informateurs voor het nieuw te vormen kabinet, voor maatregelen voor het behoud van de honingbij. Kern van de brief is het voorzien in voldoende, gevarieerd en jaarrond vers stuifmeel en het op peil houden van de deskundigheid van de imkers. Lees meer »
Nederland: land van melk en honing
In deze publicatie komen alle economische aspecten ter sprake die met bijen en de bijenhouderij te maken hebben. Verkrijgbaar bij het Bijenhuis Lees meer »
Vacatures Hoofdbestuur Lees meer »
Floriade gesloten: zet het drachtplantensortiment voort!
Het beplantingsplan is beschikbaar met daarop de namen van de aangeplante soorten en de waarde ervan voor bijen. Lees meer »
Studiedagen in november Lees meer »

Jaar van de bij

06-12-2011
Jaar van de bij Lees meer »