Doppenmethode

De kwaliteit van een bijenvolk wordt mede bepaald door de koningin. Door van geselecteerde koninginnen met goede genetische eigenschappen, dochters na telen en deze na bevruchting in te voeren kan de kwaliteit van de bijenvolken verbeterd worden.

Lees meer in de presentatie van Marie José Ducahteau >>

De cursus Doppenmethode leert imkers de opkweek van aangenomen doppen van geselecteerd materiaal tot volwaardige koninginnen. Vervolgens leert de imker het invoeren van de jonge bevruchte moeren in een productievolk.

Door de koninginnenteelt in tweeën te splitsen: de teler en de imker, kan iedere imker op een eenvoudige manier zelf de kwaliteit van zijn volken verbeteren, het bijenras waarmee de imker wil imkeren raszuiver houden of F1 volken creëren.

  • De teler zorgt via overlarven en een starter voor larven die zich ontwikkelen tot koninginnen met de gewenste eigenschappen. Deze larven zitten in de zogenoemde aangenomen koninginnencellen of doppen en worden aangeboden aan de imker.
  • De imker kweekt de aangenomen doppen verder op tot volwaardige koninginnen. De cursus is hierop gericht.

De cursus is nadrukkelijk gekoppeld aan de normale volksontwikkeling en betreffende imkerpraktijk met zwermregulering en varroabestrijding. 

Voor de cursus Doppenmethode is onderstaand materiaal als PDF beschikbaar:

Afdelingen of docenten zullen de cusus gaan organiseren. Deze worden vervolgens in het cursusaanbod vermeld.

Lesboek praktijk

Lesboek praktijk

Dit handige boekje is het basismateriaal bij de cursus voor beginners. Het wordt aanbevolen door de NBV.