Cursus: Kennismakingscursus

Aantal plaatsen: 30
Aantal plaatsen beschikbaar: 26
Prijs: € 25,-
Start datum: 18-03-2020
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Zwolle e.o.
Docent:Johan Wichink, Froukje Idsardi, Nicole Verkerk
Contactpersoon:Sander Uiterwijk <sander@bijenverenigingzwolle.nl>
Cursuslocatie:Schellerpark 101, 8017NZ, Zwolle
Tel:06-22470196

De Bijenvereniging Zwolle (BVZ) organiseert in 2020 weer een kennismakingscursus bijen, met als onderwerpen het houden van honingbijen/de imkerij, de wilde bij en hommel en het belang van drachtplanten. De cursus wordt gehouden in de Schellerhoeve op drie woensdagavonden 18 maart, 25 maart en 01 april van 19.30 – ca. 21.30 uur.

We starten de eerste avond met een kennismaking met het imkervak, waarmee je een beeld krijgt van de imkerij: wat er in en om de bijenkast gebeurt gedurende de vier seizoenen, hoe het volk van de honingbij zich ontwikkelt, de taakverdeling in het volk, de materialen en de kennis die een imker nodig heeft. Een boeiend verhaal!

Insecten en dus ook bijen zijn van groot belang voor de biodiversiteit. In NL leven enkele honderden soorten wilde bijen en hommels, in Zwolle e.o. vele tientallen ervan. Die moeten allemaal zelf hun kostje bij elkaar scharrelen, zich voortplanten en de winter overleven, zonder een imker die op ze past. Dat doet elke soort op z’n eigen wijze, in een omgeving die bij hem past. In tuin, park, bos en weiland.

Samen met de honingbijen hebben ze nectar en stuifmeel nodig, en dat betekent dat het vooral in het voor- en najaar soms ‘dringen’ is bij de bloeiende planten en bomen (de drachtplanten). Dat het is derde onderwerp van deze cursus: hoe de dracht in Zwolle en omgeving is, waarom het zo belangrijk is om voor veel bloei te zorgen, in de eigen tuin, in de woonomgeving. En ook om het juiste onderhoud toe te passen.

Bijen zijn van groot belang voor onze biodiversiteit. Na deze cursus weet u er zeker meer van!

De cursus wordt gegeven door:
Johan Wichink (bijenteeltleraar)
Froukje Idsardi
Nicole Verkerk

ps. de Bijenvereniging Zwolle organieert in 2020 géén basiscursus bijenhouden


Schrijf u in voor de cursus: Kennismakingscursus

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots