Cursus: BasiscursusVol

Aantal plaatsen: 11
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 195,-
Start datum: 11-02-2019
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Nietap
Contactpersoon:Simon Hofstra <simonsbijen@gmail.com>
Cursuslocatie:Westeresch 18, 9301 ZW, Roden
Routebeschrijving:Gebouw 'T Trefpunt op de volkstuinvereniging tegenover de Gamma. Naast de brandweerkazerne is de ingang.
Tel:+31637609487

Na de kennismakingscursus enthousiast geworden over het zelf houden van bijen? Of zoveel interesse dat een basiscursus vanzelfsprekend is? De NBV Afdeling Nietap organiseert ook in 2019 de basiscursus bijenhouden!

De cursus bestaat uit een 6 tal theorielessen, een 10-tal praktijkbijeenkomsten, het gehele bijenjaar rond en een afsluitend examen. De theorielessen zijn op de volgende maandagavonden: 11 en 25 februari en 11 en 25 maart en 8 april. op 17 juni is de laatste theorieles. Op 23 september volgt het examen. De theorielessen beginnen om 19:30 en eindigen om ca 21:30.

Theorie: 

- Geschiedenis en opbouw bijenvolk

- Anatomie van de bij

- volk in een kast en opbouw van dit volk, gereedschap

- vermenigvuldigen en kasten

- bijenziekten en varroa

- inwinteren

De praktijk zal het jaar van de bij volgen ( april - september ) en is meestal op zondag, maar soms ook een andere dag als de bijen erom vragen.

De cursus geeft voldoende kennis om zelfstandig een klein aantal bijenvolken te beheren, de nodige ingrepen te kunnen uitvoeren om de bijen te behouden. Tijdens de cursus wordt een bijenvolk beschikbaar gesteld om mee te oefenen.

Geleerd wordt het omgaan met bijen, met imkermateriaal, zieken en problemen in het bijenvolk herkennen en oplossen. Ook de produkten van bijen en de verwerking hiervan komen aan de orde, zeker niet het minst leuke deel!

De theorie wordt gegeven bij het clubhuis van de volkstuinvereniging, de praktijk bij een praktijkleraar in kleine groepen. Het afsluitende examen is een erkend diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 

Inschrijven voor de cursus geeft recht op een jaar lang lidmaatschap van de Nederlande Bijenhouders Vereniging en het maandblad " bijenhouden". 

In de loop van de cursus is er een mogelijkheid om een bijenvolk van de vereniging of een van de leden over te nemen. In dat geval zal je de nodige gereedschappen ook zelf moeten aanschaffen, dat is niet bij de cursus inbegrepen.


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.