Cursus: BasiscursusWachtrij

Aantal plaatsen: 15
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 230,00
Start datum: 06-03-2019
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Groep:Drenthe
Docent:klas Sluiman
Contactpersoon:roel broekman <roel.l.broekman@gmail.com>
Cursuslocatie:Osbroeken 3, 9471 TZ, zuidlaren
Tel:050 4096031

Groep Drenthe organiseert de Basiscursus Bijenhouden voor alle Drentse afdelingen.

Bij voldoende deelname verzorgen wij in 2019 in Zuidlaren, Oosterhesselen en Beilen een complete cursus. Wij zorgen voor een goede regionale spreiding zodat er altijd een cursusplaats bij u in de buurt is.Er zijn 4 volledig bevoegde en gediplomeerde leraren beschikbaar.

De kosten van de cursus bedragen 230,-- euro inclusief het verplichte cursusboek "Bijenhouden hoe doe je dat", van Friedrich Pohl, het boek "Bijengezondheid" en het Praktijkwerkboek. Hebt u het boek van Pohl al of koopt u het zelf, dan bedragen de kosten 207,-- euro.

De organisatie van deze cursus wordt verzorgd door Groep Drenthe van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. In deze groep werken de Drentse afdelingen die bij de NBV zijn aangesloten intensief samen. Bij deze groep behoren: Zuidlaren, Assen, Emmen, Oosterhesselen, Beilen, Hoogeveen, Ruinen, De Wijk en Meppel. Tijdens de eerste theorielessen kunt u beslissen bij welke vereniging u zich wilt aansluiten. De vereniging waarvan u heeft aangegeven lid te willen worden zorgt er voor dat u een mentor krijgt die u na de basiscursus kan gaan begeleiden als u zelf bijen krijgt. U kunt met uw vragen bij hen terecht, ook zorgt deze vereniging er voor dat u een bijenvolkje krijgt als u dat nog niet hebt. Ervaren imkers van alle Drentse afdelingen assisteren bij de praktijklessen, zodat u de afdelingen leert kennen.

Cursusverloop.

In de maanden maart en april worden een 5-tal theorie lessen gegeven zodat  u voldoende basiskennis krijgtom te begrijpen wat er tijdens de praktijklessen gedaan wordt.                                                                                                   Vanaf april tot en met september worden een tiental praktijklessen gegeven zodat een goed beeld ontstaat wat er voor nodig is een bijenvolk een jaar rond te verzorgen. We beginnen met het kennismaken met het bijenvolk. Herkennen van het broed, voedselvoorraad, gezondheid van het bijenvolk en het verschil zien tussen een werkbij, een dar (mannetje), en de koningin. Verder het oogsten van honing, de verwerking van oude raten tot bruikbare bijenwas. We sluiten de praktijklessen af met het winter klaar maken van de volken zodat ze goed de winter kunnen overleven. In oktober volgt dan nog een examen met meerkeuzevragen. Haalt u een voldoende dan krijgt u het NBV - diploma uitgereikt.

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt krijgt u gratis het lidmaatschap van de NBV aangeboden en ontvangt u zes  keer per jaar het blad Bijen. Dit is een blad van de NBV met allerlei lezenswaardigheden over bijen en alles wat ermeer samen hangt. 

De kosten zoals hierboven beschreven zijn inclusief de verplichte cursusboeken (theorie). U bent definitief geplaatst wanneer het cursusgeld is betaald, i.v.m. de planning graag z.s.m. betalen, doch uiterlijk 15 febr. 2019

Op een zaterdagmiddag in maart na de theorielessen is er een excursie naar de imkervakhandel het Ielgat in Amen waar eventueel bijenkleding ( pak/kap en handschoen ) kan worden aangeschaft. Eventueel kunt u ook andere basisbenodigheden daar kopen. De handschoenen die tijdens de cursus worden gebruikt mogen niet mee naar huis worden genomen i.v.m. de overdracht van bijenziekten. Na afloop van de cursus kunt u uw handschoenen meenemen.

 

Uitgebreide informatie, zoals de data en tijdstippen waarop les wordt gegeven, betaling  en wat u verder nog nodig heeft om de lessen te kunnen volgen krijgt u zo spoedig mogelijk na inschrijving, maar niet voor november 2018.

Met vriendelijk groet,

Roel Broekman

tel: 0522 451290

 

INDIEN ER EEN WACHTLIJST IS KUNT U ZICH GERUST OPGEVEN, ER VALLEN VOOR AANVANG VAN DE CURSUS OOK MENSEN AF EN WE KUNNEN SCHUIVEN BINNEN DRENTHE.


Voor deze cursus is een wachtrij

De cursus is helaas volgeboekt. Met het invullen van onderstaand formulier maakt u uw interesse kenbaar en wordt u toegevoegd aan de wachtrij. Als er een plaats vrijkomt krijgt de eerstvolgende persoon in de wachtrij de mogelijkheid alsnog aan de cursus deel te nemen.

Wachtrij voor de cursus: Basiscursus

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots