Cursus: Basiscursus

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 7
Prijs: € 175,00
Start datum: 05-02-2018
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Veenendaal
Contactpersoon:H.S. Kok <h.kok@hccnet.nl>
Cursuslocatie:Sprenkelaar 4, 3905WR, Veenendaal
Tel (1):0318-526868
Tel (2):06-10939458

De NBV (Nederlandse Bijen Vereniging) De Immenhof te Veenendaal organiseert een cursus voor iedereen die belangstelling heeft voor bijen en bijenteelt. Deze cursus begint op 5 februari 2018 en omvat 8 avonden theorie en tenminste 11 ochtenden of middagen praktijk, verdeeld over het jaar. De theorie avonden worden afhankelijk van het aantal aanmelding gegeven in de werkruimte van de bijenstal aan de Grebbeweg 3a, 3902 HB Veenendaal of in het IVN gebouw De Groenhof, Karel Fabritiusstraat 1, Veenendaal. De data van de theorieavonden op de maandagen in februari en maart vindt u in de bijlage.

 

De data van de praktijklessen die hoofdzakelijk op zaterdagmorgen plaatsvinden, worden in overleg vastgesteld, voorzover de behandeling van de bijenvolken dat toelaat, maar een planning van de data vindt u in de bijlage. De praktijkbijeenkomsten zijn voornamelijk in Veenendaal, maar ook in Hoogland en Bunnik (fruit). Er zal zoveel mogelijk gezamenlijk naar deze plekken worden gereisd.  

 

Na afloop van de cursus zult u in staat zijn zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar de eerste potjes honing kunnen oogsten. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk eindexamen, waarbij na voldoende resultaat een diploma zal worden uitgereikt.

 

Wanneer u gedurende de cursus besluit om lid te worden van de bijenvereniging van Veenendaal, ontvangt u een bijenzwerm meestal in mei. Voorafgaande hieraan bezoeken wij een winkel voor bijenteeltmaterialen zodat u weet wat er te koop is en wat u voor de start van de hobby nodig is, en heeft u een praktijkles gehad hoe raampjes gemaakt moeten worden.

Gedurende de praktijklessen bestaat er een groepsapp, waardoor cursisten ervaringen kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen.

 

Tijdens de praktijk bijeenkomsten wordt gewerkt met verschillende typen kasten en verschillende bijenrassen, zodat u voldoende ervaring kunt opdoen om een keuze te kunnen maken waarmee u wilt gaan werken.

 

U zult tijdens de cursus kennismaken met de oorspronkelijk in Nederland voorkomende zwarte bij. Het is gebruikelijk om de varroamijt die parasiteert op een bijenvolk te bestrijden. Tijdens de cursus wordt echter veel aandacht besteed aan het selecteren van varroaresistente bijenvolken, waar de bestrijding achterwege wordt gelaten.

 

Kosten: € 175,00 inclusief koffie/thee.

 

U kunt het bedrag overmaken op NL97INGB0004834112 t.n.v. Vereniging Veenendaalse imkers  “De Immenhof”  e.o onder vermelding van Basiscursus Bijenhouden 2018.

 

Informatie bij het secretariaat van de NBV/Bijenhuis, Grintweg 273, 6704 AP in Wageningen,

e-mail: onderwijs@bijenhouders.nl, tel.: 0317 422422.

De cursusleider is Henk Kok, Sprenkelaar 4, 3905 WR Veenendaal,

telefoon: 0318-526868 / 06-10939458,

e-mail: h.kok@hccnet.nl


Schrijf u in voor de cursus: Basiscursus

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots