Cursus: Basiscursus

Aantal plaatsen: 20
Aantal plaatsen beschikbaar: 14
Prijs: € 220
Start datum: 12-03-2018
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Deventer
Contactpersoon:Frank Leenen <frankleenen17@gmail.com>
Cursuslocatie:Maatmansweg 3, 7425 NC, Deventer
Routebeschrijving:voor gebruik navigatie naar parkeerplaats: voer Duikerstraat in.
Tel (1):0570652347
Tel (2):0651307928

cursus bijenhouden? Eerst kennismaken.

Heb je belangstelling voor bijen? En heb je daar altijd al eens wat meer over willen weten? Imkervereniging Deventer biedt je de mogelijkheid om kennis te maken met bijen en het bijenhouden. Aansluitend kan je dan een basiscursus imkeren volgen.
Het kennismaken gebeurt in twee informatieavonden. We kijken hoe een bijenvolk zich het jaar rond ontwikkelt en wat de rol van de imker daarin is. Je leert ook wat je allemaal moet weten om succesvol te kunnen imkeren. Hoeveel tijd zit er in de verzorging en wat kost het allemaal om te beginnen aan zo’n hobby? De theoretische kennismaking wordt afgesloten met een praktijkdeel op de bijenstal. Daar neemt elke deelnemer samen met een ervaren imker een kijkje in de bijenkast. 
Ben je zo door de bijen gegrepen dat je ook echt wilt gaan leren imkeren dan kan dat ook in Deventer. Aansluitend aan de kennismaking volg je dan twaalf  praktijklessen en vijf theorieavonden die opleiden tot het NBV- basisdiploma imkeren.
 

Plaats kennismakingsbijeenkomsten: Milieucentrum de Ulebelt Maatmansweg 3 
Data theorieavonden:     maandag 12 en 19 maart van 19.30 uur tot 22.00 uur
Datum praktijkdagdeel:        zaterdag 24 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur
Kosten inclusief informatie materiaal:  €25,-  
Opgave of informatie aanvragen kan via de website: www.imkersdeventer.nl

Als je de kennismaking hebt doorlopen, kun je er eventueel voor kiezen de aansluitende basiscursus bijenhouden te volgen. Die start zondag 8 april om 13.00.

Basiscursus imkeren

De basiscursus in Deventer kun je gaan doen nadat je de kennismakingscursus hebt gevolgd. De kennis die je daar hebt opgedaan is de eerste noodzakelijke basis voor de praktijklessen. Ook wordt van je verwacht dat je in je theorieboek "meeleest"voor elke praktijkopdracht. Onder begeleiding van een ervaren praktijkbegeleider ga je in je bijenvolk aan het werk.. Elke praktijkles wordt kort ingeleid en ondersteund met een praktijkopdracht die je in een werkboekje verder uitwerkt.
Aanvankelijk werk je met ‘een maatje’ samen in het bijenvolk. Dat volk groeit dusdanig, dat het in mei opgesplitst kan worden, zodat je beiden verder gaat met een nieuw kleiner volk. Dit "startende" volk moet je groot zien te krijgen, en daarbij leer je van alles wat je moet weten als beginnend imker. Bij de praktijklessen zijn  praktijkbegeleiders aanwezig zodat je goede ondersteuning krijgt en je uiteindelijk met je eigen, sterke bijenvolk naar huis gaat.

De cursus start op zondag 8 april 2018 om 13.00 met praktijklessen op de bijenstal. Daarna zijn in principe wekelijks, op zondag om 13.00 uur, de vervolglessen, tot de zomervakantie. Let op, door weersomstandigheden en onvoorspelbare volksontwikkeling, kan er een wijziging noodzakelijk zijn in de cursusdata. Enige flexibiliteit in je agenda en goed overleg met je "praktijk-maatje" is daarom zeker nodig.
De verdiepende theorielessen volgen na de zomer,  in september en oktober, met de afsluiting  in november.

Tijd en kosten
Twintig dagdelen van 2½ uur .
Kosten €195,- inclusief: theorieboek, praktijkwerkboek, bijenvolk en het 1e jaar lidmaatschap Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).
Exclusief: eenvoudig imkersgereedschap, bijenkast en overig kastmateriaal


Schrijf u in voor de cursus: Basiscursus

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots