Cursus: Basiscursus

Aantal plaatsen: 45
Aantal plaatsen beschikbaar: 3
Prijs: € 175,00
Start datum: 07-03-2018
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Groep:Drenthe
Contactpersoon:roel broekman <roel.l.broekman@gmail.com>
Cursuslocatie:wilhelminaplein 2, 9411 pc , Beilen
Tel:0593 522767

Groep Drenthe organiseert de Basiscursus Bijenhouden voor alle Drentse afdelingen.

Wij proberen in 2018 in Zuidlaren, Oosterhesselen en Beilen een complete cursus te verzorgen, hetgeen betekent dat er - bij voldoende deelnemers - in Zuidlaren en Oosterhesselen theorie en praktijk wordt gegeven.  Verder vindt er theorieles plaats in Beilen waarvan de praktijk in Pesse  en/of  elders is.  Wij zorgen voor een goede regionale spreiding zodat er altijd een cursusplaats bij u in de buurt is.

 

ER ZIJN VOOR DE BASISCURSUS NOG ENKELE PLEKKEN BESCHIKBAAR: IN OOSTERHESSELEN EN ZUIDLAREN WORDT THEORIE EN PRAKTIJK GEGEVEN. IN BEILEN WORDT DE THEORIE GEGEVEN VOOR DE PRAKTIJK IN PESSE!!

MELD U ZICH ZO SPOEDIG MOGELIJK AAN OF NEEM TELEFONISCH CONTACT OP!

 

De organisatie van deze cursus wordt verzorgd door Groep Drenthe van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. In deze groep werken de Drentse afdelingen die bij de NBV zijn aangesloten intensief samen. Bij deze groep behoren: Zuidlaren, Assen, Emmen, Oosterhesselen, Beilen, Hoogeveen, Ruinen, De Wijk en Meppel. Tijdens de eerst theorielessen kunt u beslissen bij welke vereniging u zich wilt aansluiten. Deze vereniging zorgt er dan voor dat u een mentor krijgt die u na de basiscursus kan gaan begeleiden als u zelf bijen krijgt. U kunt met uw vragen bij hen terecht. Ook zorgt deze vereniging er voor dat u een bijenvolkje krijgt als u dat nog niet hebt.

Leden van deze afdelingen assisteren bij de praktijklessen, zodat u de afdelingen leert kennen.

Cursusverloop.

In de maanden februari en maart worden een 5-tal theorie lessen gegeven zodat de basiskennis aanwezig is om te begrijpen wat er tijdens de praktijklessen gedaan wordt.

Vanaf april tot en met september worden een tiental praktijklessen gegeven zodat een goed beeld ontstaat wat er voor nodig is een bijenvolk een jaar rond te verzorgen. We beginnen met het kennismaken met het bijenvolk. Herkennen van het broed, voedselvoorraad, gezondheid van het bijenvolk en het verschil zien tussen een werkbij, een dar (mannetje), en de koningin. Het oogsten van honing, de verwerking van oude raten tot bruikbare bijenwas. We sluiten de praktijklessen af met het winter klaar maken van de volken zodat ze goed de winter kunnen overleven. In oktober volgen dan nog een theorieles inclusief examen, waarna u het NBV-diploma krijgt overhandigd.

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt krijgt u gratis het lidmaatschap van de NBV aangeboden en ontvangt u acht keer per jaar het blad Bijen. Dit is een blad van de NBV met allerlei lezenswaardigheden over bijen en alles wat ermeer samen hangt. De kosten bedragen € 175,00 inclusief lesmateriaal (theorie). U bent definitief geplaatst wanneer het cursusgeld is betaald, i.v.m. de planning graag z.s.m. betalen, doch uiterlijk 15 febr. 2018

Dit is exclusief de kosten  van het het cursusboek "Bijenhouden hoe doe je dat"  ( de nieuwste edite) van Friedrich Pohl,  het boekje Bijengezondheid en het praktijkwerkboekje. Dit complete setje kan tegen kostprijs via de cursus worden aangeschaft. De kosten hiervoor zijn 30 euro. Verder moeten er imkerhandschoenen en imkerkleding worden aangeschaft, eventueel kan dit via de organisatie.

De cursus wordt gegeven door gediplomeerde en bevoegde NBV docenten. De theorie wordt verzorgd door onder meer Klaas Sluiman uit Yde.

Uitgebreide informatie, zoals de data en tijdstippen waarop les wordt gegeven, betaling  en wat u verder nog nodig heeft om de lessen te kunnen volgen krijgt u zo spoedig mogelijk na inschrijving, maar niet voor november 2017.

Met vriendelijk groet,

Roel Broekman

tel: 0522 451290


Schrijf u in voor de cursus: Basiscursus

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots