Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 175
Start datum: 04-02-2021
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
onafhankelijk leraar bijenteelt
Contactpersoon:Wim van Rooijen <wimvr41@gmail.com>
Cursuslocatie:Mr.P.S.Gerbrandystraat 12, 3214XM, Zuidland
Tel (1):0181452464
Tel (2):0620390263
NBV Diploma

Basiscursus Imkeren.

U wilt imker worden?

Dan is basiscursus imkeren zeker iets voor u.

Doel 

Het doel van basiscursus bijenhouden is om de aspirant imkers te leren verantwoord met bijenvolken om te gaan en ze vakbekwaam te behandelen. Aan het einde van de cursus bent u in staat uw eigen volk te verzorgen.

Theorie en Praktijk

De basiscurus bestaat uit 7 theorie-en 11 praktijklessen, die gedurende het bijenseizoen worden gegeven door een gediplomeerde leraar bijenteelt met meer dan 40 jaar ervaring.

Om voldoende kennis van en werkervaring met de bijen te krijgen, is deelname aan de lessen verplicht. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen, waarna u het landelijk NBV erkende diploma krijgt overhandigd.

In de loop van de cursus krijgt u in tweetallen een bijenvolk onder uw hoede, dat u samen verzorgt. Bij voldoende bekwaamheid , indien u dat wenst, krijgt u een eigen volk.

De cursus begint in de 1e week van februari en eindigt in oktober..

Theorielessen.

Tijdens de theorielessen, die in februari en maart, 's avonds di.of do. ( 19.00 u - 21.00 u), leert u hoe een bijenvolk leeft en verzorgd moet worden. Ook leert u wat het belang is van de insectenwereld in het algemeen en de honingbijen in het bijzonder. Veelaandacht is er voor de flora in de leefomgeving enhoe de bijen zich voeden.

De theorielessen worden gegeven in de vorm van colleges, ondersteund met een powerpoint presentatie met ruime mogelijkheden tot het stellen van vragen.

Praktijklessen 

Tijdens de praktijklessen, meestal op zaterdagmiddagen, leert u hoe een volk verzorgd moet worden. Belangrijke onderdelen van de lessen zijn: het voorkomen van zwermen, het maken van nieuwe volken, het gezond houden ervan. De oogst van honing met de bewerking ervan en het zelf maken van honing-en broedkamerraampjes.

Een imker met ervaring ondersteunt en helpt de leraar bij het begeleiden van de cursisten. 

Tijdens de praktijklessen worden er aantekeningen gemaakt van uw vorderingen. Mede bepalend voor het behalen van het diploma is de presentie en het cijfer van het theoretische examen.

U bent dit jaar gratis lid van de landelijke NBV en ontvangt gratis het vakblad 'Bijenhouden'. U staat ingeschreven op Imkernieuws, de digitale nieuwasbrief van de NBV.

Kosten:

Cursusgeld € 175,00 exclusief het lesmateriaal: 1 map Honingbij en bijenvolk +handboek praktijk € 25,00

De bijkomende kosten benodigdheden voor de praktijklessen: imkerpak, handschoenen,beitel, beroker en veger + € 100,00. De meeste materialen worden meerdere jaren gebruikt.

N.B. * I.v.m. het Coronavirus houden we ons strikt aan de corona maatregelen door de Overheid gesteld

Voor nadere informatie kunt u mailen naar  wimvr41@gmail.com  Tijdens het bijenseizoen kunnen we communiceren via groepswhatsapp. 

 


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.