Cursus: Basiscursus ImkerenWachtrij

Aantal plaatsen: 13
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 200
Start datum: 10-02-2020
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Noord-Holland Noord
Contactpersoon:Marga Lont <malont@quicknet.nl>
Cursuslocatie:Jan Verfailleweg 620, 1783 BW, Den Helder
Routebeschrijving:Natuur- Milieu Educatief Centrum "De Helderse Vallei" bij de Donkere Duinen in Den Helder
Tel (1):0613204193
Tel (2):0223660395
NBV Diploma

 

De Bijenteeltcursus 2020 is ivm. de Coronacrisis afgebroken en de nieuwe cursus voor 2021 start in februari 2021. Het is mogelijk om je weer op te geven. De cursisten van 2020 krijgen bij voorrang de mogelijkheid om de cursus te volgen en krijgen hierover bericht.

Deze basiscursus laat je kennismaken met het leven en ontwikkeling van een bijenvolk en geeft de mogelijkheid om na de cursus zelfstandig bijenvolken te gaan houden.

De cursus wordt gegeven door Marga Lont en Reneé van Diessen en start met een theoriegedeelte zodat je goed inzicht krijgt in het leven, de ontwikkeling en functioneren van de honingbij in het bijenvolk, de verschillen leren kennen tussen broed-, honing- en darrenraat en de voedselvoorraad het gehele jaar rond.   

De cursus start met het leren herkennen van alle individuen die in een bijenvolk aanwezig zijn, zoals de koningin, werksterbijen en de darren. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het zwermen: onderscheiden van natuurzwermen en kunstzwermen en de vooral de gezondheid van bijenvolk. Met vergaarde theoretische kennis wordt in onze bijenstal praktijkervaring opgedaan.

De praktijklessen sluiten aan bij de jaarontwikkeling van het bijenvolk en de cursisten volgen deze ontwikkeling door het werken in de bijenvolken. De cursus leert niet alleen het werken met bijenvolken maar ook de gezondheid van de bijen krijgt veel aandacht. De lessen gaan ook over de bijenproducten zoals stuifmeelpollen, propolis, recyclen van de oude raten tot zuivere bijenwas en natuurlijk het oogsten van de honing en daarna het slingeren van de honingramen.

Wij maken gebruik van het losbladig lesboek 'Basiscursus Imkeren' in een mooie map. Dit nieuwe werkboek voor  Theorie en Praktijk is uitgegeven door de NBV. Het lesboek is niet in de prijs van de cursus inbegrepen maar kan wel via de cursus worden besteld Euro 21,50. 

De cursus sluit af met een theorie-examen en de beoordeling van de praktijklessen waarna de uitreiking kan volgen  van het officiële diploma van de NBV.

In het jaar dat de cursus wordt gevolgd is het lidmaatschap van de Landelijke Bijenhoudersvereniging de NBV en ook van de Bijenvereniging Noord-Holland-Noord gratis. Evenals het landelijk verenigingsblad "Bijenhouden" van de NBV dat 6 keer per jaar verschijnt. 

U kunt zich nu aanmelden en u ontvangt daarna snel een bevestiging. Eind januari 2020 ontvangt u uitgebreide informatie over deze basiscursus Bijenteelt.

De theorielessen worden gegeven in Natuur- Milieu Educatief centrum ’De Helderse Vallei’.
Jan Verfailleweg 620 (bij Donkere Duinen) Den Helder en de praktijklessen worden in de BIJENSTAL van de Bijenhoudersvereniging bij Den Helder gegeven.

 

Wilt u meer informatie over de cursus?   

Marga Lont malont@quicknet.nl  06 13204193 Renée van Diessen rrdvandiessen@gmail.com 06 57363422


Voor deze cursus is een wachtrij

De cursus is helaas volgeboekt. Met het invullen van onderstaand formulier maakt u uw interesse kenbaar en wordt u toegevoegd aan de wachtrij. Als er een plaats vrijkomt krijgt de eerstvolgende persoon in de wachtrij de mogelijkheid alsnog aan de cursus deel te nemen.

Wachtrij voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots