Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 216,50
Start datum: 01-02-2022
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Nietap
Contactpersoon:Simon Hofstra <simonsbijen@gmail.com>
Cursuslocatie:Dijkweg 5, 9359 TB, Boerakker
Routebeschrijving:De theorie wordt gegeven in: Westeresch 18, 9301 ZW, Roden, Gebouw 'T Trefpunt op de volkstuinvereniging tegenover de Gamma. Naast de brandweerkazerne is de ingang.
Tel:0637609487
NBV Diploma

De organisatie van de theorie en praktijklessen verandert. De afdelingen Groningen, Nietap en Haren-Paterswolde gaan dit gezamenlijk doen. De cursusprijs is om die reden ook aangepast, de vermelde cursusprijs is inclusief een NBV cursusmap en praktijkhandboek. De theorielessen beginnen doorgaans in februari en aansluitend komt de praktijk aan bod. De data en cursusplaatsen zullen in november van het voorafgaande jaar worden gedeeld met de aangemelde cursisten. 

Na de kennismakingscursus enthousiast geworden over het zelf houden van bijen? Of zoveel interesse dat een basiscursus vanzelfsprekend is? De NBV Afdeling Nietap organiseert ook in 2022 de basiscursus bijenhouden!

De cursus bestaat uit een 6 tal theorie-bijeenkomsten, een 10-tal praktijk-bijeenkomsten, het gehele bijenjaar rond en een afsluitend examen. De theorielessen beginnen om 19:30 en eindigen om ca 21:30.

De theorie wordt gegeven in: Westeresch 18, 9301 ZW, Roden, Gebouw 'T Trefpunt op de volkstuinvereniging tegenover de Gamma. Naast de brandweerkazerne is de ingang.

Theorie:

- Geschiedenis en overzicht van het leven van een bijenvolk,

- Anatomie van de bij, voortplanting,

- Volk in een kast en opbouw van dit volk, 

- Vermenigvuldigen en typen kasten, gereedschap, electronische hulpmiddelen

- Bijenziekten en varroa (zomer)

- Inwinteren (vlak voor examen)

De praktijk zal het jaar van de bij volgen ( april - september ) en is meestal op een dag in het weekeinde, maar soms ook een andere dag als de bijen erom vragen. We volgen de natuur van de bijen.

De praktijk wordt in Boerakker gegeven.

De cursus geeft voldoende kennis om zelfstandig een klein aantal bijenvolken te beheren, de nodige ingrepen te kunnen uitvoeren om de bijen te behouden. Tijdens de cursus wordt een bijenvolk beschikbaar gesteld om mee te oefenen.

Geleerd wordt het omgaan met bijen, met imkermateriaal, zieken en problemen in het bijenvolk herkennen en oplossen. Ook de produkten van bijen en de verwerking hiervan komen aan de orde, zeker niet het minst leuke deel!

De theorie wordt gegeven bij het clubhuis van de volkstuinvereniging, de praktijk bij een praktijkleraar in kleine groepen. Het afsluitende examen is een erkend diploma van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Inschrijven voor de cursus geeft recht op een jaar lang lidmaatschap van de Nederlande Bijenhouders Vereniging en je ontvangt het blad Bijenhouden 6x dat jaar en je hebt dezelfde voordelen als alle andere leden.

In de loop van de cursus is er een mogelijkheid om een bijenvolk van de vereniging of een van de leden over te nemen. In dat geval zal je de nodige gereedschappen ook zelf moeten aanschaffen, dat is niet bij de cursus inbegrepen.

 

De theorielessen worden gecombineerd met de theorie van Haren-Paterswolde en Groningen en zullen op de volgende dagen gehouden worden: (De dinsdag en donderdag wordt dezelfde les gegeven, onderling wisselen kan.)

dinsdagen en donderdagen:
Theorie les 1     1 feb, 3 feb,
Theorie les 2     15 feb, 17 feb,
Theorie les 3     1 maart, 3 maart,
Theorie les 4     15 maart en 17 maart.
Afspraken voor de praktijk bij de praktijkleraar
Therorieles 5     14 en 16 Juni, 
Examen:     13 of 15 september, of gezamelijk op een datum. Plaats nog niet bekend.    
 
Voor de theorielessen wordt gebruik gemaakt van het losbladig systeem van de NBV. Het praktijkgedeelte maakt hier ook gebruik van. De mappen worden gezamelijk ingekocht en voor aanvang van de cursus uitgedeeld.
 

 


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.