Cursus: Basiscursus ImkerenVol

Aantal plaatsen: 14
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 250
Start datum: 25-01-2022
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Imkers Haarlemmermeer
Contactpersoon:Wout van der Werf <wout@bijdebijen.nl>
Cursuslocatie:Spieringweg 710, 2142ED, Haarlemmermeer (Cruquius)
Routebeschrijving:Parkeren bij het Pannekoekenpaviljoen. Vanaf daar het paadje links langs het pavilhoen nemen en na 300 meter het schelpenpaadje naar links.
Tel:06-14462295
NBV Diploma

Basiscursus imkeren: wat leer je en wat kun je daarna?

Opbouw van de cursus
De cursus is opgedeeld in theorie (vanwege Covid online via Zoom) en praktijk.

Theorie: de bagage die je nodig hebt
In het eerste theoriedeel maak je uitgebreid kennis met bijen en natuurlijk de honingbij in het bijzonder. Je krijgt voldoende begrip van de jaarcyclus van een bijenvolk met en zonder het ingrijpen van de imker.

Je leert ook over bijenvirussen en over de grootste bedreiging van de honinngbij: invasieve exoten. De bekendste daarvan is de varroamijt. Dit heel kleine beestje richt grote schade aan in bijenvolken. En, net als de teek bij mensen, brengt hij ziektes over. Je leert in deze cursus gangbare methodes van bestrijding van de varroa, maar ook waarom sommige imkers kiezen voor andere methoden of zelfs helemaal ophouden met bestrijding.

Praktijk: werken in de bijen
In het praktijkgedeelte ga je van begin af aan al zelf werken in de bijen. Uiteraard goed voorgelicht en onder begeleiding. Je leert stuifmeel, nectar en de verschillende broedstadia te herkennen. Want van ei tot bij duurt maar liefst 21 dagen. Dan slaat in het voorjaar ineens de stemming in het volk om: ze willen zwermen. De oplettende imker herkent op tijd de signalen en ziet dat aankomen. Tijdens de cursus leer je een methode van zwermverhindering: het maken van een kunstzwerm. Dat is meteen ook het moment dat je een eigen volk kunt krijgen. Als je dat wilt en er plek voor hebt natuurlijk…

Na de zwermperiode keert de rust weer terug in de kast. We komen bij de periode van de eerste en tweede honingoogst, gaan honing slingeren en aan het eind van de zomer gaan we alweer inwinteren’.
Doordat je een heel jaar meemaakt in de cyclus van een bijenvolk en alle stappen doorloopt, ben je daarna in staat om zelfstandig te imkeren. Uitgeleerd raak je in imkeren nooit, maar een solide basis is dan gelegd!

Bij & Biodiversiteit
Tijdens deze cursus staan we vaak stil bij stuifmeel en nectar producerende planten. Bijen kunnen tenslotte niet zonder. Wat deze cursus iets anders maakt dan de gemiddelde basiscursus, is dat we ook uitgebreid aandacht geven aan de huidige biodiversiteitscrisis en het in hoog tempo verdwijnen van insecten. Welke rol kan je hierin als imker spelen?

Voor wie?
Imkeren is een heerlijke buitenactiviteit voor doeners die ook graag hun hersenen gebruiken. Bij imkercursussen is de verhouding man/vrouw ongeveer 50:50. Honing wordt vaak gezien als leuke bijkomstigheid, de drive om te gaan imkeren is vaak om in verbinding met de natuur te staan. Uiteindelijk heeft elke imker zijn eigen verhaal en motivatie. We zijn benieuwd naar die van jou!

Zelf geen plek voor een bijenvolk?
Misschien heb je zelf geen plek om een bijenkast te plaatsen, maar lijkt het je wel leuk om na de cursus mee te draaien in de zwermdienst of de verzorging van bijenvolken op het Bijenpark in de Cruquius? Ook dan past deze cursus bij jou!

Cursusdata:
De cursus heeft vanwege Covid twee startdata: 15 en 25 januari. Je kunt zelf kiezen op welke van de twee je aanwezig wilt zijn.

Zaterdag 15-jan 13:00 uur Theorie Kennismaking met elkaar en vereniging, Theorie: wat is bijenhouden wel & niet, oorsprong van ‘de bij’, Persoonlijke imkeruitrusting
Dinsdag 25-jan 19:30 uur Theorie Kennismaking met elkaar en vereniging, Theorie: wat is bijenhouden wel & niet, oorsprong van ‘de bij’, Persoonlijke imkeruitrusting
Dinsdag 8-feb 19:30 uur Theorie Onze honingbij als superorganisme, de anatomie van onze honingbij.
Dinsdag 15-feb 19:30 uur Theorie Ontwikkeling van ei naar werkster, dar en koningin, de bijen-raat, de leeftijdsafhankelijke taken van de werkster.
Dinsdag 22-feb 19:30 uur Theorie De door de haalbijen opgehaalde grondstoffen: de input, de door de imker geoogste producten: de output, het bijenjaar zonder ingrijpen van de imker.
Zaterdag 26-feb 13:00 uur Praktijk Varroalades lezen, bodems schoonmaken (vervangen), lege bk’s verwijderen, voersituatie controleren, werken met kastkaarten, vroege drachtplanten
Dinsdag 1-mrt 19:30 uur Theorie De plagen en ziekten van onze honingbij, redenen voor ingrijpen door de imker en het bijenjaar met ingrijpen door de imker.
Zaterdag 5-mrt 13:00 uur Praktijk Kastdoeken maken, raampjes maken en insmelten
Dinsdag 8-mrt 19:30 uur Theorie Uitloop van voorgaande lessen, bijenrassen en verenigingen, aanschaf van bijenkasten met toebehoren.
Dinsdag 15-mrt 18:30:00 Theorie Bijenhouden en biodiversiteit
Zaterdag  26-mrt 13:00 uur Praktijk Kennismaken met het bijenvolk. Voorjaarsinspectie, darrenraam inhangen, ruimte geven, vervolg vroege drachtplanten
Zaterdag 16-apr 13.00 uur Praktijk Ruimte geven (kastruimte en kunstraat). 
Zaterdag 30-apr 13.00 uur Praktijk Controle op zwermplannen.
Zaterdag 14-mei 13.00 uur Praktijk Controle op zwermplannen.
ZONDAG! 22-mei 13.00 uur Praktijk Zwermverhindering met vegers.
Zaterdag 4-jun 13:00 uur Praktijk Doppen breken.
Zaterdag 18-jun 13.00 uur Praktijk Honing oogsten en slingeren. Tussentijdse beoordeling varroa besmetting.
Zaterdag 16-jul 13.00 uur Praktijk Honing oogsten en slingeren. Varroa monitoring & bestrijding.
Zaterdag 20-aug 13.00 uur Praktijk Voeren, controle op voedselvoorraad en volkssterkte.
Zaterdag 24-sep 13.00 uur Praktijk Najaar verzorging, controle op voedselvoorraad, volkssterkte, samenvoegen van volken. DIPLOMA UITREIKING
Zaterdag dec 13:00 uur Praktijk Facultatieve les: varroa-monitoring & behandeling
Alle vermelde data onder voorbehoud van wijzigingen.

Uitgebreide cursusinfo:
-
Cursusgids Imker Cursus Haarlemmermeer (pdf)

Inschrijving:
Deze cursus is vooral gericht op aspirant imkers uit de directe omgeving. Daarom verloopt de inschrijving op volgorde van nabijheid. Deelnemers uit de Haarlemmermeer gaan voor, gevolgd door die uit omliggende gemeenten zoals uit de Duin en Bollenstreek of Zuid-Kennemerland. Als voor de start blijkt dat er nog plaatsen beschikbaar zijn voor deelnemers uit andere plaatsen worden die - uiteraard op volgorde van inschrijving - toegevoegd. Deelnemers krijgen hierover zo snel mogelijk bericht.

Afdeling kiezen
Hieronder kun je bij je inschrijving een afdeling kiezen. Als je je inschrijft ben je sowieso het eerste jaar gratis lid van de NBV en ontvang je het blad Bijenhouden. Daarnaast wordt je een jaar gratis lid van het Bijenpark en bijbehorende vereniging in de Cruqiuis (Haarlemmermeer) zodat je daar van alle faciliteiten (honingslingers, ontzegelbakken maar ook slingerruimte) gebruik kunt maken. Je kunt daarnaast ook nog lid worden van een NBV afdeling, maar je kunt daar ook na dit introductiejaar jaar toe besluiten.


Cursus is vol

Helaas is deze cursus volgeboekt. U kunt zich niet meer inschrijven.

Mocht u vragen en/of opmerkingen, neem contact op met de organisator.