Cursus: Basiscursus ImkerenWachtrij

Aantal plaatsen: 12
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 175,00
Start datum: 06-01-2020
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:Veenendaal
Contactpersoon:H.S. Kok <h.kok@hccnet.nl>
Cursuslocatie:Grebbeweg 3a, Veenendaal
Tel (1):0318526868
Tel (2):06-10939458
NBV Diploma

Veenendaal, 14 juli 2019

 

Algemene Cursusinformatie Bijenhouden voor Beginners

 

De NBV (Nederlandse Bijen Vereniging) De Immenhof te Veenendaal organiseert een cursus voor iedereen die belangstelling heeft voor bijen en bijenteelt. Deze cursus begint op maandag 6 januari 2020 en omvat 8 avonden theorie en tenminste 11 ochtenden of middagen praktijk, verdeeld over het jaar. De theorie avonden worden afhankelijk van het aantal aanmeldingen gegeven in de werkruimte van de bijenstal aan de Grebbeweg 3a, 3902 HB Veenendaal of in het IVN gebouw De Groenhof, Karel Fabritiusstraat 1, Veenendaal.  De theorie avonden op maandag starten om 20:00 uur en eindigen om 22:00 uur. De praktijk bijeenkomsten starten bij goed weer om 9:00 uur en eindigen om 12:00. In april kunnen de temperaturen s'morgens te laag zijn zodat we een uur later starten.

 

De data van de praktijklessen die hoofdzakelijk op zaterdagmorgen plaatsvinden, worden in overleg vastgesteld, voorzover de behandeling van de bijenvolken dat toelaat, maar een planning van de data vindt u in de tweede bijlage. De praktijkbijeenkomsten zijn voornamelijk in Veenendaal, maar ook in Hoogland en Bunnik (fruit) en Leersum. Er zal zoveel mogelijk gezamenlijk naar deze plekken worden gereisd. We bezoeken de heide bij Stakenberg (Nunspeet) als de heide dat toelaat en de vergunning wordt afgegeven.

 

Na afloop van de cursus zult u in staat zijn zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar de eerste potjes honing kunnen oogsten. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk eindexamen, waarbij na voldoende resultaat een diploma zal worden uitgereikt.

 

Wanneer u gedurende de cursus besluit om lid te worden van de bijenvereniging van Veenendaal, ontvangt u een bijenzwerm meestal in mei. Voorafgaande hieraan bezoeken wij een winkel voor bijenteeltmaterialen zodat u weet wat er te koop is en wat u voor de start van de hobby nodig hebt, en heeft u een praktijkles gehad hoe raampjes gemaakt moeten worden.

Gedurende de praktijklessen bestaat er een groepsapp, waardoor cursisten ervaringen kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen.

 

Tijdens de praktijk bijeenkomsten wordt gewerkt met verschillende typen kasten en verschillende bijenrassen, zodat u voldoende ervaring kunt opdoen om een keuze te kunnen maken waarmee u wilt gaan werken.

 

U zult tijdens de cursus kennismaken met de oorspronkelijk in Nederland voorkomende zwarte bij. Het is gebruikelijk om de varroamijt die parasiteert op een bijenvolk te bestrijden. Tijdens de cursus wordt echter veel aandacht besteed aan het selecteren op varroaresistente bijenvolken, zodat de daadwerkelijke bestrijding achterwege wordt gelaten.

 

Kosten: € 175,00 inclusief koffie/thee.

 

U kunt het bedrag overmaken op NL58INGB0002595860 t.n.v. H.S. Kok onder vermelding van Basiscursus Bijenhouden 2019.

 

Informatie bij

Henk Kok, Sprenkelaar 4, 3905 WR Veenendaal,

telefoon: 0318-526868 / 06-10939458,

e-mail: h.kok@hccnet.nl

 

Opgeven voor de cursus kan via de website

https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus


Voor deze cursus is een wachtrij

De cursus is helaas volgeboekt. Met het invullen van onderstaand formulier maakt u uw interesse kenbaar en wordt u toegevoegd aan de wachtrij. Als er een plaats vrijkomt krijgt de eerstvolgende persoon in de wachtrij de mogelijkheid alsnog aan de cursus deel te nemen.

Wachtrij voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots