Cursus: Basiscursus ImkerenWachtrij

Aantal plaatsen: 64
Aantal plaatsen beschikbaar: 0
Prijs: € 100
Start datum: 11-01-2021
Direct naar aanmeldformulier
Contactgegevens
Afdeling:DE KORENBLOEM
Contactpersoon:ing. Rob W. le Mair <RobWleMair@gmail.com>
Cursuslocatie:Grintweg 273, 6704 AP, Wageningen
Routebeschrijving:In het BIJENHUIS. Zij-ingang links ca. 15 m om de hoek.
Tel (1):0644746126
Tel (2):0644746126
NBV Diploma

Basiscursus bijenteelt Renkum 2021

 

cursusinformatie

De cursus zal volgens de richtlijnen van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) worden uitgevoerd. De cursus gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van zes in groepen van maximaal 20.  ’s Avonds van 19.30 oor tot ca. 21.00 uur op maandag t/m woensdag afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Zaal open van 19.15 tot 21.15.

De datums voor de zes theorielessen op maandag zijn 11 jan, 18 jan 25 jan 1 feb 8 feb 22 feb 2021.

De dinsdag- en woensdagavondles is telkens 1 dag later dan de datums hierboven.

De praktijk momenten zullen op zaterdag zijn en 1 op woensdagavond , en  worden na overleg bepaald.

De eerste les is een gratis kennismaking les, het cursusgeld dient voor de tweede les voldaan te zijn op rekening.

NL42 ABNA 0424 3523 97 t.n.v. R.W. le Mair.  De theorie lesstof wordt na betaling digitaal toegestuurd.

Praktijklessen worden uitgevoerd met volken van de docent. Ook worden deelnemers in de gelegenheid gesteld zelf een volkje op te kweken. Kweekvolkjes op 3 ramen (zonder kast) met een gemerkte en geknipte ras koningin en broed op drie HK ramen zijn via het bijenhuis te koop.

Er wordt gestreefd naar een WhatsApp groep voor vragen en antwoorden en organisatorische communicatie. Basis Imkeren Renkum (BIR 2021).

Na gunstige uitslag van het eind examen wordt het diploma uitgereikt op de regionale honingkeuring in de regio Veluwe Zuid.

Globale informatie over de cursus en het bijenhouden.

De Bijenteeltcursus 2021 laat je kennismaken met het leven en ontwikkeling van een bijenvolk en geeft de mogelijkheid om na de cursus zelfstandig bijenvolken te gaan houden.

De cursus start met een theoriegedeelte zodat je goed inzicht krijgt in het leven, de ontwikkeling en functioneren van de honingbij in het bijenvolk, de verschillen leren kennen tussen broed-, honing- en darrenraat en de voedselvoorraad het gehele jaar rond.   

De cursus start met het leren herkennen van alle individuen die in een bijenvolk aanwezig zijn, zoals de koningin, werksterbijen en de darren. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het voorkomen van zwermen: onderscheiden van natuurzwermen en kunstzwermen en de vooral de gezondheid van bijenvolk. Met vergaarde theoretische kennis wordt ook praktijkervaring opgedaan.

De praktijklessen sluiten aan bij de jaarontwikkeling van het bijenvolk en de cursisten volgen deze ontwikkeling door het werken in de bijenvolken. De cursus leert niet alleen het werken met bijenvolken maar ook de gezondheid van de bijen krijgt veel aandacht. De lessen gaan ook over de bijenproducten zoals stuifmeel (pollen), propolis, recyclen van de oude raten tot zuivere bijenwas en natuurlijk het oogsten van de honing en daarna het slingeren en verwerken van de honing.

Wij maken gebruik van het losbladig lesboek 'Basiscursus Imkeren' en het Theorieboek "Honingbij en Bijenvolk" en aanvulling. Ook te koop als combinatie aanbioeding in een mooie ordner.Het lesboek is niet in de prijs van de cursus inbegrepen maar kan men bestellen via de NBV site.

De cursus sluit af met een theorie-examen en de beoordeling van de praktijklessen waarna de uitreiking kan volgen  van het officiële diploma van de NBV.

In het jaar dat de cursus wordt gevolgd is het lidmaatschap van de Landelijke Bijenhoudersvereniging de NBV en ook van de Bijenvereniging Renkum-Oosterbeek gratis. Evenals het landelijk verenigingsvakblad "Bijenhouden" van de NBV dat 6 keer per jaar verschijnt.

U kunt zich nu aanmelden via de NBV site https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus-imkeren

Dan naar beneden scrollen tot Wageningen (afd. Renkum / Oosterbeek )

Na aanklikken van de Afdeling Wageningen (afd. Renkum / Oosterbeek ) : weer naar beneden scrollen tot het aanmeldingsformulier.. Uw gegevens invullen en opsturen.

 

U ontvangt daarna een bevestiging. Eind  2020 ontvangt u uitgebreide informatie over deze "Basiscursus Bijenteelt".

De theorielessen worden gegeven in het "Bijenhuis". praktijklessen in de bijentuin naast het "Bijenhuis" te Wageningen.

 

Wilt u meer informatie over de cursus?   Rob W. le Mair RobWleMair@gmail.com of 0644 746 126 .

 

 

Voor deze cursus is een wachtrij

De cursus is helaas volgeboekt. Met het invullen van onderstaand formulier maakt u uw interesse kenbaar en wordt u toegevoegd aan de wachtrij. Als er een plaats vrijkomt krijgt de eerstvolgende persoon in de wachtrij de mogelijkheid alsnog aan de cursus deel te nemen.

Wachtrij voor de cursus: Basiscursus Imkeren

Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.
Van welke afdeling wilt u lid worden? Keuze is niet verplicht voor cursusdeelname.
(dd-mm-jjjj)
Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots