Cursuslocaties:

Basiscursus Honing en was

Basiscursus honing en was


Doelstelling
Cursisten kennen alle aspecten van het oogsten en verwerken van honing en was.Ze kunnen de richtlijnen van HACCP toepassen in hun eigen imkerij.

Doelgroep
Imkers die de basiscursus imkeren hebben gevolgd, eventueel de cursus voortgezet imkeren en die voor de eerste of tweede keer honing/was gaan oogsten.

Cursusinhoud
Drie dagdelen waarin de cursisten hun eigen praktijk van honing en was oogsten en -verwerken kritisch onderzoeken. Het proces van honingverwerking wordt tijdens de cursus zoveel mogelijk daadwerkelijk uitgevoerd.

Onderdelen
Volken voorbereiden
Dracht
Maagdelijke raat gebruiken
Varroa-bestrijdingsmiddelen
Behandeling kast
Bijenuitlaat
Honingraten gereedmaken
Ontzegelen
Slingeren
Zeven
Afschuimen
Crème-honing maken?
Oppotten
Etiketteren
Slinger schoonmaken
Raten opslaan
Honing opslaan.

Literatuur
Basisregels hygiëne bij imkeren.
Was smelten
Was reinigen