27-11-2015

De wants

De wants

Tientallen tot honderden van deze wantsen tref ik aan op de plexiglas 'dekplaten' of aan de binnenkant van de geisoleerde daken (hier op een soort isolatiewol) van de bijenkasten. Het begon zo'n drie jaar geleden op 1 locatie in Vorden, maar inmiddels kom ik ze op vrijwel al mijn bijenstanden tegen. Hiermee zie je hoe snel de mens bijdraagt tot de verhuizing van insecten. Navraag leert dat deze wantsen geen kwaad kunnen voor de bijen en hun heil zoeken onder de daken als overwinteringsplaats alsof ze onder het schors van bomen zitten. De Nederlandse naam van dit bijzonder getekende insect is de 'gewone rookwants' of te wel de Rhyparochromus vulgaris. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Reacties

 • willem

  27-11-2015 om 12:05

  mooi beestje ! Mooi laten zitten !

 • Jan van Cadsand

  27-11-2015 om 12:26

  Ik heb 3 meter voor mijn Bijenstand een rij herfst Frambozen staan, Daar op zitten de laatste jaren in de zomer erg veel wantsen op, iets anders gekleurd,
  Groene streepjes, dan op de foto, maar die heb ik nog nooit in de buurt, of op/in mijn bijen kasten gezien.

 • Anoniem

  22-09-2017 om 09:24

  Ook ik trof dit beestje aan op mijn bijenstand die door de provincie als compensatiegronden is ingericht.
  Op deze bijenstand bleken ze een voorkeur te hebben voor de afleggerkasten. Helaas ging de ene na de andere aflegger dood. Niet alleen van mij maar ook van mijn mede imkers op die plek. Nu vraag ik mij toch af of ze misschien toch schadelijk zijn voor de bijen of de larven?

 • Anoniem

  07-10-2017 om 17:26

  Ik heb ook van deze wantsen in mijn bijenkasten en een hoop sterfte onder mijn bijenvolken. Ik zou ook graag willen weten of dit diertje daar iets mee te maken zou kunnen hebben.

 • Ben de blogger

  08-10-2017 om 09:53

  Beide berichten over dode bijenvolken in relatie tot de aanwezige wantsen roepen vragen bij me op, zoals:
  - waren het dezelfde wantsen als op mijn foto?
  - ik trof uitsluitend wantsen aan op de dekplanken, niet in de kasten. Hoe is dit bij jullie?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.