25-04-2018

BijenBlog voor NBV imkers

BijenBlog voor NBV imkers

 

Beste volger van het BijenBlog,

Drie jaar geleden ging het BijenBlog life voor leden van de NBV en belangstellenden buiten de vereniging. Het Bijenblog is een waardevolle ondersteuning voor veel imkers. Bijenteeltleraar en imker Ben Som de Cerff heeft met zijn wekelijkse berichten over allerlei facetten van het bijenhouden een groep van inmiddels bijna 3000 enthousiaste volgers. Wekelijks komen er volgers bij. Met het BijenBlog gaat de NBV onverminderd verder. Er verandert wel iets. Wil je het blog blijven volgen dan moet je lid zijn van de NBV. 
Per 1 juni ben je met het NBV lidmaatschapsnummer en jouw wachtwoord verzekerd van toegang.

Wachtwoord paraat

Per 1 juni moet je voortaan inloggen om de blogberichten te kunnen lezen. Als NBV-lid doe je dat op dezelfde wijze als toegang tot ‘Mijn NBV’ met jouw wachtwoord dat hoort bij jouw lidmaatschapsnummer. Weet je het wachtwoord niet meer dan kun je online in de inlogmodule een nieuwe aanvragen. Het lidmaatschapsnummer vind je op jouw ledenpas. Je kunt ervoor kiezen de toegangsgegevens eenmalig toe te voegen in je browser. Vervolgens kun je als lid elk nieuw bericht openen zoals je gewend was.

Voordeel NBV lidmaatschap

Alle volgers van het blog krijgen zoals gebruikelijk de melding van een nieuw blogbericht in de mailbox. Wil je meer lezen dan de introductie van het bericht, dan moet je lid zijn van de vereniging. Wil je het blog blijven volgen, maar ben je geen lid? Meld je dan aan voor het lidmaatschap. Je ontvangt automatisch ook het zes keer per jaar verschijnende blad Bijenhouden. 

Klik hier voor meer informatie over het NBV lidmaatschap en aanmelden.

 

Heb je vragen? Stel ze via het contactformulier.

 

Met vriendelijke imkergroet,

Nederlandse BijenhoudersVerening

 

Reacties

 • Lineke

  25-04-2018 om 14:40

  Mooi is dat! Ik volg de blog altijd graag. Maar dat ik daarvoor nu verplicht wordt om lid van de NBV te worden vind ik bizar. Je benadeelt hiermee dus 3000 enthousiaste volgers. Jammer!

 • Frank Marcus

  25-04-2018 om 14:54

  Dag Ben en NBV

  ik vermoed dat commerciele overwegingen hier aan ten grondslag liggen...

  Jammer, juist in deze tijden lijkt me dit geen goede beslissing.  Sharing is Caring

  Frank

 • Anoniem

  25-04-2018 om 15:02

  En Ben is juist van het delen... vreemde move.

 • Hans Epe

  25-04-2018 om 15:04

  Jammer, heel jammer dat als je lid bent van Imkers Nederland, en niet van de NBV, je buitengesloten wordt.
  Ben bedankt, ik heb veel van je geleerd

 • Marleen de Ruijter

  25-04-2018 om 15:10

  Het lijkt mij logisch gezien de frekwentie en de hoogstaande kwaliteit van de informatie en adviezen dat dat allemaal niet voor niets kan. Ik vind het geheel zeker het bedrag van het lidmaatschap waard.

 • Twan

  25-04-2018 om 15:12

  Jammer... Dat de bijen het moeilijk hebben, is ondertussen wel duidelijk. Er moeten zaken veranderen! Dat betekent dat we de zaken in onze samenleving anders zullen moeten gaan organiseren. Het moet anders in de toekomst. Dus ook m.b.t. de infromatievoorziening.
  Het gratis toegankelijk maken en houden van juiste en waardevolle informatie van professionals, is m.i. juist een noodzakelijke verandering. Door informatie af te schermen en niet gratis ter beschikking te stellen, gaan we helaas verder op een weg die in het verleden misschien normaal was, maar die in de toekomst, die juist vraagt om een hele andere insteek, enkel zal bijdragen aan het instandhouden van zóveel onwenselijke situaties.
  Ik hoop dat er kan worden teruggekomen op dit besluit.

 • Anoniem

  25-04-2018 om 15:14

  Ja dat is inderdaad vervelend, maar we profiteren allemaal wel van de nbv en het werk wat zij voor ons doen. En volgens mij kan dat niet allemaal gratis en die 60 euro heb ik er wel voor over. Misschien kan imkers Nederland zich dan ook aansluiten bij de NBV.

 • Erik uit Weert

  25-04-2018 om 15:42

  Belangrijke vraag. Hoeveel van de 60 euro komt bij Ben terecht? Ik vind het niveau van de blogs en de informatie een euro van elke NBVér waard. Is Ben gegund voor zijn inspanningen.

 • Piet

  25-04-2018 om 15:51

  Beheer, onderhoud van de site en de vergoeding voor Ben etc. MOETEN betaald worden. Dan is het voor mij ook heel logisch dat een ieder zijn bijdrage moet leveren...
  (Ik wil ook graag GRATIS boodschappen doen bij Albert)

  .

 • Bart Pietersma

  25-04-2018 om 16:16

  Heel goed dat je lid moet zijn van de NBV
  Deze info is immers ook een service via NBV.
  Ik pleit voor ook het maandblad Bijen digitaal te doen
  dan kan wellicht het lidmaatschap geld ook omlaag.

 • Roel

  25-04-2018 om 16:23

  Jammer, zelf lid van een BHV maar niet NBV.
  Dit laat weer eens de commercie binnen NBV zien.
  Wellicht nieuwe risico's dit tgv Bijenhuis afgedekt moeten worden

 • Piet

  25-04-2018 om 16:38

  Roel, begrijp jij niet dat alle kosten betaald moet worden?? Wat heeft dit onderwerp te maken met het Bijenhuis.
  (misschien oudzeer?)

 • Thea Burgert

  25-04-2018 om 17:09

  God zij dank nog een aantal positievelingen. Hier wordt door Ben en anderen veel liefdewerk verricht. Uit eigen middelen wordt er veel werk verricht om dit aan ons te geven en om de bijenstand te verbeteren. jammer hoor ,al die boze mensen.
  realiseer je hoe belangrijk de bijen zijn.

 • Ina ter Haar

  25-04-2018 om 17:19

  Er zijn veel imkers die het niet nodig vinden lid van de NBV te zijn. Toch wordt daar veel geregeld en georganiseerd, zoals Bijen Gezondheids Coördinatoren. Zou mooi zijn, dat iedereen zegt, dat alles doorgaat zonder een cent bij te dragen. Goede zaak om
  mensen aan de NBV te binden.
  Ben complimenten voor je geweldige bijdrage aan kennis verspreiden o.a. via dit Blog.

 • Anoniem

  25-04-2018 om 17:29

  Goeie beweging; eindelijk eens iets extra's voor de NBV leden!

 • Rikkie

  25-04-2018 om 17:31

  Kan ik dan ook gastlid worden van landelijk NBV?

 • Gerda

  25-04-2018 om 17:45

  Jammer, heel jammer. Met heel veel plezier volg ik Ben vanuit Frankrijk. En ja, ik was lid van de NBV totdat ik verhuisd/geëmigreerd ben en het niet echt zinvol meer was om lid te blijven van een Nederlandse vereniging.
  Ik zal de berichten, de video's, de tips en de foto's erg missen.

  Ben, heel veel dank, ik heb er enorm van genoten en veel van geleerd!

  Met vriendelijke groet, Gerda

 • Peter van de Vondervoort

  25-04-2018 om 17:46

  Er zijn mensen die alles gratis willen, maar niet willen betalen voor de kwaliteit die geboden wordt. Prima NBV en Ben, ga zo door, straks log ik trouw bij je in. Wie zaait mag ook oogsten! Ik hoop wel dat andere clubs ook toegang gaan krijgen, want verbinden blijft dringend nodig.

 • Anoniem

  25-04-2018 om 18:01

  Jammer dat de NBV met deze actie Ben Som de Cerff een deel van zijn volgers ontneemt
  Is dit nog de vereniging tot bevordering van de bijenteelt ?? zo hij vroeger hete .

 • Ben de blogger

  25-04-2018 om 18:01

  Buitenlandse imkers: ik zal het idee van een gastlidmaatschap voorleggen aan het NBV-bestuur. Imkers aangesloten bij Imkers Nederland, laten de besturen van IN en de NBV eens een bakkie koffie gaan drinken. Ik zal het NBV bestuur adviseren dit te doen, wellicht kan IN participeren in het NBV Bijenblog en kunnen we de site ook ontsluiten voor imkers, die lid zijn van IN. Ik ben overigens lid van beiden, domweg omdat ze allebei goed werk doen voor de Nederlandse imkers. Denk vooral aan onderwijs, voorlichting en bijengezondheid! Groet, Ben

 • Bianca

  25-04-2018 om 18:02

  Jammer, jammer, wel lid, maar overal moeten inloggen maakt het tijdrovender...

 • Anoniem

  25-04-2018 om 18:06

  We betalen ook met z’n allen wegenbelasting. Dan kan het niet dat fietsers en voetgangers vrij toegang hebben op die gebaande wegen? Wat een commerciële onzin. De meesten van ons zullen waarschijnlijk al lid zijn van een imkersvereniging en de weg naar het BijenBlog ligt er al… en wordt echt niet opgeheven zonder een toestroom van een groot aantal nieuwe leden... Echter mogen we het pad niet meer gezamenlijk bewandelen, tenzij…
  Inderdaad: het doel om iedereen op een zo goed mogelijke manier met de bijen te laten werken en up to date te houden is ineens ver buiten beeld. Velen zullen weer hun eigen weg gaan. Gemiste kans. De NBV zou blij moeten zijn dat er zovelen waren die de neus in dezelfde richting wilden zetten en met de reclame die dat voor hun vereniging was... met dank aan Ben!!!

 • Teake

  25-04-2018 om 18:16

  Allereerst de complimenten voor Ben, ik hoop dat ik nog veel van zijn lessen mag volgen.
  Alle niet NBV leden wil ik het advies geven om gewoon lid te worden.
  Als je zo betrokken bent bij het welzijn van de bij dan moet die 60 euro per jaar toch op te brengen zijn.
  Voor niks gaat ze zon op (als je geluk hebt...)

 • Anoniem

  25-04-2018 om 18:24

  Ik doe toch ook maar een stuifmeel balletje in het zakje.. Ik ben 15 jaar hobby-Imker. En lees het blog heel graag. Leef van een minimum inkomen .De 60 euro lidmaatschap + het lidmaatschap van de lokale vereniging maakt 100 eu per jaar. Niet zo veel misschien voor een ander , maar voor mij NET het GELD wat ik juist graag in be BIJEN(onderhoudt) SPULLEN zelf steek. Nu wordt mijn liefhebberij in 1 klap het dubbele zo do duur. Ik ben een loner zoals dat heet.. De blog van Ben heeft me enorm gesteund. Ik vind een vereniging op zich goed en sterk. Ondanks die wetenschap ben ik geen mens die naar gezamenlijke dingen wil. Dus ga dik eigenlijk 5 euro per maand betalen voor de Blog die ik volg. Nu weet ik niet goed wat te doen, voel me een beetje verdrietig. Buitengesloten omdat ik niet gemakkelijk de 60 euro kan betalen...Ik begrijp het op zich wel maar het doet wel zeer. Een soort bijen prik.

 • Anoniem

  25-04-2018 om 18:36

  Ik vind het heel jammer dat goede informatie niet meer belangeloos met iedereen gedeeld wordt. Ik raad vaak beginnende imkers (uit België) aan om de blog te volgen en die gaan zich ongetwijfeld geen lid maken van NBV. Geen nood echter, er zijn genoeg fora waar zeer waardevolle informatie gratis wordt gedeeld. Deze blog had wel als voordeel dat hij heel gestructureerd het bijenseizoen volgt.

 • Edu Vrieze

  25-04-2018 om 18:47

  Jammer dat de NBV niet beseft dat op deze manier veel mensen ondersteund worden en er minder ellende is bij de mensen die geen lid zijn en zo toch de juiste dingen doen met hun bijen. Ikzelf ben al bijna 40 jaar lid en denk dat juist door het blog te volgen, er nog meer mensen lid zullen worden, juist zonder ‘dwang’ van dat het moet omdat je anders niets kunt volgen. Herstel deze fout snel NBV. €60 is voor veel mensen wel veel geld!

 • Sander van Liempd

  25-04-2018 om 18:59

  Een afgezonderd deel speciaal voor leden is heel begrijpelijk, de NBV betaald ook het forum, de site, imkernieuws én de vereniging ondersteund Ben de Blogger... logisch dat ze dat voor de eigen leden willen. Op die manier krijgt mijn lidmaatschap een grotere inhoud dan alleen het blaadje...

 • Robin

  25-04-2018 om 19:00

  Super jammer
  Volde de blog op de voet vanuit belgie
  Ben hier bij 2 verenigingen .en koninklijke vlaamse bijenbond .maar toch bedankt Ben
  Voor al wat je gedeeld hebt tot nu toe
  Nog veel succes nog

 • Robbie uit Brugge

  25-04-2018 om 19:00

  Beste Ben,
  Als beginnend imker vind ik uw blog enorm leerrijk. Ik snap wel dat dit op termijn niet langer kosteloos kan blijven bestaan, maar hoop wel dat er een oplossing komt voor de Belgen en andere niet-Nederlandse imkers die de blog volgen...
  Alvast bedankt!

 • Wim-t

  25-04-2018 om 19:06

  Wat een kansloze actie om dit prachtige blog af te schermen. Graag een heroverweging.

 • Marcel

  25-04-2018 om 19:20

  Ik lees dat de meeste imkers €60 moet dat geen €70 zijn want dat betaal ik namelijk.

 • Victor

  25-04-2018 om 19:23

  Dank je wel Ben. Ik leer een heleboel van je.

  Ik ben lid vd nbv maar steun deze wijziging niet. De redenen zijn in de vele reacties al genoemd. Ik ben nieuwsgierig naar de argumenten achter dit besluit. Misschien dat ik t dan wel begrijp/ ondersteun.

 • Johan

  25-04-2018 om 19:28

  Hallo Ben en Bestuur NBV

  Eindelijk hebben we in Nederland een site waar je als leek informatie kan inwinnen over bijeenhouden, “Het Imkeren”
  Ze hebben er ook nog bijenfilmpjes die de geheimzinnigheid rond imkeren weg neemt.
  Dit maakt het erg praktische en legt de drempel zeer laag om er zelf ook mee te beginnen, een cursus volgen en natuurlijk lid worden van de NBV.
  Zo verwijs ik, bijen geïnterneerde lieden naar NBV.

  Maar straks…moet ik ze verwijzen naar de Koninklijke Vlaamse Imkerbond ( www.konvib.be ) voor bijen noodzakelijke informatie. Ze hebben daar gratis toegang tot imkerbibliotheek.

  Kleine bijdrage kan ik wel begrijpen om kosten te drukken, maar volle 100% lidmaatschapgeld betalen is te veel, jullie leggen de drempel veel te hoog.

  Gegroet Johan, lid van Konvib en NBV

 • Annekee

  25-04-2018 om 19:31

  Fijn....dat het lidmaatschap iets leuks opbrengt!

 • Anoniem

  25-04-2018 om 19:31

  Als de blog middelen moet genereren om te kunnen onderhouden worden, zijn er misschien andere sporen die kunnen bewandeld worden? Laten adverteren op de blog bijvoorbeeld?

 • Anoniem

  25-04-2018 om 19:38

  HET IS GOED ZO, HAD NIET ANDERS VERWACHT VAN DIT JONGE ONERVAREN DAAD KRACHTIGE BESTUUR ? . Maar je moet zo maar rekenen in het land der blinden is een oog koning .DIT IS EEN UITDAGING VOOR IMKERS NEDERLAND OM MET DIT BLOG BERICHT DOOR TE GAAN . DIT TREFT ALLEEN JONGE ONERVAREN IMKERS , DIE LATEN DE MOED DAN EERDER ZAKKEN WANT IMKEREN IS IN HET BEGIN EEN DURE HOBBY. EN ZO STERFT HET IMKEREN EEN STILLE DOOD . KAN HET BESTUUR DE LAATSTE EURO "S OPMAKEN

 • Anoniem

  25-04-2018 om 19:50

  Heel jammer vind ik het... Ik keek steeds uit naar de updates en deze waren altijd interessant! Voor je het weet, moet je bij tal van organisaties betalen voor oa info uitwisseling die ons allen en nog belangrijker... de bijen ten goede komt! Bedankt om je inzichten te delen Ben en meer nog omdat je dit deed voor onze bijen. Gr

 • De Spiegelaere Dirk

  25-04-2018 om 20:00

  Vlaanderen weent.... !

 • Henk

  25-04-2018 om 20:09

  Jammer dat de volle contributie moet worden betaald voor een blog als dit. Goede info. Maar gelukkig is er op internet ook veel te vinden.

 • Gerrit roelofs

  25-04-2018 om 20:31

  Hallo Ben
  Ga door met heldere uitleg

 • Floris

  25-04-2018 om 20:32

  Ja de mensen die in Belgie lid zijn van de KONVIB worden hierdoor ook benadeeld.
  Misschien kun je een samenwerking aangaan.

 • Anoniem

  25-04-2018 om 20:40

  Wat een reacties, Ben het is geweldig je blog te mogen volgen, zeer dankbaar ben ik. Geen lid wel jarenlang liefhebber, leergierig en soms onzeker. de Blog helpt enorm als steuntje in de rug. Waar ik woon zijn weinig imkers. Financiele middelen echt miniem, geld dat over is gaat naar de bijen, niet in het lidmaatschap. 25 euro zou nog te overbruggen zijn. 60 - 75 is teveel. Delen is helen....Zoveel in ons land is al gebonden aan regels en verplichte bijdragen. De bij vliegt vrij, de kennis zou ook vrij gedeeld moeten mogen worden. Dank voor het delen Ben en tot nu toe dank dat ik er vrijblijvend van kon leren en of bevestiging kreeg voor mn eigen handelen, een goede imker maakt op basis van ervaring/kennis uiteindelijk zijn eigen keuzes. Internet biedt de mogelijkheid kennis te delen. Een moedig man/vrouw pakt het imkeren op. Een club met aan de voordeur een internet sleutel die 60/75 kost is niet des bij.Bijen vertrouwen elkaar en zijn sterkt door samen te delen. Alle imkers samen sterk. wel of geen lid. Gewoon en vooral uit liefde voor de zoemende honingbij........

 • Roel

  25-04-2018 om 21:04

  @piet: geen oud zeer; echter €60/jr is significant en wat krijg je ervoor terug?!

  Ben lid van 2 BHV's om goed te kunnen imkeren, de GOEDE Blog van Ben (hulde) maakte me soms attent op zaken die ik.in NBV cursus geleerd heb en weer opgewezen.
  Leren doe je toch door steeds te reflecteren.

  Last but not least:
  - blog infrastructuur is in geld peanuts!
  - content mn goede is te danken aan Ben, hoop dat hij van NBV nu €2 per 10 woorden, €15 per foto en €100/video krijgt
  - nu maar weer in andere media zoeken; was een goede hulp.
  Hopenlijk pakt BIJENCLUB. NL of anderen t gratis op (seizoensgebonden Blog)
  - wellicht zwerven binnenkort wat toegangscodes op Marktplaats rond

 • rick

  25-04-2018 om 21:16

  ik pleit voor een heroverweging waarin recht gedaan wordt aan de waarde van de blog maar ook de toegankelijkheid breed beschikbaar blijft dmv vergoeding vragen (net als bij games of sommige apps). Dat kan wel degelijk!

 • Marc

  25-04-2018 om 21:28

  Jammer dit te horen
  Boos niet, teleurgesteld wel ....
  Mij onder druk laten aansluiten bij eender welke "vereniging" doe ik zeker niet aan mee, ook al zal ik uw blogberichten enorm missen.
  Enerzijds kan ik wel begrijpen dat een vergoeding voor uw vele belangeloze inzet een welkome aanvulling zou zijn op het kostenplaatje
  Indien u een vrijblijvende bijdrage zou vragen aan uw bloglezers, dan zou ik de eerste zijn om een bedrag over te maken, en graag zelfs, maar niet op deze manier

  Ik wens u het aller beste in wat u doet en gaat doen , en een voornamelijk een welgemeende dikke dank U wel voor de vele blogs die u met ons deelde
  Met vriendelijke groeten
  Marc

 • Kees

  25-04-2018 om 21:58

  Heftig hoor, die reacties. Nu ben ik wèl lid van de NBV, want ik vind het belangrijk lid te zijn van een landelijke organisatie, die meer doet dan alleen mijn eigen bijenstal in stand houden. Onderwijs, belangenvertegenwoordiging naar Den Haag en Europa, strijden voor het voortbestaan van het ambachtelijk bijenhouden. Enzovoort, enzovoort. Voor je contributie krijg je niet alleen maar een paar keer per jaar een Bijenblad. Maar dat is niet voor een ieder zichtbaar. En dat kost geld, net als het in de lucht houden van een blog.

  Mooi, Ben, dat heel imkerend Nederland (en daarbuiten) je blogs zo op prijs stelt!

  Er zitten in de reacties ook wel ideeën richting een oplossing. Zoals een gereduceerde bijdrage voor alleen het blog voor niet-leden, dan wel voor leden van een zustervereniging. Of misschien een half jaar gratis registratie voor het blog, met meer info over wat de NBV eigenlijk allemaal doet, en dan beslissen of je lid wil worden. Of zoiets. Iedereen is nu in ieder geval goed wakker geschud, dat wel.

  Maar misschien kan het bestuur van de NBV het eerst maar eens over de zomer heen tillen. 1 juni is wel erg dichtbij.

 • Patrick

  25-04-2018 om 22:08

  Spijtig verhaal. Door het propageren van kennis op een digitale manier kan je een jonger publiek bereiken en zo het aantal leden opkrikken. Duidelijk dat het bestuur nog uit een andere eeuw komt.

 • Diana

  25-04-2018 om 22:10

  Mooie suggestie Kees. En goed samengevat.

 • Irene

  25-04-2018 om 22:20

  Jammer Ben, ik ben geen lid, ik kan dus niet meer uitkijken naar je blogs waarvan ik nog steeds veel leer. En ook van de reacties van de lezers. Een vreemde move in deze tijd van kennis delen om die kennis achter een inlognaam en wachtwoord te verstoppen en tegen betaling bereikbaar te maken. Ik ben benieuwd wat de reden is van deze verandering.
  Bedankt Ben voor je duidelijke en leuke blogs.

 • Anoniem

  25-04-2018 om 22:31

  Was nog niet lang de blog aan het volgen. Spijtig dat je lid moet worden... Ben weer verplicht naar andere forums uit te wijken. Volgers zullen snel dalen hoor!

 • Albert

  25-04-2018 om 22:36

  Jammer! Als beginnend imker had ik er veel aan.
  Tevens een goede promotie voor de imkerij. Toch ook een doelstelling van de NBV?
  Ben bedankt voor de leerezame blogs

 • Andrés

  25-04-2018 om 23:10

  Heel slecht voor de beginnende imkers dit!!!!!!!!!!!
  Ik ben wel lid, en is schaam me hiervoor.
  Domper!
  :-((

 • Wim Cousijn

  25-04-2018 om 23:24

  Ook ik vind deze vorm van gedwongen winkelnering in deze tijd van bedreigde bijenstand een heel foute move van dit bestuur. Ik ben he el blij met Ben's goede werk en geef het bestuur de suggestie mee om twee tarieven te hanteren: eentje voor het volle lidmaatschap (60 euro) en eentje voor het kunnen volgen van Ben's blog ( 20 euro)

 • Anoniem

  25-04-2018 om 23:44

  Het is Zo jammer dat nu ook bijenhouden een industrie begint te worden. Bijencursusbedrijfjes die onder de noemer van de Nbv kunnen vragen wat ze willen, franchise winkeltjes in het hele land , niet te financieren bijenreizen en nu zelfs informatie die niet meer toegankelijk is..waar gaat dit naartoe. Beseft de Nbv dat er straks alleen nog maar bejaarden lid zijn. ?

 • luk belgie

  25-04-2018 om 23:52

  bedankt voor uw goede uitleg,altijd graag bekeken

 • Ingrid

  26-04-2018 om 00:02

  Zelfs Wikipedia vraagt slechts heeeel af en toe om een vrijwillige bijdrage, opdat hun informatie voor iedereen gratis toegankelijk blijft…

 • Mohammed Weert

  26-04-2018 om 02:34

  Zou goed zijn om herhaaldelijk in het kort uit te leggen wat de kerntaken van het NBV zijn.
  Zou veel onnodige wrijving wegnemen.

  Ik heb 60 EUR ervoor over, al is het maar omdat ik verzekerd ben.

 • Henri Nijkamp

  26-04-2018 om 06:09

  Geweldig hoeveel reacties hierop binnen komen.
  Veeeel meer dan op ‘ serieuze ‘ zaken die op deze blog ertoe doen.
  Echt hollands, als het om centen gaat dan ligt het erg gevoelig.
  Ben, je bent een uitvinding in dit digitaal tijdperk.
  Als NBV lid blijf ik jou uiteraard volgen.

 • Francine

  26-04-2018 om 07:24

  Ik ben zeer bewust geen NBV lid vanwege hun gebrek aan strijd tegen gewasbeschermingsmiddelen en het rare gebeuren rond de verkoop van het Bijenhuis. Ga ook zeker geen lid worden, want er is nog niks veranderd. dus de groeten aan deze community en Ben

 • Irja Schierbeek

  26-04-2018 om 07:35

  Ik vind dit heel erg jammer en Nu weet ik dus zeker dat ik mijn lidmaatschap op ga zeggen in december.

 • karin b

  26-04-2018 om 07:43

  Zo jammer! Als Belgische imker heb ik buiten het volgen van de blog, weinig voordeel aan een lidmaatschap. En dan vind ik 60 euro toch wel duur...Bedankt ben voor je gouden raad al die tijd, en hopelijk komt er voor ons, "buitenlanders" iets uit de bus...groetjes,karin b

 • Floris

  26-04-2018 om 07:49

  Naar mijn idee zijn de meeste imkers wat hoger in leeftijd. Het idee om iets online te betalen is voor sommige zelfs nog steeds eng. Misschien heeft zelfs nog niet iedereen een smartphone?

  Tegenwoordig is het betalen voor blogs, filmpjes, series en andere online diensten de normaalste zaak van de wereld. Er zijn hier allerlei services voor.

  Het blog afhankelijk maken van een lidmaatschap lijkt voor een aantal een stap te ver. Helaas is het onmogelijk om 3000 man tevreden te houden. Vaak is het ook zo dat er vaak niemand reageerd totdat er iets te klagen valt. Maar dat terzijde.

  Misschien is het een overweging waard om de blogs ook aan te bieden via bijvoorbeeld een Kickstarter project, een patreon blog, reclame in de videos via YouTube, een cursus aanbieden via bv udemy. Zo zijn er allerlei mogelijkheden om een hobby in een baan te veranderen om zo andere te kunnen voorzien van informatie. Leraren werken niet gratis.

  Een keer minder uiteten in het Jaar en je hebt een heel mooi lidmaatschap. Ook leuk als je niks voor je verjaardag weet te vragen....

 • Hilbrand

  26-04-2018 om 07:57

  Waar gaat het nu eigenlijk om ?
  1. Lidmaatschap van de NBV
  of
  2. Moet Ben betaald worden ??

 • Reggy

  26-04-2018 om 08:11

  Ik heb dit jaar mijn lidmaatschap van de NvB opgezegd, omdat ik de verhouding kosten en en de voordelen van een lidmaatschap ontoereikend vind. We willen allemaal dat er meer imkers komen, maar door deze aanpassingen wordt er meteen een de drempel voor de nieuwelingen opgeworpen. Er zijn nu eenmaal ook mensen die minder kapitaalkrachtig zijn en die vallen nu door deze beslissing weer buiten de boot.

 • yolande

  26-04-2018 om 08:12

  Dat vind ik heel jammer!! ik woon in Oostenrijk en ben imker en hier, zoals het hoort, lid van een imkervereniging. Lees heel graag de berichten van Ben en de ervaringen. Snap het heel goed dat niets voor niets is... maar deze blog te missen is treurig. (ik wil geen lid bij de NBV worden in het buitenland)
  In deze tijd, geloof ik is het uitwisselen van ervaringen iets goeds, maar als het niet anders kann, dan is het zo. Ik wens Ben vriendelijke groeten. Bedankt voor je interessante uitleggingen en...als er nog een mogelijkheid bestaat om toch nog je blog te lezen, laat het me aub. weten.

 • Nick

  26-04-2018 om 08:25

  De blog video’s staan op Youtube; ik zie ze daar voordat het blogbericht eruit gaat. Ben’s video’s zijn geweldig lesmateriaal. Blijven de video’s daar wel beschikbaar of worden ze ook van YT gehaald?

 • Thea Burgert

  26-04-2018 om 08:28

  Prima plan van Wim Cousijn. Een apart bedrag voor het volgen van Ben `s blog.

 • Anoniem

  26-04-2018 om 08:36

  Het idee een vrijwillige bijdrage voor de blog te geven vind ik een goed idee , ik doe dat zeker. ipv lid van de vereniging. Iedere Imker wil graag kennis delen en is collegiaal. Dat leren we van de bijen. samenwerken, delen. verplicht me niet, maar vraag me en ik geef wat ik kan naar draagkracht, (als een stuifmeel bolletje) als 1000+ imkers die nog geen lid zijn maar wel de blog volgen vrijblijvend doneren voor het blog kan de vereniging weer verder en zal een ieder weer vrij kunnen vliegen op eigen gekozen bloem.

 • Ben Hovestad

  26-04-2018 om 08:43

  We de mededeling maar geen uitleg, daar mag men naar gissen. Ik ben lid weliswaar, maar een dergelijke houding stuit mij tegen de borst. Juist door het blog ben ik gaan imkeren en lid geworden van een vereniging. En ik weet dat ik niet de enige ben. De NBV kiest voor beslotenheid, en dat juist in een tijd dat het tegenovergestelde nodig is. Sufferds!

 • Tjeerd

  26-04-2018 om 08:47

  Heel jammer
  Slechte ontwikkeling

 • Anoniem

  26-04-2018 om 09:02

  Een imker met tientallen jaren heeft Ben niet nodig. Maar juist de beginner en overige die de bijen een warm hart toe dragen worden gedupeerd. En juist de beginners zijn niet allemaal lid van de nbv maar van bv van een vereniging in N Limburg. Bij de NBV draait het dus om de centen en niet om het bijen houden aantrekkelijk te maken. Dom dom. Oh wat dom

 • Agnita Jaasma

  26-04-2018 om 09:13

  helaas, bedankt in elk geval voor alle mooie beelden en goede info. De bijen zullen in elk geval geen voordeel hebben van deze move.

 • Thea

  26-04-2018 om 09:17

  NBV, iets meer openheid graag !

 • Aad Bregman

  26-04-2018 om 09:21

  Alleen de zon gaat voor niets op en onder.

 • Niall O'Donovan

  26-04-2018 om 09:22

  Oh, wat jammer. Dit is heel erg jammer. Als (nieuwe) NBV lid ben ik geneigd mijn lidmaatschap op te zeggen.
  In deze digitale tijdperk van open source en kennis delen zou de NBV het juist moeten toejuichen dat deze zeer waardevol informatie bron gratis beschikbaar blijft voor alle inkers, imkers-in-spé en belangstellende.
  Op het moment dat in Europe alle neuzen in de zelfde richting wijzen wat betreft de toekomst van bijen welzijn kiest de machtige NBV om de deur dicht te slaan in de gezicht van velen. Erg spijtig!

  Dit ruikt naar een verkapte leden wervings actie.

  Beste Ben, hartelijk bedankt voor de vele uren kijk en lees plezier met deze zeer waardevol bron van kennis delen.

  Dit ruikt naar een verkapte leden wervings actie.
  Beste imker vrienden, trap er niet in. De video blogs van Ben zijn gewoon op YouTube te bekijken, gratis en voor nop, op zijn eigen kanaal: Ben Som de Cerff.
  Hier is de link: https://www.youtube.com/channel/UC6LgU9kQ9OaeeVYo4mhl7iw/videos?disable_polymer=1
  Heel veel plezier met kijken!!

  Beste bestuur NBV,
  SHAME OM YOU!

 • Freddy

  26-04-2018 om 09:23

  Wat een kansloze actie....
  Ben: Bedankt voor alle info.

 • Frans Bruininx

  26-04-2018 om 09:26

  Hallo Ben,
  Ik heb destijds (vorig jaar) je boek gekocht omdat ik een beginnend imker ben, en ben toen op je blog geattendeerd en heb er veel aan. Ik zou het jammer vinden als ik deze niet meer kan volgen omdat ik geen lid ben van de NBV. Volg trouwens wel cursussen via de NBV nu de cursus koninginnen teelt te Oostelbeers. Hopelijk komen jullie op dit besluit terug.

 • Gaby

  26-04-2018 om 10:01

  NBV heeft dit niet goed ingeschat. Ik ben jaren lid geweest en heb vorig jaar opgezegd omdat de NBV totaal niet zichtbaar was in mijn omgeving (Rotterdam e.o.) Om het anders te verwoorden vroeg ik de NBV 'wat doet u eigenlijk voor mij, behalve een blad sturen waarin m.i. regelmatig informatie staat die niet klopt'. Destijds was de reactie dat NBV probeert te vernieuwen en imkers meer aan de vereniging probeert te binden. Prima natuurlijk, want ik ben nog steeds van mening dat imkers een vertegenwoordiger nodig hebben en dat NBV eigenlijk ook wel noodzakelijk is. Een blog als dit van Ben helpt imkers om hun bedrijfsmethode te verbeteren. Dat is goed voor de imker en goed voor de naam en uitstraling van imkers. We zitten immers niet op slechte imkers met agressieve bijen te wachten en ook niet op imkers die meedoen aan de 'modetrend' van het gaat zo slecht met de bijen. Er is immers niets romantisch aan het houden van bijen, behalve dat het een prachtige en fascinerende hobby is, waarbij bijen nooit volgens het boekje werken. Uiteraard kost een blog tijd en geld, daar wil ik best wat voor betalen. Dat kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld een jaarlijkse bijdrage. Een hernieuwd lidmaatschap gaat me nu te ver, want ik vind dat de NBV hier nog niet klaar voor is. Dit is een leuk, informatief en zinvol blog, maar zo zijn er nog vele andere te vinden waar mensen nu op overschakelen. Weg NBV binding met de imkers. Wederom niet begrepen waar imkers behoefte aan hebben. Had eerst een enquête onder je leden en gebruikers van dit blog gehouden, kun je als NBV een betere inschatting maken van wat er leeft! Gemiste kans. Maar Ben, bedankt en vooral doorgaan!

 • Ko Leijdekkers

  26-04-2018 om 10:06

  Ik begrijp dat men betalende NBV-leden enige exclusiviteit wil bieden. Daar betalen zij - ik ook - immers o.a. abonnementsgeld voor. Dat iedereen die graag Ben's waardevolle blog wenst te volgen dan maar meteen lid moet worden vind ik te ver gaan. Dit zal ook niet gaan gebeuren. Het lijkt mij terecht dat er een bescheiden bijdrage wordt gevraagd. Zelf zat ik te denken aan een tientje op jaarbasis. Zo kan iedereen het blog blijven volgen en levert het ook nog wat op voor de NBV!

 • hero

  26-04-2018 om 10:28

  Beste ben had mijn reactie op je vorige blog geplaatst, al deze reacties had ik wel verwacht, want gisteravond kon ik niet geloven wat ik las, zoals vele ben ik geen lid van een vereniging , wat ik al zei , onze bijen volgen ook hun natuurlijke gang, ze kunnen mensen niet dwingen om lid te worden van de vereniging,!!!!!!!!!!!! jij doet deze blog met liefde wat ik elke keer weer constateer, volg je al heel lang, veel van je geleerd, na eind mei is dat over!!!!!!! heel jammer en triest, groet hero.

 • Anoniem

  26-04-2018 om 11:03

  EEN SUPER IDEE !!!
  Aan Ben voor zijn blog 35 euro per jaar betalen, want deze is zeer leerzaam.
  Plus 1x per jaar 1 F1 volkje kopen van 35 euro
  Dat is samen 70 euro gelijk aan contributie van NBV.
  Dus we gaan dit jaar lidmaatschap van de NBV opzeggen.

 • Arnoud

  26-04-2018 om 11:34

  Prima wijziging.
  Ben met zijn altijd interessante en actuele blogs voor praktizerende imkers en binnenkort alleen nog zichtbaar voor NBV-leden. -via Youtube?- Ben maakt de hoge NBV contributie aantrekkelijk en verdiend een pluim en aandeel.

 • Nolly Spijkerman-Verbeek

  26-04-2018 om 11:42

  Prima actie van de NBV. Wij hebben al vaker aangegeven dat de NBV gedetailleerde informatie over de imkerij zou moeten afschermen. Algemene informatie over bijen en zwermen voor het grote publiek is prima maar inhoudelijk over het imkeren is voor de leden. Daarvoor zijn we lid. Net als bij de consumentenbond. Zoals eerder al geopperd zouden niet leden jaarlijks bv. voor € 10,00 een abonnement op het blog kunnen krijgen.

 • Thea

  26-04-2018 om 13:23

  HERHALING. N.B.V. Dwing mensen niet tot een N.B.V. contributie. Het gaat U leden kosten.. Maar stel een bedrag vast voor het blog van Ben.. Tijd en onkosten mogen ook hier betaald worden.. Maak surf niet gratis mee op het enthousiasme van Ben.

 • Anoniem

  26-04-2018 om 13:25

  De suggestie van Ben voor meer samenwerking tussen NBV en IN juich ik van harte toe!!

 • Arnoud

  26-04-2018 om 14:41

  Beste allemaal, de kosten van Ben voor zijn NVB-blogs. dienen acceptabel te worden bekostigd/betaald uit de jaarlijkse NBV leden-contributies.

 • Anoniem

  26-04-2018 om 16:39

  Wat mij op valt in deze reacties is het volgende:

  Niet NBV leden zijn zeer tevreden over de Blog van Ben, maar willen daar geen eerlijke vergoeding tegen over stellen of doen een voorstel tot een geringe bijdrage.

  NVB leden daar en tegen, op enkele uitzonderingen na, juichen deze toegang juist toe omdat de Blog van Ben een meerwaarde van hun lidmaatschap oplevert.

  Voor sommigen zal een lidmaatschap van 60,00 euro voor de NVB inclusief het blad "Bijen" best een behoorlijk bedrag zijn, maar de prijs van 10 potjes honing kan toch niet te hoog zijn voor het vele werk dat door de NBV wordt gedaan.

  Laten we daarom deze discussie niet langer voeren rondom die paar tientjes maar gezamenlijk, ook met Imkerend Nederland, de belangen van de Bijenhouderij in Nederland verder versterken.

  Zelf ben ik lid van beide verenigingen en volg ook de Vlaamse Imkersbond, daarbij realiseer me terdege dat de jaarlijkse kosten ver onder die van een lidmaatschap van een sportvereniging of een abonnement op bv. Groei en Bloei blijft. Ik heb het er graag voor over en roep u op dat ook te doen.

 • Bart uit Vlaanderen

  26-04-2018 om 16:43

  Ik hoop dat jij, Ben, een samenwerking kunt opstarten met een aantal Vlaamse imkerverenigingen.

  Jouw blog werd in Vlaanderen sterk gevolgd, en het is niet zinvol om lid te worden als Vlaming van een Nederlandse vereniging.

  Ik stel alvast de vraag aan het bestuur van mijn vereniging KONVIB vzw.

 • roel broekman

  26-04-2018 om 16:50

  Ik verbaas me erg over wat hier allemaal geschreven wordt:
  Ik betaal - net als meer dan 7000 anderen mijn jaarlijkse contributie en ben daarvoor lid en krijg daar een organisatie voor die met een minimaal aantal betaalde medewerkers een optimale dienstverlening geeft.
  - men behartigt de belangen van de imkerij in Nederland bij overheden, Brussel
  etc.
  - ik word altijd prima te woord gestaan en verder geholpen ( alleen jammer dat
  degene die de telefoon aanneemt vaak een portie bagger over zich heen krijgt
  zoals nu zelfs van niet-leden die boos zijn.
  Het gaat steeds over "de NBV', wel de NBV is een organisatie van vrijwilligers, in het bestuur en al die afdelingen die van alles organiseren van allerlei cursussen, studiedagen en die regionaal en plaatselijk opkomen voor de belangen van hun leden. En dat allemaal voor niks!
  Allerlei foute beweringen staan hierboven te lezen:
  - Ik heb mijn lidmaatschap van afdeling opgezegd omdat men niks voor mij doet:
  ik zou dan zeggen, bezoek dan de vergadering es, praat es mee en word dan
  actief: samen bereik je meer dan alleen. De vereniging ben jezelf!
  - De verkoop van het bijenhuis komt weer ter tafel: op de algemene vergadering is
  hier vaak over gesproken en uiteindelijk is de zaak verbouwd en later tegen een
  goeie prijs verkocht. Allemaal democratisch genomen besluiten op de algemene
  ledenvergadering en ledenraad. Wie van jullie was er eigenlijk vaste klant in de winkel of de webshop? Nou ik ook vaak niet omdat we in een andere tijd leven.
  - Vrijwillige bijdrage net als Wikipedia, nou m'n neus: er is maar een enkeling die
  daar wat aan bijdraagt, ik zou zeggen stort dan es een vrijwillige bijdrage bij de
  nbv, je bent waarschijnlijk de eerste.

  En dit blog: heel erg waardevol: profiteren wij als leden van, de rest zijn free-riders die voor noppes van deze faciliteit gebruik maken.

  Ik zou zeggen word dan lid, zet je plaatselijk in voor je vereniging en profiteer van alles wat de nbv je biedt, samen staan we sterker in een snel veranderend imker landschap.

 • Margriet

  26-04-2018 om 17:10

  Ook ik zeg: hoe meer leden de NBV heeft hoe meer slagkracht de vereniging heeft!

 • Anoniem

  26-04-2018 om 18:02

  Ontvangt de NBV ook geen subsidie van de Overheid of Europa ?? ( direct of indirect ) hier kan de Blog toch ook van betaald worden , en deel kennis met iedereen vooral de beginnende imkers

 • Anoniem

  26-04-2018 om 18:51

  Spijtige zaak volgde je op de voet op alle media. Ben van Vlaanderen dus geen wijze raad meer van je......

 • Anoniem

  26-04-2018 om 18:55

  Ik heb vandaag mijn lidmaatschap van de NBV opgezegd, weloverwogen.
  Wanneer op zo een slinkse wijze geld in hun laadje moet komen doe ik niet mee, Ben bedankt, door jou ben ik een betere imker geworden.

 • Anoniem

  26-04-2018 om 19:32

  Heeft de ledenraad dit besloten? De verslagen van de bijeenkomsten staan niet online zoals afgesproken.

 • Marcel

  26-04-2018 om 21:30

  Ik heb een lidmaatschap bij het NBV om meerdere redenen, leuk maandblad, vraagbaak en ze vertegenwoordigen de imkers in o.a.a Brussel etc en heeft het NBV een blog van Ben. Zo gaat dat als je lid bent van een Verening, gaaf toch. En dat voor een paar tientjes. Dus mensen ... wordt lid en geniet van de blog. De zon gaat voor niets op, de rest kost knaken.

 • Nancy

  26-04-2018 om 21:42

  Ik vond het altijd geweldig dat iets zo goed gedaan (kort en krachtig) en zo leerzaam toegankelijk bleef voor iedereen. Ik ben ook geëmigreerd naar Frankrijk en heb niets aan een gast-lidmaatschap. Het gaat me niet om de kosten maar om het feit dat dit mij verplicht wordt toegelegd. Deze blog wordt dus gevolgd door een "kringetje van leden", daar hoef ik niet bij te horen.
  Het zou ontzettend mooi zijn als we in de maatschappij van heden, kennis en ervaring toegankelijk zouden kunnen houden. Maar ja...
  Farewell

 • Ben Hovestad

  27-04-2018 om 10:07

  Het blog zou open moeten blijven alleen al om promotionele redenen. Het aantal volgers groeit nog steeds en uit de vele reacties van de volgers kun je al opmaken dat men uiterst tevreden is. De argumentatie dat het blog alleen beschikbaar zou moeten zijn voor NBV leden is een kortzichtige. Juist de NBV in het algemeen is gebaat bij dit blog omdat het een groep potentiële leden bereikt. In dit opzicht is het in mijn optiek belangrijker dan een open dag. Ook het argument dat we hierdoor gedetailleerde informatie kunnen afschermen van de groep niet leden deugt niet. Imkeren leer je door het te doen; ik kan tien keer naar een filmpje kijken van Ben, maar dan kan ik me nog steeds geen ervaren imker noemen. Ook de argumenten over de financiën verdienen hun vraagtekens. Het blog trekt tocht veel volgers naar de site van de NBV. Een blog met zoveel volgers is interessant voor allerlei ondernemers in de bijenbranche.
  Deze beslissing is een foute beslissing die op een foute manier is gecommuniceerd.

 • Henk de Wit

  27-04-2018 om 10:30

  Het lijkt mij niets meer dan normaal dat de site beschikbaar is voor iedereen die daar ook wat voor over heeft. Voor niets gaat de zon soms op. Het lijkt er echter op dat we met z'n allen voor niets van alles willen. Dat kan niet. En diegene die gaan afhaken lijken mij niet de echte imkers behalve die mensen die het echt financieel niet op kunnen brengen. Daar zou een mouw aan gepast moeten worden maar dat lijkt mij niet eenvoudig. De buitenlandse imkers die het blog lezen moeten gewoon lid worden of in eigen land een identieke blog opstarten. Wellicht kan dat via de nationale bonden van Belgie en andere landen zo geregeld worden dat de blog van Ben ook daar beschikbaar is voor hun leden.

 • Anoniem

  27-04-2018 om 11:01

  Waarom hebben we niet 1 overkoepelende organisatie in Nederland die voorop gaat in de strijd voor onze bijen?
  ik ben tevreden lid van de NBV echter vind ik ook dat contributie stevig is en mensen kan af schrikken maar smeer het eens uit 5 euro per maand dan valt toch mee. ik zou er voor willen pleiten dat de nbv samen met onze vlaamse vrienden gaat samen werken.
  verder wil ik de mensen die erg negatief zijn hierover willen vragen om eens na te denken welke mensen ze hiermee teleur stellen die achter de schermen vaak vrijwillig hun bijdrage leveren bij de NBV.
  mensen we hebben 1 doel en dat is een goed klimaat scheppen voor de bij maar ook voor ons mensen!


 • zeP...

  27-04-2018 om 18:16

  Open source is n mooi gegeven
  alles open voor iedereen !
  zoals de dar rond mag vliegen...

 • Ko de Jong

  28-04-2018 om 11:20

  Jammer voor de bijen, Ben en voor mij. Altijd met veel plezier het blog gevolgd. Ik woon in Frankrijk en het fantastische blog was mijn enige bron van informatie. De complimenten aan Ben.
  Jammer dat de NVB zich zo vergist.......

 • K. Boersma

  28-04-2018 om 13:30


  Kijk verder dan die paar tientjes. We staan aan de vooravond van een ecologische ramp. Werk samen en laten we de politiek dwingen tot vergaande maatregelen om behalve onze bijen al het insectenleven te redden i.p.v. muggeziften! Daar hebben we een grote en deskundige vereniging voor nodig. Imkeren is verbinding maken met bijen en natuur. Daar heb je deskundigheid voor nodig en daar is Ben, als NBV docent, een mooi voorbeeld van.
  Als je het niet kunt betalen dan is bijenhouden niet geschikt voor je. Dat kost geld.

 • Geert

  28-04-2018 om 18:43

  Triest. Denk ook aan de hobbyimker met 2 volkjes die het niet doet om de honing. Dank Ben. Dank NBV die me nu maar wat laat aanklungelen......

 • Hnas

  28-04-2018 om 19:03

  Geert,

  word dan lid, aan klungelen... wie betaalt dat alles dan?
  De activiteiten worden betaald door de leden.... dus wij betalen voor jou.....

  Succes met je bijen!

 • Hanneke

  28-04-2018 om 23:01

  Overwoog om mijn lidmaatschap op te zeggen, omdat de NBV te ver van de leden staat en ik de jaarlijkse bijdrage te hoog vind. Dit is de aanleiding om het daadwerkelijk te doen. Domme zet NBV!
  Ben bedankt!! Ik heb echt veel aan je blog gehad!!

 • Jaap

  29-04-2018 om 10:32

  Hanneke,

  hoezo dat de nbv ver van de leden afstaat?
  De nbv ben je ook zelf, laat je es zien op de afdeling waar je lid van bent, word eens actiief, dan kom je er vanzelf dichterbij staan. En je hebt al het NBV blad, het imkerforum, bijenhouders.nl en je kunt met alles in Wageningen terecht.......

 • Gerard

  29-04-2018 om 13:34

  Een geweldige manier om bijen houden meer bekendheid te geven maar de NBV schiet zichzelf in de voet door niet leden de toegang tot de blog te ontzeggen. Jammer, gemiste kans

 • karel

  29-04-2018 om 22:47

  ik heb m'n lidmaatschap opgezegd. Al jaren actief in de plaatselijke vereniging. uit Wageningen geen nieuws of enige vorm van connectie. Bij afmelding het bericht gekregen dat mijn opzegging aan de 'afdeling' doorgegeven is. Helaas is dat de verkeerde 'afdeling'. Ik ben blijkbaar een dolend lid. Lidgeld is belachelijk hoog en een drempel. Organisatie is rommelig opgezet. Afdelingen zijn geen organisatorisch onderdeel; d.w.z. worden afdeling genoemd maar zijn het deels omdat veel verenigingen ook niet-NBVleden hebben.

 • Anoniem

  05-05-2018 om 03:16

  De hoogte van het NVB lidmaatschap is 60 euro per jaar, vergelijk dit eens met andere verenigingen en clubs........

  Gesubsidieerde natuur organisaties waarbij slechts 15% van hun inkomen uit bijdrage leden bestaat:
  Vogelbescherming 27
  Vlinderstichting 50
  IVN 20
  Natuurmonumenten 31

  Ongesubsidieerde organisaties waarbij 100% van hun inkomen uit bijdrage leden bestaat:
  NBV 60
  Groei en Bloei 68
  Jagersbond 165
  Muziek vereniging 198
  Damclub 85
  ANWB 78
  FNV 100
  Politieke partij 80
  Kampeer club 93
  Bibliotheek 67
  Old Timer autoclub 70
  Wieler Tour Club 85
  Handboog schutters 144
  Schietsport vereniging 96
  Voetbal 140

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.