Bijenwerk: Bijenwerk 15 december - 15 februari 2020

terug naar overzicht
Nog één keer de bijenkast openen voor het einde van het jaar. Dat is nodig om het bijenvolk in de korte broedloze periode in de winter te ontdoen van nog zoveel mogelijk irritante varroamijten met behulp van oxaalzuur. Hoe schoner het nieuwe seizoen in, hoe beter.
Bijenwerk 15 december  - 15 februari 2020

Winterbehandeling met oxaalzuur

Het is er nu de tijd voor. In de vorige Bijenwerk editie werd al melding gemaakt dat in gebieden waar al meerdere dagen flinke nachtvorst was geweest, eind november begin december het broed wel uit de volken zou zijn verdwenen. En daarmee de tijd geschikt was om de oxaalzuurbehandeling uit te voeren.

Broedstop
Lang niet overal was het zover. Maar zo tegen de kortste dag van het jaar zijn overal in het land de koninginnen wel gestopt met het leggen van eitjes en hoeft er geen belemmering meer te zijn. Belangrijk is dat het volk op de wintertros zit. Hanteer daarvoor als maatstaf dat dit bij 5 graden Celsius of minder het geval is. In deze tijd is dat in de ochtend vaak wel het geval. Kies niet voor een dag met naar 10 graden oplopende temperaturen, want uitvliegende bijen verliezen veel oxaalzuurkristallen.

Het is belangrijk dat het oxaalzuur op de bijen gedruppeld wordt en dat de werkzame stof onderling wordt doorgegeven in de wintertros. Zitten de bijen lager in de kast dan moet de bovenbak even los worden gemaakt en voorzichtig worden gekanteld. Hoe je tewerk gaat, laat het filmpje in het Bijenblog zien. In het blogbericht ook informatie over de andere wijze van toedienen door middel van sublimeren.

 

VarroMed gebruiken voor de winterbehandeling?

VarroMed gebruiken voor de winterbehandeling?

Het officieel in Europa toegelaten middel VarroMed heeft oxaalzuur als hoofdbestanddeel. Het wordt vooral ingezet voor de zomerbehandeling, maar de gebruiksaanwijzing vermeldt dat het ook geschikt is voor een winterbehandeling.

Zelf oplossing bereiden
Maar zelf een oxaalzuuroplossing maken van de juiste concentratie is heel eenvoudig. Wat de verhoudingen zijn en hoe je de oplossing toedient lees je in Bijenwerk van november.

 

 

Hoeveel volken heb je ingewinterd?

Jaarlijks vinden er via Bijenwerk korte onderzoekjes plaats over hoe imkers hun bijen houden. In dit jaargetijde zijn we benieuwd naar het aantal ingewinterde volken, welke bijenrassen de voorkeur hebben en hoe de varroamijt is bestreden. Doe je ook mee?

Naar enquête >

Bodemla open of dicht?

Dat is een veel gestelde vraag. Een sterk volk op de wintertros trotseert met gemak strenge vorst. Of de la open of dicht is, heeft geen effect. Staan de volken echter op een plek waar de wind vrij spel heeft en waar ook onder de kast flink doorblaast dan is het aan te bevelen de la dicht te doen. Heb je de volken niet dicht bij huis staan, zodat je niet eenvoudig kunt reguleren, dan kun je ervoor kiezen de bodem op een kiertje open zetten. Zeker als de temperatuur in de kast weer toeneemt helpt dat schimmelvorming tegengaan. Zodra er in de loop van januari weer een broednestje gevormd wordt, kun je beter de kast van onderen gesloten houden.

 

Vliegopening vrij houden

Vliegopening vrij houden

Door natuurlijke sterfte of door de oxaalzuurbehandeling kan het gebeuren dat de vliegopening verstopt raakt met dode bijen. Houd dat in de gaten en maak met een stokje de opening weer vrij, zodat de bijen hun reinigingsvluchten kunnen uitvoeren.

Heeft het flink gesneeuwd en is ook de vliegopening toegedekt, laat dat dan zo. Het volk stikt niet. Zelfs als de bodemla gesloten is, komt er via kieren voldoende zuurstof binnen. Als de zon op de sneeuw schijnt en de kast zo gesitueerd staat dat het licht rechtstreeks de kast in reflecteert, kan het gebeuren dat door het felle licht en de warmte de bijen geactiveerd worden en uitvliegen. Eenmaal buiten is de wereld direct anders. Vorst verkleumd ze snel. Ze kunnen bovendien gedesoriënteerd raken door de reflectie en zelfs onderste boven willen vliegen. Daar zijn ze niet op gemaakt en vallen dus in de sneeuw.

 

Wintertros, een bijzonder fenomeen

Wintertros, een bijzonder fenomeen

Geen ander vliegend insect in ons land overwintert als groep of volk. Mieren overwinteren ook als grote kolonie, maar doen dat anders dan bijen. Een soort antivries in hun lichaam voorkomt doodvriezen. Bijen gebruiken hun vliegspieren om warmte te ontwikkelen en houden zo de temperatuur in de tros boven nul.

Ben je geabonneerd op het Bijenblog dan heb je het bericht over het vernuft en regulerend vermogen van dicht op elkaar zittende bijen vast al gelezen. Ben je geen abonnee dan raden we aan dat te worden. In dit bericht wordt uitgelegd hoe de tros zich warm houdt onder barre omstandigheden.

Lees meer over de wintertros >

Volgende Bijenwerk verschijnt half februari

Volgende Bijenwerk verschijnt half februari

De komende twee maanden is er buiten de genoemde oxaalzuurbehandeling weinig te doen in de bijen. Misschien al wat voorbereidingen treffen voor het nieuwe seizoen, dat is het wel zo’n beetje. Geniet van de feestdagen en houd de vinger aan de pols bij de volken. Tegen het eind van de winter komen de eerste drachtplanten weer in bloei. Dan pakt Bijenwerk de draad weer op!

Blijf bij met het BijenBlog

Blijf bij met het BijenBlog

BijenBlogger Ben Som de Cerff volgt de ontwikkeling van de volken op de voet. De tijd van het jaar, invloed van het weer, de dracht of juist het ontbreken daarvan, heeft allemaal effect op wat zich in de volken afspeelt. Het BijenBlog houd je op de hoogte. Heb je vragen, dan kun je die rechtstreeks aan Ben stellen. Dat alles met de bedoeling dat je als starter de best wel complexe materie vlot onder de knie krijgt. 

Gebleken is dat ook de gevorderde imkers met regelmaat berichten van hun gading aantreffen. Je bent immers nooit te oud om te leren. Ontwikkelingen en inzichten in de bijenhouderij staan ook niet stil. 

Meld je aan voor het BijenBlog en ontvang van nieuw geplaatse berichten een melding in jouw mailbox.


Werken met bijen

Deze rubriek volgt de handelingen in bijenvolken op de voet. Maandelijks, gelijktijdig met het verschijnen van Imkernieuws, een nieuw overzicht. De inhoud is gericht op de praktijk, vaak in combinatie met het NBV BijenBlog en met verwijzing naar de inhoud van Bijenwerk in de periode 2013-2017.

De rubriek staat open voor bijvoorbeeld specifieke informatie over bijenrassen, bedrijfs- en teeltmethoden.

Contact over deze rubriek


Bekijk de andere maanden


terug naar overzicht