Bijenwerk: 15 september - 15 oktober

terug naar overzicht
In de volken is de transitie van zomer- naar winterbijen in volle gang. Als het goed is, zijn de varroabehandelingen afgerond. Misschien nog een nabehandeling vanwege de hoeveelheid mijten op de varroalade. Ook het inwinteren moet zijn afgerond. Beoordeel in oktober de volken op sterkte. Voorkom dat te kleine de winter moeten trotseren.
15 september - 15 oktober

Checklist

  • Controleren op varroamijten
  • Controle op volkssterkte
  • Afronden varroabehandeling
  • Afronden inwinteren
  • Muizen roosters plaatsen

Mijten tellen

Mijten tellen

Heeft de varroabehandeling gedaan waarvoor deze was bedoeld? Controle daarop kan op een paar manieren. De eenvoudigste is dagelijks de varroalade bekijken en tellen hoeveel mijten er zijn gevallen. Pissebedden en oorwurmen zijn gek op wat er op lade valt en kunnen het monitoren danig in de war schoppen. Om dat te voorkomen kun je op de lade een karton met kleeflaag leggen. Als ‘sticky board insectenvallen’ is het materiaal online te koop.

Mijtenval per dag

  • Vallen er in september meer dan 10 mijten per dag dan is een nabehandeling met mierenzuur of Hiveclean/VarroMed nodig. Blijft het onder de 10 dan is behandeling niet nodig. De oxaalzuurbehandeling in december zal verder zijn werk moeten doen.
  • Bedenk dat de mijtenval na de behandeling begin augustus van 10 mijten per dag in de maand september evenredig is aan 2500 mijten in het volk. In november staat één gevallen mijt per dag gelijk aan 500 mijten in het volk.

Poedersuikermethode

Controle op het aantal mijten met de poedersuikermethode kan ook. Zoals de naam aangeeft wordt er gebruik gemaakt van poedersuiker. De methode is bewerkelijk, maar geeft goed resultaat. Het levert niet de gevallen mijten op, maar bepaalt de hoeveelheid die zich op de bijen bevinden in het genomen monster van ongeveer 100 stuks. Bij meer dan 5 mijten is actie vereist.

Onderstaand filmpje laat zien hoe het in zijn werk gaat. Het lijkt er af toe hardhandig aan toe te gaan, maar de bijen doorstaan de beproeving.

Bepoederen als alternatief

Poedersuiker is ook te gebruiken als varroabestrijdingsmiddel. Alle bijen in het volk worden bepoederd. Bijen gaan elkaar intensief schoonmaken en verwijderen daarmee ook een klein deel van de mijten.
Op Imkerpedia staat de toelichting en een demo-filmpje.

Grootte van het volk beoordelen

Bij de laatste zomerinspectie werd wel duidelijk welke volken sterk zijn en welke wat minder of veel minder. Er is een bepaalde hoeveelheid bijen in de wintertros nodig om voldoende volume te hebben de temperatuur op het gewenste niveau te houden. De ondergrens voor dat volume ligt op 5000 bijen. Maar dat mag geen uitgangspunt zijn. Streefnaar sterke wintervolken. Die omvatten 10.000 – 15.000 bijen. Natuurlijk wil je alle volken behouden, maar in het geval van zwakkere exemplaren doen we daar geen goed aan. Deze dragen niet bij aan een sterkte bijenpopulatie en het verspreiden van goede genen. De kans dat het volk de winter niet doorkomt, is groot. Mocht dat nog wel lukken dan doen ze er in het voorjaar veel te lang over om op sterkte te komen. Je loopt met zo’n volk eigenlijk doorlopend achter de feiten aan.

Verenigen
In de natuur is het heel gewoon dat zwakkere volken het niet redden. Als imker kun je voorkomen dat ze sterven van de kou, door ze in het najaar al te verenigen met een sterker volk, of met een of meer andere zwakkere. Als de koninginnen van gelijkwaardige kwaliteit zijn, kun je het op zijn beloop laten wie er overblijft. Bij duidelijk onderscheid is de keuze snel gemaakt.
In deze tijd van het jaar is het niet nodig speciale voorzorgsmaatregelen voor het verenigen te treffen. De broedbak met broed en alle bijen zet je zo op een ander volk. Hang de broednestjes boven elkaar. Compleet naast elkaar kan ook. Let er wel op dat er voldoende verzegeld voer in de bovenbak aanwezig is. Mocht je aan het eind van de winter (eind februari) de onderbak willen wegnemen, dan moet er genoeg voer achterblijven om tot in het voorjaar vooruit te kunnen.

Grootte van het volk bepalen

In het filmpje dat wijlen Simon Hummel een paar jaar geleden maakte, laat hij zien hoe een beeld kan worden verkregen hoe groot het najaarsbijenvolk is.

Oud en nieuw

Belangrijk om te vermelden is het maken van onderscheid tussen de jonge, nieuwe volken en oude productievolken. Nieuwe volkjes, die ontstaan zijn uit nazwermen of broedafleggers beschikken over een jonge koningin. Deze volkjes zijn in staat tot ver in september nog door te groeien. Uiteraard moeten ze wel voorzien worden van voer. Jonge moeren gaan langer door met eitjes leggen dan de overjarige moeren in de productievolken.

 

Voorkom inbrekers

Voorkom inbrekers

Er zijn veel wespen aan het eind van de afgelopen zomer. In hun drang om zoetigheid te bemachtigen, hebben ze het op zwaar met nectar beladen thuiskomende bijen gemunt. Ze deinzen er ook niet voor terug om stiekem via de zijkant van de vliegopening de kast binnen te sluipen of zelfs recht door het midden. In het filmpje proberen wespen met andere bijen mee te glippen de kast in.

Let op muizen

Grote schade richten wespen in het algemeen niet aan. Muizen kunnen wel flink tekeer gaan als het ze lukt in een onbewaakte periode binnen te kruipen en zich aan de zijkant of onder de wintertros te nestelen. Ze profiteren van de warmere omgeving in de kast. Er is geen gebrek aan dagelijkse kost van bijen, wasraat plus als toetje nog wat wintervoer. Zorg ervoor dat muizen niet binnen kunnen komen. Ze wringen zich makkelijk door kleine openingen. Een vliegspleet niet hoger dan 7 mm houdt ze buiten. Er zijn ook speciale roostertjes beschikbaar die gedurende de winter voor de vliegopening kunnen worden bevestigd.

 

Blijf de ontwikkelingen van je volken volgen

Blijf de ontwikkelingen van je volken volgen

Het is niet nodig om na de laatste varroabehandeling en het inwinteren de volken voor lange tijd gedag te zeggen. Gebruik in plaats van een houten dekplank een stuk doorzichtig folie of plexiglas. Meestal houden de bijen zich op tegen het folie: warme lucht stijgt immers op. Haal met zekere regelmaat het dak en het isolatiemateriaal eraf en bekijk de ontwikkeling van het volk. Hoe het zich groepeert tot een compacte tros op een koude herfstdag en daar weer van loskomt als de temperatuur stijgt. 
Eenmaal stevig op de wintertros geeft het aantal bezette straatjes een goede indicatie van de sterkte van volk. In de volgende editie van Bijenwerk wordt ingegaan op de WinterAPK: een beproefde methode om de volksterkte in het najaar te beoordelen en daar naar te handelen.

 

Studiedagen ‘Ruimte voor honingbijen en andere bijen’

Studiedagen ‘Ruimte voor honingbijen en andere bijen’

Na het actieve bijenseizoen organiseert de NBV jaarlijks studiedagen op een aantal locaties in het land. Het thema voor dit jaar is ‘Ruimte voor honingbijen en andere bijen’. In de ochtend komen twee ervaren imkers aan het woord. In de middag is er keuze uit verschillende workshops.

Zaterdag 27 oktober is de aftrap in Merkelbeek (Limburg). In november volgen de andere drie in achtereenvolgens Beilen, Breda en Boskoop. Naast kennis opdoen, is de dag ook bedoeld om oude bekenden te ontmoeten, als imkers met elkaar na te praten over het wel en wee van de hobby het afgelopen jaar en wellicht plannen te smeden voor 2019.
Deelnemers wordt een bijdrage gevraagd bij vooruitbetaling van € 20,- voor NBV leden en € 30,- voor niet leden. Klik hier voor meer informatie en online aanmelden en betalen.

  

 

Enquête honingoogst 2018

Enquête honingoogst 2018

Het bijenseizoen 2018 was een heel bijzondere, zeker als het over de honingoogst gaat. Imkers meldden grote opbrengst, moesten vaker dan andere jaren de honingslinger tevoorschijn halen om volle raten te legen voor weer een nieuwe lading. Zelf tijdens de lange droge periode kwamen onze bijen met (blad)honing binnen.

 

We zijn benieuwd naar jouw honingoogst?

Vul de online poll in! 

 

 

 

 


Het NBV BijenBlog voor NBV leden houd je het hele jaar doorlopend op de hoogte van de ontwikkeling van de bijenvolken, van wetenswaardigheden over (honing)bijen en de imkerpraktijk. Blijf ook op de hoogte. Meld je aan!

 

Werken met bijen

Deze rubriek volgt de handeling in bijenvolken op de voet. Maandelijks, gelijktijdig met het verschijnen van Imkernieuws, een nieuw overzicht. De inhoud is gericht praktische handelingen, vaak in combinatie met het NBV BijenBlog en met verwijzing naar de inhoud van Bijenwerk in de periode 2013-2017.

De rubriek staat open voor bijvoorbeeld specifieke informatie over bijenrassen, bedrijfs- en teeltmethoden.

Contact over deze rubriek


Bekijk de andere maanden


terug naar overzicht