Bijenwerk: 15 november - 15 december

terug naar overzicht
Hoge temperaturen houden de bijen nog vrijwel dagelijks in de lucht. En meer dan dat. Er wordt volop gevlogen op nog enkele bloeiende drachtplanten zoals de klimop en hier daar een veldje gele mosterd. Nachtvorsten worden afgewisseld met hoge middagtemperaturen.
15 november - 15 december

Checklist

  • Volken groot genoeg?
  • Voedselvoorraad nog okay?
  • Hoe is het met de mijtenval?
  • Wanneer oxaalzuur toedienen?

De zinnen verzetten

De zinnen verzetten

Onze gang naar de volken is er uit. Het is altijd wennen na weer een intensief bijenseizoen. Afgelopen jaar was wel heel bijzonder. Het en na het andere temperatuur(duur)record werd verbroken. Begin november leek nog het even lente. De kleur van de bomen verraadde dat we volop in de herfst zaten. Onze bijen kenden weinig dagen waarop niet gevlogen kon worden en er geen dracht binnenkwam.

In de komende periode spelen er toch nog zaken waarop gelet kan worden en die helpen om komend voorjaar een goede start te maken. Onderwerpen die ook in de vorige editie van deze rubriek aan de orde kwamen, passeren nog een keer de revue.

Het beperkte bijenwerk biedt gelegenheid voor het volgen van cursussen of studiedagen. Over bijen raak je immers nooit uitgeleerd. Voor januari staan de NBV themadagen in de steigers over koninginnenteelt en die voor bestuivingsimkers, wat we in principe allemaal zijn. Inschrijven voor beide dagen kan al.

Klik hier voor programma en online aanmelden.

 

Winter varroabehandeling met oxaalzuur

Winter varroabehandeling met oxaalzuur

Zo goed als mogelijk verschoond van varroamijten het voorjaar in. Dat is het gevolg van een goed uitgevoerde oxaalzuurbehandeling. Oxaalzuur werkt het beste als er geen broed in het volk aanwezig is. Dus voer je de behandeling bij voorkeur uit nadat de koningin is gestopt met de eilegproductie. Normaal gesproken gebeurt dat na een aangesloten periode van drie dagen met nachtvorst en aansluitend normale of lagere temperaturen. Als vervolgens na drie weken al het broed is uitgelopen kan oxaalzuur worden toegediend. Je hebt de keuze uit het druppelen van in suikerwater opgeloste kristallen op de bijen, of het vergassen, sublimeren, van de kristallen. Dat laatste is iets effectiever dan de druppelmethode, maar de wijze van toedienen vergt meer vaardigheid en – bepaald niet onbelangrijk – je moet jezelf heel goed beschermen tegen de vrijkomende gevaarlijke dampen.

Wel of niet behandelen?

De zomerbehandeling tegen de varroamijten gaf je al een indicatie hoe het is gesteld met de mijtenbesmetting. Zekerheid over de omvang van de populatie krijg je door in deze najaarsperiode gedurende een week de mijtenval te monitoren. Valt er maar één mijt per dag of nog beter per twee dagen op de bodemla, dan is de varroabesmetting zeer laag en kun je de behandeling achterwege laten. 

Tussen en kerst en nieuwjaar behandelen is absoluut geen standaard, zoals dat voorheen werd voorgeschreven. Eerder behandelen is beter. De drie nachten lichte vorst kunnen vroeg in het najaar vallen. Loopt de temperatuur op na de langste nacht (21 december), dan gaat de koningin weer een klein broednestje ontwikkelen en kunnen de mijten zich weer verschuilen. Meer lezen over de oxaalzuurzuurbehandeling en de voorbereiding ervan vind je op de website van de NBV. 

Klik op onderstaande linken voor meer informatie over de  behandeling met oxaalzuur door middel van druppelen en sublimeren:

 

Wintervolk groot genoeg?

Wintervolk groot genoeg?

Hoe de winter zal uitpakken weten we niet. Begin dit jaar was er een late vorstperiode die uiteindelijk aardig nog wat volken het leven heeft gekost. Aanvankelijk leek de wintersterfte mee te vallen, maar het venijn van de winter zat in de staart. De zwakke volken legden alsnog het loodje. De sterfte van een flinke hoeveelheid bijen had voorkomen kunnen worden door een zwak volk in het najaar te verenigen tot een groter geheel met nog een andere zwak of middelmatig volk.. Je hebt weliswaar een volk minder, maar het nieuw samengestelde volk komt sterker in het voorjaar uit de startblokken.

De Winter-APK is eenvoudige controlemethode op volksterkte

Als je het weet hoe groot het wintervolk is, kun je in het ongunstige geval waarbij de kans groot is dat het volk de winter niet overleefd nog handelen om de bijen te behoeden voor sterfte. Als je geen doorzichtige afdeklaag gebruikt, moet je kort de bijenvolken ontdoen van de dakbedekking. Pas je de oxaalzuur-druppelmethode toe dan kun je de twee handelingen combineren. Hoe je bijenvolken waardeert op sterkte en hoe je daarnaar kunt handelen vind je op de website van de NBV in de pagina Winter-APK.

BijenBlogger Ben Som de Cerff maakte onderstaand fimpje hoe je te werk kunt gaan om volken op sterkte te kunnen beoordelen. 

Ging het warme najaar ten koste van de wintervoorraad?

Ging het warme najaar ten koste van de wintervoorraad?

Vliegdagen te over de afgelopen weken. Er waren dagen dat het stuifmeel massaal werd binnengebracht. Maar hoe stond het met de nectar. Was die voldoende om het verbruik tijdens de vlucht te compenseren, of moest er thuis worden bijgetankt? Met andere woorden: werd er van de wintervoorraad gesnoept? De kast liften en vergelijken met anderen op de stand geeft een aardige indicatie. Bij twijfel op een rustige, zonnige dag toch maar kast openen om zekerheid te krijgen. Het gezegde ‘Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden’ is hier van toepassing. Verstoring van het wintervolk is minder kwalijk dan dat het over drie maanden droog staat en verhongert.

Is er fors minder voer dan de gewenste  14 kg dan kun je een voerraam overhangen uit een veel beter bedeeld volk. Is het twijfelachtig noteer dan om welk volk het gaat en inspecteer in de aanloop van het voorjaar regelmatig. Het meeste wintervoer wordt aangesproken in oktober en als de voorjaarsontwikkeling op gang komt in maart.  In de maanden november tot en met februari wordt er amper 1 kilogram per maand verbruikt.

 

 

Voorzichtig denken richting 2019

Voorzichtig denken richting 2019

Vooruitdenken kan nooit kwaad. Hoe wil je het komende jaar met je hobby bezig zijn? Hoeveel volken wil je eigenlijk op je stand of standen: wil je uitbreiden of inkrimpen? Kastmateriaal kom je ’s zomers vaak tekort. Nu heb je veel in de opslag en kun je niet bevatten dat alles over een paar maanden weer in gebruik is. Is het nog in goede staat, moet er worden bijgekocht of maak je het zelf? Misschien moet er wat geschilderd worden. Daar is nu vast meer tijd voor.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Het NBV BijenBlog voor NBV leden houd je het hele jaar doorlopend op de hoogte van de ontwikkeling van de bijenvolken, van wetenswaardigheden over (honing)bijen en de imkerpraktijk. Blijf ook op de hoogte. Meld je aan!

 


Werken met bijen

Deze rubriek volgt de handeling in bijenvolken op de voet. Maandelijks, gelijktijdig met het verschijnen van Imkernieuws, een nieuw overzicht. De inhoud is gericht praktische handelingen, vaak in combinatie met het NBV BijenBlog en met verwijzing naar de inhoud van Bijenwerk in de periode 2013-2017.

De rubriek staat open voor bijvoorbeeld specifieke informatie over bijenrassen, bedrijfs- en teeltmethoden.

Contact over deze rubriek


Bekijk de andere maanden


terug naar overzicht