Bijenwerk: 15 juni - 15 augustus 2020

terug naar overzicht
Bloeiende linden leveren vaak een enorme hoeveelheid nectar. Bij mooie warme dagen én nachten vliegen bijen bijna de klok rond om het begeerde goedje op te halen. Het zwermen is min of meer voorbij en de grote, snelle groei van de volken is er wel uit. De volken maken zich op voor de volgende belangrijke stap: het aanleggen van een flinke hoeveelheid wintervoer.
15 juni - 15 augustus 2020

Droogte speelt ook bijen parten

 Droogte speelt ook bijen parten

Ons land heeft weken amper regen van enig belang gehad. Vooral de hogere delen van het land hebben te maken met flinke droogte. Daarbij vaak harde uitdrogende wind en flinke zonkracht maakt bij elkaar opgeteld dat ook onze bijen in de problemen komen. Water is voor de volken net zo onmisbaar als voor ons. Een flink volk verbruikt per dag al snel een halve liter. Het is niet alleen nodig om het larvenvoer te kunnen ‘bereiden’, maar ook om in ‘huis’ te kunnen koelen. Tuinvijvers en vogeldrinkbakjes worden dankbaar benut. Soms staat een hele rij werksters aan de rand in het gelid water te drinken. Wees er dus op bedacht dat bijen ook dorst kunnen hebben!

Bijenkroeg
Nectar bevat veel water maar als er weinig bloemen zijn die bovendien door de droogte weinig nectar leveren, zoeken de bijen hun heil elders. Ze tegemoetkomen met een bijenkroeg is dan de oplossing. Dat kunnen drinkbakjes zijn, maar er is van alles te bedenken tot hele drinkinstallaties aan toe. Zorg er in ieder geval voor dat de drinkplek zich in de zon bevindt zodat de watervoorraad niet koud is. Doe wat mos of een mespuntje zout in het water, want kraanwater heeft niet hun voorkeur. 

Lees meer in Imkerpedia.

Eisen aan het honingetiket

Eisen aan het honingetiket

Of en hoe het etiket is geïllustreerd is voor de Voedsel- en Warenautoriteit van geen belang. Wel telt de juiste informatie over wat er in de pot zit en waar het vandaan komt. Het Bijkersgilde maakte een helder overzicht over wat wel en niet verplicht is. 

Klik op de afbeelding vergroting (PDF)

 

 

 

Einde van het zwermseizoen

Einde van het zwermseizoen

Het zwermseizoen zit er half juni nagenoeg op. Het was ook dit jaar weer een feest. Ondanks dat er veel meer imkers vanwege de Corona-beperkingen noodgedwongen thuis zijn en wellicht ook meer (vrije) tijd hadden voor de controle van de volken, waren de zwermmeldingen op het NBV kantoor overvloedig. Maar gelukkig vonden ook velen die met een zwerm te maken kregen hun weg op internet. Meer info

 

 

Hoe scoort de koningin?

Hoe scoort de koningin?

Heeft het volk een nieuwe jonge koningin in hun midden dan is het als imker fijn te weten dat ze goed functioneert, ofwel eitjes legt en een mooi gesloten broednest produceert. De eerste eitjes zie je vaak al eerder, maar een goed totaalbeeld over de legkwaliteit krijg je pas na een week of vier. 
Lees meer in het Bijenblog

 

 

 

Roverij als teken van einde dracht

Roverij als teken van einde dracht

Bij overvloedige dracht laten werksters een honingslingerruimte in huis ongemoeid, maar o wee als er niets meer te halen is. Wees gewaarschuwd.

Bijen krijgen er snel letterlijk lucht van als je honingbakken van volken aan het afnemen bent. Binnen korte tijd hang er een wolk om je heen in een poging wat mee te nemen. Om snel te kunnen werken kun je een of twee dagen van tevoren onde te oogsten honing bak een dekplank leggen waarin een bijenuitlaat is gemonteerd. Daardoor kunnen de bijen in de honingkamer wel verlaten, maar niet meer terug. 

In Imkerpedia en Bijenwerk van vorig haar meer informatie.

 

Wees voorbereid op de zomerdracht

Wees voorbereid op de zomerdracht

Per 1 juni is de meteorologische zomer begonnen. Als gevolg van de prachtige zonnige, warme weken die we hebben gehad loopt de natuur voor op het gemiddelde. Half juni bloeit de linde al op veel plaatsen. Daarnaast bloeien er volop bramen (foto) en hebben de bijen eind mei al kunnen profiteren van de bloeiende frambozen en de acacia. Om de zomerdracht extra glans te geven, zullen de tamme kastanjebomen in de loop van juni en juli ook nog hun steentje bijdragen. Kortom een periode voor de bijen om de proviand flink aan te vullen. Zorg daarom als imker voor beschikbare opslagruimte boven het broednest. Twee of drie honingbakken is zeker noodzakelijk bij doorsnee sterke volken. De eventuele acaciahoning dient natuurlijk voor de lindebloei geoogst te zijn om ruimte te geven aan nieuwe soortspecifieke zomerhoning zoals die van de linde.

 

Stille moerwisseling?

Stille moerwisseling?

Lijkt alles op orde in het volk na een succesvolle volksvermeerdering met een nieuwe koningin dan blijkt er bij een inspectie een grote moercel zich op de raat te bevinden. Niet in de vorm van een redcel, maar volwaardige dop waarvoor op het raat ruimte is gemaakt. De moerdop is er niet voor niets. Blijkbaar schort er iets aan de aanwezige moer en heeft het volk besloten een nieuwe tot ontwikkeling te laten komen. Kom je een dergelijk koninginnencel tegen, laat die ongemoeid en blijf een tijdje uit het volk om het vervangingsproces inclusief bruidsvluchten niet te verstoren. Zwermen doen ze niet.

Varroabestrijding na de lindedracht

Varroabestrijding na de lindedracht

Het is nog te vroeg voor de zomerbehandeling tegen de varroamijt, maar het is wel een belangrijke volgende stap die in de loop van juli en augustus kan beginnen. Dus na de bloei van de linde en de eventuele oogst van de honing breekt de tijd aan om de varroapopulatie eens flink te reduceren. Haal de benodigde middelen en materialen tijdig in huis.

In het Bijenblog een speciaal bericht over verschillende soorten middelen en methoden.

 


Werken met bijen

Deze rubriek volgt de handelingen in bijenvolken op de voet. Maandelijks, gelijktijdig met het verschijnen van Imkernieuws, een nieuw overzicht. De inhoud is gericht op de praktijk, vaak in combinatie met het NBV BijenBlog en met verwijzing naar de inhoud van Bijenwerk in de periode 2013-2017.

De rubriek staat open voor bijvoorbeeld specifieke informatie over bijenrassen, bedrijfs- en teeltmethoden.

Contact over deze rubriek


Bekijk de andere maanden


terug naar overzicht