Bijenwerk: 15 juni - 15 augustus 2019

terug naar overzicht
De langste dag markeert veranderingen in het bijenvolk. De sterke toename van nieuwe bijen is voorbij, de lust om te zwermen neemt snel af. De geur van lindebloesem met een overweldigende nectarvloed brengt de bijen in extase. Voor imkers een periode om volken op sterkte te houden en ze een mooie wintervoorraad aan te laten leggen.
15 juni - 15 augustus 2019

Checklist

  • Verwijder alle bouwramen met darrenraat
  • Kastruimte voldoende voor de zomerdracht
  • Honingoogst
  • Jonge moeren telen
  • Stille moerwisseling laten gebeuren
  • Varroabehandeling uitvoeren

Jaarlijkse verjonging loont de moeite

Jaarlijkse verjonging loont de moeite

Het is niet vanzelfsprekend dat een volk dat zich in het afgelopen voorjaar geweldig ontwikkelde, dat komend voorjaar met dezelfde koningin herhaalt. Niet voor niets zwermen bijenvolken met de oude koningin en volgen er vaak nog nazwermen met jonge koninginnen. De natuurlijke behoefte aan vernieuwen is groot, de kans op voortbestaan wordt hiermee vergroot.

In de huidige imkerij krijgt die verjonging lang niet altijd de aandacht die het verdient. Volken worden geselecteerd op zwermtraagheid; een goede koningin mag niet met onbekende bestemming vertrekken. Uit ervaring is gebleken dat volken met een jonge koningin die in de loop van de zomer zijn opgezet het op een aantal punten beter doen.

Dat ze:
• vrijwel allemaal goed de winter door komen;
• een enorme groeikracht laten zien in het volgende voorjaar;
• uitblinken in het binnen halen van de hoofddrachten.

Honingbakken stapelen

Honingbakken stapelen

Meestal begint half juni de bloei van de lindebomen. Deze wordt voorafgegaan door de bloei van een andere geweldige drachtboom: de valse acacia (Robinia pseudoacacia). De Robinia honingt pas goed bij een temperatuur boven de 25 graden. Vergeleken bij 2018 was het dit jaar magertjes, maar 2018 was wel heel uniek.
In een tijdsbestek van ongeveer anderhalve maand kan de dracht enorm zijn, want naast linde bloeien bramen volop en hebben de bijen begin juni al kunnen profiteren van de bloeiende frambozen. Als afsluiting van de periode kunnen tamme kastanjes hier en daar nog voor aanvulling zorgen. Kortom een periode voor de bijen om de honingvoorraad flink aan te vullen.
Haalbijen kennen geen maat. Voorkom dat volken verhoningen; dat er zoveel nectar wordt binnengevlogen dat de ruimte voor het broednest sterk wordt beperkt. Zorg daarom als imker voor beschikbare opslagruimte boven de broednesten. Twee of drie honingbakken zijn zeker noodzakelijk bij doorsnee sterke volken.

Honing als beloning

Honing als beloning

Goede sterke volken halen bij goede omstandigheden veel meer nectar dan ze direct nodig hebben. Laat je de volken op eigen honing overwinteren dan moet er, met alle magere maanden in het vooruitzicht, zeker een kilo of 14 tot 20 achterblijven (14 kg voor een 1 broedkamer-volk en 20 kg voor een 2-broedkamer sterk volk). Oogst alleen honing die in de honingbakken is opgeslagen. Laat ramen aan weerszijden van het broednest ongemoeid. In een drachtarme periode kan deze reserve hard nodig zijn. Verhongeren gaat met grote volken sneller dan je denkt. Met het overschot aan honing kun je anderen en jezelf blij maken. Zie het als beloning voor de tijd en energie die je in je hobby hebt gestoken.

Uitlaatbord

Nadat de lindebomen zijn uitgebloeid, zijn de volken nog op volle zomersterkte. Bij gebrek aan dracht worden heel veel haalbijen gepromoveerd tot speurbijen, dit kan soms oplopen tot 20 a 30% van alle haalbijen. Roverij ligt op de loer. Het is dus zaak ramen en kieren van onze slingerruimten hermetisch af te sluiten. Dat geldt al tijdens de oogst van de honing. Hou de honingbakken tijdens het afnemen van de ramen zoveel mogelijk afgedekt. Werk snel zonder de verzegelde raten te beschadigen. Mocht er heel veel belangstelling van speurbijen ontstaan, kom dan een volgende dag weer terug.

De oogst verloopt meestal probleemloos bij het gebruik van uitlaatborden. Er zijn allerlei handige hulpmiddelen verkrijgbaar waardoor bijen vanuit de honingbak naar elders in de broedkamer kunnen lopen, maar de weg terug niet kunnen maken of vinden. Honingbakken zonder broed zijn binnen 24 uur nagenoeg vrij van bijen en kunnen direct meegenomen worden.
Bijen van de verzegelde raten stoten werkt ook vlot. Met een veger de bijen afvegen veroorzaakt dat geur van honing wordt verspreid door kleine beschadigingen van de raat. De speurbijen zijn er als de kippen bij. Bovendien raken er bijen verstrikt in de haren van de veger, waardoor de stemming er niet beter op wordt.

Bijkersgilde voor kwaliteitswaarborg

Ben je geinteresseerd is alles wat met honing, honingverwerking en de daarbij benodigde hygiene en voorwaarden, dan moet je de site van het Bijkersgilde bekzoeken. Veel informatie, leuke publicaties, cursussen, alles in het teken van het prachtige product: honing.

 

De varroabestrijding staat weer voor de deur

De varroabestrijding staat weer voor de deur

We zijn goed op weg naar varoaresistente volken. Naar volken die zelf in staat zijn de besmettingsgraad op een laag niveau te houden. Maar voor dit landelijk gemeengoed is, hebben we nog heel wat jaren te gaan. Tot die tijd zal menig imker zijn of haar toevlucht zoeken tot een bestrijdingsmethode. De meest gebruikte en meest natuurvriendelijke middelen voor de zomerbestrijding zijn mierenzuur of VarroMed (voorheen Hive Clean) waarin mierenzuur en oxaalzuur is verwerkt, of op thijmolie gebaseerde middelen zoals Thymovar, Apiguard en ApiLifeVar. Gebruik van niet natuurlijkvriendelijke middelen moet worden afgeraden. Er kleven teveel nadelen aan, zoals de residuvorming in de was en resistentie ontwikkeling van de varroamijten.

Na de bloei van de linde en nadat de honing is geoogst, is het goede moment om de eerste varroabehandeling uit te voeren. De mijtenpopulatie is bijna op zijn hoogtepunt. In een afnemend broednest is de schade van mijten groter dan wanneer het nog in opbouw is. Door de mijtenpopulatie een gevoelige klap toe te brengen zal het broed zich ongeschonden tot gezonde bijen kunnen ontwikkelen. Die sterke nazomerbijen zijn beter in staat een sterk wintervolk op de been te krijgen. Samen met een jonge koningin moet het wel gek lopen wil een dergelijk tijdig behandeld volk niet een goede start in voorjaar maken.

In het BijenBlog wordt het toedienen van een aantal middelen uiteengezet:

Hieronder de uiteenzetting van ApiGuard

 

Geslingerde raten opslaan of laten schoonlikken?

Na het slingeren kun je de honingbakken met natte ramen het beste binnenshuis houden en opstapelen tot een toren. Het laten leegsnoepen en opruimen door de bijen kun je beter uitstellen tot het begin van de kersenbloei volgend voorjaar. Het scheelt veel onnodig gesleep met bakken en verstoring van de volken.

Mocht je de ramen willen ontsmetten dat is dit het juiste moment. Met een 6% oplossing van azijnzuur (ijsazijn) worden de raten ontsmet van Nosema sporen en worden de eventueel aanwezige wasmotlarven en stuifmeelmijten gedood. Honingraten zonder pophuidjes van broedvervellingen (dus bij gebruik van moerroosters) hebben nagenoeg geen hinder van wasmotlarven, want de larven van de wasmot (foto links) leven niet van bijenwas maar van de achtergebleven huidjes.

BijenBlog voor starters en gevorderden

BijenBlog voor starters en gevorderden

BijenBlogger Ben Som de Cerff volgt de ontwikkeling van de volken op de voet. De tijd van het jaar, invloed van het weer, de dracht of juist het ontbreken daarvan, heeft allemaal effect op wat zich in de volken afspeelt. Het BijenBlog houd je op de hoogte. Heb je vragen, dan kun je die rechtstreeks aan Ben stellen. Dat alles met de bedoeling dat je als starter de best wel complexe materie vlot onder de knie krijgt. 

Gebleken is dat ook de gevorderde imkers met regelmaat berichten van hun gading aantreffen. Je bent immers nooit te oud om te leren. Ontwikkelingen en inzichten in de bijenhouderij staan ook niet stil. 

Meld je aan voor het BijenBlog en ontvang van nieuw geplaatse berichten een melding in jouw mailbox.

  


Werken met bijen

Deze rubriek volgt de handelingen in bijenvolken op de voet. Maandelijks, gelijktijdig met het verschijnen van Imkernieuws, een nieuw overzicht. De inhoud is gericht op de praktijk, vaak in combinatie met het NBV BijenBlog en met verwijzing naar de inhoud van Bijenwerk in de periode 2013-2017.

De rubriek staat open voor bijvoorbeeld specifieke informatie over bijenrassen, bedrijfs- en teeltmethoden.

Contact over deze rubriek


Bekijk de andere maanden


terug naar overzicht