Bijenwerk: 15 februari - 15 maart 2020

terug naar overzicht
De dagen dat tot nu toe onze bijen stevig op de wintertros zaten, zijn op één hand te tellen. Honingbijen zijn gewend aan de grillen van het weer, maar zijn gebaat bij stilzitten tijdens de wintermaanden. Het echte voorjaar is nog ver weg. Wat staat ons aan het eind van de winter te doen?
15 februari - 15 maart 2020

Checklist

  • Bodem verschonen en onderbak wegnemen
  • Gedrag op vliegplank monitoren
  • Controle op voervoorraad
  • Kastmateriaal op orde brengen

Verse bloemen

Verse bloemen

Vrouwelijke bloem van de hazelaar (Corylus avellana)Het imkerhart gaat sneller kloppen bij het zien van de eerste bijen op de voorjaarsbloeiers. Behalve bekende bolgewasjes zoals krokussen, winteraconieten en sneeuwklokjes, is er nog meer voorhanden. Vroeg in het nieuwe seizoen willen bijen, bij gebrek aan beter,  vers stuifmeel halen op de katjes, de mannelijke bloemen van de hazelaar. Het stuifmeel kleeft minder dan bijvoorbeeld van een krokus, waardoor ze er meer moeite voor moeten doen om het te vergaren. De hazelaar is een windbestuiver en niet afhankelijk van insecten om de bloembevruchting tot stand te brengen. Op droge, warmere dagen verplaatsen grote wolken stuifmeel zich door de wind, waardoor de kans groter is dat een stuifmeelkorrel op het vrouwelijke mini-bloemetje terecht komt (foto hierboven rechts).

Voorraadkast nog voldoende gevuld?

Voorraadkast nog voldoende gevuld?

Als het goed is dan hebben we onze volken bij het begin van de herfst gecontroleerd op voldoende wintervoorraad van minimaal 14 kilo honing en/of gevoerde invertsuiker. De afgelopen maanden is daarvan maar heel weinig gebruikt. Het binnenhalen van veel vers stuifmeel zet het volk aan tot het snel vergroten van het broednest. En pas als dat gebeurt dan wordt de voorraad echt aangesproken. De broedstop in de volken is al een paar weken geleden geëindigd en geleidelijk gaat het - mede dankzij de hoge temperatuur, het toenemen van de daglengte en het binnenbrengen van vers stuifmeel - over in een voorjaarsstemming. Nog even geduld. Pas in de loop van maart wanneer de wilgen volop bloeien komen de volken echt op stoom.

Houd deze weken de voorraad in de gaten. Til aan de achterzijde de kasten een klein stukje op. Vergelijk het gewicht met andere kasten van gelijke omvang. De verschillen zijn goed voelbaar.

In het BijenBlog verschenen twee berichten die nader ingaan op het voerverbuik:

 

Mul op bodemla als indicator

Mul op bodemla als indicator

Op de bodemla is aan de hoeveelheid streepjes mul te zien waar de bijen van de voorraad hebben gesnoept. Ze beginnen aan de zijkanten en aan de voorzijde en eten zich naar achteren. Dus hoe langer de mulstreep naar achteren, hoe meer ze hebben gebruikt.

Beter te veel dan te weinig voer. Als de voorraad in een volk flink is geslonken ten opzichte van de andere volken, dan moet je zorgen dat die wordt aangevuld. Dat kan heel simpel door uit een volk dat ruim in de voorraad zit een kantraam gesloten voer zonder bijen over te hangen in de kast die wat tekort komt. Is dat niet voorhanden dan brengt een pak suikerdeeg op de dekplank uitkomst. Snijd in het pak een flink gat en leg dat op het gat in de dekplank. Dek het pak af met wat isolerend materiaal zodat de warmte van het volk niet teveel verloren gaat. Mits er voldoende ruimte is tussen bodem en broedkamer kan het pak suikerdeeg ook onder het volk worden gelegd. Uiteraard dan met de opening in het pak naar boven. De bijen weten het wel te vinden en zorgen ervoor dat het naar boven komt. Hoe ze dat doen, is mooi geïllustreerd in het blogbericht met foto's in een Top Bar Hive

Klaar voor de start?

Naast de voorraadcontrole kunnen in de komende weken ook de bodems worden verschoond. Op een frisse ochtend als er niet gevlogen wordt, kun je de broedkamer(s) van de bodem tillen en direct op een schone zetten. Het is handig een extra bodem op voorraad te hebben. Staat het volk op twee broedkamers, kijk dan direct of de onderste leeg is. Zo ja, dan kan die worden weggenomen. De oude raten kunnen in de wassmelter!

Laat het bij deze handelingen. Bedwing de nieuwsgierigheid om verder in de volken te kijken. De voorjaarsinspectie niet eerder doen dan op een zonnige dag in de tweede helft van maart of begin april als de temperatuur 15 graden of meer is. In de volgende editie van Bijenwerk daar meer over en ook over het verenigen van zwakke volken.

Nooit drijfvoeren met suikerwater

Nooit drijfvoeren met suikerwater

In deze tijd van het jaar is toedienen van suikerwater met klem af te raden. Het zet de bijen aan tot vergroten van het broednest, terwijl het volk niet is toegerust om de warmtehuishouding daarop aan te passen. De hoeveelheid stuifmeel die wordt binnengevlogen bepaalt de toe- of afname van het broednest. Een warme, stuifmeelrijke maart, die wordt gevolgd door een koude, natte maand april, kan teweegbrengen dat broed wordt geruimd omdat het volk het niet aankan. Dat geeft niet. Laat de ontwikkeling over aan de bijen. Ze ‘weten’ al miljoenen jaren hoe het moet.  

 

Dode bijen en effect van de mijtbesmetting ?

Dode bijen en effect van de mijtbesmetting ?

Het lijkt soms dat er flink veel dode bijen op de bodem of voor de kast liggen. Maar hoeveel zijn het er eigenlijk? Wil je het aantal snel schatten,doe ze in een gewone honingpot. Eén volle pot komt neer op met ongeveer 1000 bijen. 

Je hebt rond de kerst nog de oxaalzuur druppelmethode toegepast. Heeft dit effect gehad op de mijtbesmetting? Het aantal mijten op dode bijen kun je heel eenvoudig vaststellen door de spoelmethode uit tevoeren. In dit  BijenBlog-bericht wordt uitlegd hoe je tewerk gaat. 

Stuifmeel-bulk geeft impuls

Stuifmeel-bulk geeft impuls

Het stuifmeel van vroegbloeiende planten, zoals bolgewasjes en bijvoorbeeld klein hoefblad (foto met citroenvlinder), verkondigen het voorjaar in het volk. Het binnenvliegen van klompjes stuifmeel is een teken dat het volk in orde is.

De vliegbijen gaan pas echt los als de temperatuur gemiddeld hoger is en de paardenbloemen en wilgen in bloei staan waarvan bergen stuifmeel worden binnengebracht. 

Blijf bij met het BijenBlog

Blijf bij met het BijenBlog

BijenBlogger Ben Som de Cerff volgt de ontwikkeling van de volken op de voet. De tijd van het jaar, invloed van het weer, de dracht of juist het ontbreken daarvan, heeft allemaal effect op wat zich in de volken afspeelt. Het BijenBlog houd je op de hoogte. Heb je vragen, dan kun je die rechtstreeks aan Ben stellen. Dat alles met de bedoeling dat je als starter de best wel complexe materie vlot onder de knie krijgt. 

Gebleken is dat ook de gevorderde imkers met regelmaat berichten van hun gading aantreffen. Je bent immers nooit te oud om te leren. Ontwikkelingen en inzichten in de bijenhouderij staan ook niet stil. 

Meld je aan voor het BijenBlog en ontvang van nieuw geplaatse berichten een melding in jouw mailbox.


Werken met bijen

Deze rubriek volgt de handelingen in bijenvolken op de voet. Maandelijks, gelijktijdig met het verschijnen van Imkernieuws, een nieuw overzicht. De inhoud is gericht op de praktijk, vaak in combinatie met het NBV BijenBlog en met verwijzing naar de inhoud van Bijenwerk in de periode 2013-2017.

De rubriek staat open voor bijvoorbeeld specifieke informatie over bijenrassen, bedrijfs- en teeltmethoden.

Contact over deze rubriek


Bekijk de andere maanden


terug naar overzicht